Η διαχρονική αξία της φιλίας. Μία λέξη γεμάτη «συναισθήματα»

Συντάκτης: Ροξάνθη Λέτσιου

Ήταν Σεπτέμβριος του 1999, ήμουν περίπου δέκα ετών και ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι λέξεις της τότε φίλης μου, Ελπίδας «δεν είσαι πια φίλη μου, δεν θέλω να κάνουμε παρέα». Αμφιβάλλω, εάν η ίδια ή ακόμα περισσότερο εγώ είχαμε καταλάβει την σημασία των λέξεων, καθώς μετά από λίγες ώρες ήμασταν ξανά αχώριστες.

Πόσο όμως άλλαξαν τα πράγματα από τότε; Πώς αυτή η φαινομενικά ασήμαντη λέξη, φιλία, περνώντας τα χρόνια μετατράπηκε σε λέξη, έννοια βαρύνουσας σημασίας και μάλιστα αναγκαία για τον καθένα μας;

Πατώντας, σήμερα, στην μηχανή αναζήτησης, το google, την λέξη «φιλία», εμφανίζονται ποιήματα, έρευνες, συμβουλές και πολλά άλλα σχετικά με αυτήν. Είναι η στιγμή, που αντιλαμβάνομαι πόσο μεγάλη σημασία έχει για εμάς τους ανθρώπους. Αμέσως μετά σκέφτομαι, εάν έχω συναντήσει στην ζωή μου άνθρωπο χωρίς φίλους… η απάντηση είναι κατά βάση αρνητική.

Ζούμε σε μία εποχή, που μεταβάλλεται με ταχύτατους ρυθμούς, που τα πάντα σχεδόν είναι ζητούμενα, κι όμως έχουμε ανάγκη από κάτι δεδομένο, από κάτι ή καλύτερα κάποιον που θα είναι εκεί τις δύσκολες στιγμές, που θα μας αγαπά και θα μας νοιάζεται βαθιά και πραγματικά. Και μόλις, σχεδόν αβίαστα έδωσα την προσωπική μου περιγραφή γύρω από την λέξη φίλος. Όλοι μας πιστεύω, έχουμε έναν προσωπικό ορισμό για το τι σημαίνει φιλία.

Συνειδητοποιώ, πως όσο μεγαλώνουμε όλο και δυσκολότερα αποκτάμε νέους φίλους, ενώ ακόμα πιο δύσκολα αλλάζουμε τους ήδη υπάρχοντες. Τα κριτήρια της φιλίας τίθενται από τον καθένα μας χωριστά βάσει των εμπειριών, της εκάστοτε προσωπικότητας ακόμα και του φύλου. Λένε, πως οι γυναίκες κάνουν δυσκολότερα φίλους από τους άνδρες.

Ο ποιητής, Χόρχε Λουίς Μπόρχες, νοηματοδότησε την σημασία της φιλίας και του φίλου μέσω ενός ποιήματος και μάλιστα έδωσε μέσω άρνησης όλα εκείνα, που κατά την γνώμη του δεν είναι ένας φίλος. Θα σταθώ στην στροφή «Δεν μπορώ να σου πω ποιος είσαι, ούτε ποιος πρέπει να γίνεις. Μόνο μπορώ να σ’ αγαπώ, όπως είσαι και να είμαι φίλος σου». Για εμένα η στροφή αυτή αποτυπώνει τον ορισμό του πραγματικού φίλου. Όταν συνδέεσαι με δεσμούς φιλίας με κάποιον σημαίνει, πως έχεις αποδεκτεί πλήρως αυτό που είναι, πως τον έχεις επιλέξει γιατί είναι αυτός που είναι και δεν θες να τον αλλάξεις. Σημαίνει, πως θα είσαι εκεί, ακόμα και εάν κάνει πράγματα, για τα οποία δεν θα είσαι σύμφωνος. Εξάλλου δεν χρειάζεται να είσαι σύμφωνος, απλά χρειάζεται να σεβαστείς τις επιλογές του, όπως αμοιβαία θα συμβεί το ίδιο.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ροξάνθη Λέτσιου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.