Η διαχείριση ενός χωρισμού

Συντάκτης: Παναγιώτα Γιαννούλη

Αναμφισβήτητα στις περισσότερες περιπτώσεις η διαδικασία του χωρισμού είναι μια από τις πιο επώδυνες καταστάσεις που μπορεί ένα άτομο να βιώσει. Συνήθως αυτό συμβαίνει γιατί ανατρέπεται η καθημερινότητά του. Δεν πρέπει όμως να αφήνουμε τα αρνητικά συναισθήματα να μας κυριεύουν.

Σκεφτείτε προσεκτικά τι συνέβη

Σκεφτείτε τις αιτίες του χωρισμού σας. Μπορεί για ένα διάστημα να περνούσατε καλά με το συγκεκριμένο σύντροφο. Αν όμως άρχισαν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ σας τότε η σχέση αργά ή γρήγορα θα τελείωνε. Προσπαθήστε να δείτε τι έφταιξε και ίσως αυτό σας βοηθήσει να αποφύγετε μελλοντικά παρόμοια λάθη.

Μην επανεξετάζετε τις αποφάσεις σας

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να ωραιοποιούμε κάποιες καταστάσεις όταν απομακρυνόμαστε από αυτές ή να θυμόμαστε περισσότερο τις καλές στιγμές. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να έχει δεύτερες σκέψεις. Δουλέψτε μαζί του και προχωρήστε μπροστά!

Κρατήστε τις αποστάσεις σας

Ακόμη και αν ο πρώην σύντροφός σας επιμένει να συναντηθείτε, καλύτερα αποφύγετέ το. Μη χρησιμοποιείτε για ένα διάστημα το τηλέφωνο, το mail ή το facebook. Σε περίπτωση που ήσασταν παντρεμένοι περιοριστείτε στα τυπικά του διαζυγίου.

Αποδεχτείτε τον πόνο σας

Συμβιβαστείτε με τα λάθη που τυχόν κάνατε και αναλάβετε την ευθύνη τους. Μην ξεχνάτε όμως πως ένας χωρισμός φέρει την ευθύνη και των δύο πλευρών. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεστε θλιμμένος αλλά μην «αυτομαστιγώνεστε».

Μιλήστε στους φίλους σας

Προσπαθήστε να έχετε κοντά σας άτομα που σας υποστηρίζουν και σας αγαπάνε πραγματικά. Αυτά μπορεί να είναι η οικογένεια ή οι φίλοι σας. Να είστε σίγουροι ότι θα λειτουργήσουν σαν δίχτυ ασφαλείας για την ψυχολογία σας και θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε γρηγορότερα τον πόνο σας.

Καταγράψτε τα συναισθήματα σας

Αγοράστε ένα ημερολόγιο και προσπαθήστε να καταγράψετε ό,τι νιώθετε. Θα εκπλαγείτε με το πόσα πράγματα θα ανακαλύψετε για τον εαυτό σας μέσα από αυτή τη διαδικασία. Σκεφτείτε τι σας δίδαξε αυτή η σχέση και ως προς τι γίνατε καλύτερος άνθρωπος.

Ανανεώστε το χώρο σας

Σκεφτείτε πως ο χωρισμός σας είναι η ευκαιρία σας για μια καινούργια αρχή. Πετάξτε κάποια από τα παλιά σας αντικείμενα που θεωρείτε άχρηστα και αφήστε χώρο για τα καινούργιες εμπειρίες που είναι να έρθουν στη ζωή σας. Με αυτό τον τρόπο κρατάτε το μυαλό σας σε εγρήγορση και εστιάζετε στα θετικά πράγματα που θα έρθουν στο μέλλον.

Βρείτε άλλες διεξόδους

Ένας χωρισμός είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Έτσι, μπορούμε να κάνουμε πράγματα που πριν δεν θέλαμε να αφιερώσουμε χρόνο για να κάνουμε. Μπορείτε να διαβάσετε κάποιο βιβλίο ή ακόμη να γραφτείτε στο γυμναστήριο ή σε μαθήματα χορού. Η φυσική άσκηση βοηθά όχι μόνο την υγεία αλλά και την ψυχολογία μας.

Θυμηθείτε τα αρνητικά στοιχεία

Σίγουρα θα υπήρχαν κάποια πράγματα που δε βρίσκατε και τόσο ελκυστικά στον πρώην σύντροφό σας. Για παράδειγμα μπορεί να μην είχε ωραίο χαμόγελο ή να ξεχνούσε τις επετείους και τα γενέθλιά σας.

Όσο δύσκολη και αν σας φαίνεται η νέα σας πραγματικότητα, να θυμάστε ότι η ζωή συνεχίζεται και τα καλύτερα έρχονται. Λένε ότι ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός. Αφήστε τον λοιπόν να κυλήσει για να γιατρέψει και τις δικές σας πληγές!

Συντάκτης: Παναγιώτα Γιαννούλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.