Η δύναμή μας βρίσκεται στην ερμηνεία των γεγονότων

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Δεν ελέγχουμε τις λέξεις που λένε οι άλλοι και αν βάλουμε στόχο κάτι τέτοιο το πιο πιθανό είναι να αποκλίνουμε πολύ από την ευτυχία μας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελέγξουμε την αντίδρασή μας απέναντι στα γεγονότα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέος κύκλος σεμιναρίων Believe In You: «Αντιμετωπίζω τα δυσάρεστα γεγονότα της ζωής»


Έχεις ακούσει για το βασικό τρίγωνο της συναισθηματικής νοημοσύνης;

Είναι το τρίγωνο της βασικής αλληλεπίδρασης της Σκέψης, του Συναισθήματος και της Συμπεριφοράς. Πρέπει να διαχωρίσουμε ότι κανένα γεγονός, αυτό καθ’ αυτό, δεν προκαλεί συναίσθημα.

Το πιο σύνηθες παράδειγμα είναι ότι κάποιος μπορεί να σε προσβάλλει, αλλά εσύ να μην προσβληθείς. Η δύναμή σου όλη απέναντι σε μια τέτοια κατάσταση είναι στην ερμηνεία του γεγονότος που θα κάνεις εσύ στο μυαλό σου, αφού τα συναισθήματα δεν προκαλούνται αυτόματα, αλλά περνάνε από το φίλτρο αντίληψης που υπάρχει στο μυαλό μας. Αν στην ερμηνεία δεν πούμε εμείς οι ίδιοι «με προσβάλλει» ή «έχει την πρόθεση να με προσβάλλει», πολύ απλά δεν θα προσβληθούμε!

Ισχύει αυτό που μου λέει;

Δεν νομίζω να σε ξαφνιάσω αν σου πω ότι όλα βασίζονται στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σου. Τις προθέσεις του άλλου ούτε μπορούμε να τις ξέρουμε, αλλά ούτε και να τις ελέγξουμε. Μπορούμε, όμως, να εξετάσουμε αν αυτό που μας εξωτερικεύει είναι αντικειμενικά ορθό.

Για να επηρεαστείς από τις λέξεις των άλλων και να σου δημιουργηθούν συναισθήματα, πρέπει αυτό που ακούς να «κουμπώνει» με κάτι που ήδη προϋπάρχει μέσα σου.

«Ανάμεσα στο ερέθισμα και την αντίδραση, η δύναμή μου είναι η ελευθερία μου ανάμεσα στο να φιλτράρω, να επεξεργαστώ και να ερμηνεύσω το ερέθισμα που δέχομαι και να το ερμηνεύσω με ωφέλιμο τρόπο για μένα.»

Αυτά και πολλά άλλα για την δύναμη που έχουμε μέσα μας, στο βίντεο που ακολουθεί…


Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6937524688

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Skype: evi_xyrafa

Βιβλίο: “Θέλω Πιστεύω Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω internet, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…