Η διατροφή στις λοιμώξεις του αναπνευστικού

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Δεδομένης της πανδημίας του κορονοϊού, έχουμε διαπιστώσει ότι οι μέρες που διανύουμε είναι περίεργες και πρωτόγνωρες, τόσο για τον δικό μας μικρόκοσμο όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Αντί λοιπόν να πανικοβληθούμε, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να συμπεριφερθούμε με ευσυνειδησία τόσο ως προς τον εαυτό μας, όσο και ως προς τους γύρω μας. Ειδικά τις τελευταίες ημέρες που βρισκόμαστε λίγο πιο κοντά στην άρση των μέτρων, χρειάζεται να φροντίσουμε κάποια πράγματα ώστε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από την επέλαση μίας επικείμενης ίωσης. Ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας με βάση τη διατροφή. Ας δούμε πώς.

Γιατί διατροφή;

Η τροφή είναι το καύσιμο και το «φάρμακο» του οργανισμού. Από την τροφή το σώμα λαμβάνει τα απαραίτητα συστατικά για να φτιάξει αντισώματα και να αυτο-ρυθμίσει τη λειτουργία του.

Φροντίστε την κατανάλωση φαγητού

Η πολυφαγία κλέβει από την ζωτικότητα του οργανισμού. Η πολύ ή ακατάλληλη τροφή εφοδιάζει το σώμα με ανθυγιεινή ύλη και κατά συνέπεια δυσχεραίνεται η κανονική του λειτουργία. Η πολυφαγία κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των αιτιών της «αρρώστιας».

Έτσι, ας ξεφύγουμε από παλιακά γνωμικά τύπου: «η τελευταία μπουκιά είναι η δύναμή σου» που μας έμαθαν να καταστρατηγούμε τους ενδογενείς μηχανισμούς του κορεσμού και μας εκπαίδευσαν στην πολυφαγία. Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό σε καμία περίπτωση να μην πιέζουμε τον εαυτό μας (ή τα παιδιά μας) να καταναλώσουν φαγητό όταν βρίσκονται στο κρεβάτι με κάποια ίωση. Οι βιολογικοί μηχανισμοί του οργανισμού μας υπαγορεύουν ανορεξία στην περίπτωση κρυολογήματος για κάποιον λόγο και όχι τύχαια. Ας ακούσουμε το σώμα μας λοιπόν, όπως πρέπει.

Ανορεξία και κρυολόγημα

Γιατί λοιπόν όταν είμαστε «άρρωστοι» έχουμε ανορεξία και οι γιατροί μας συμβουλεύουν να τρώμε ελαφριά τροφή; Η πέψη είναι ενεργοβόρα διαδικασία για το σώμα, που όμως όταν είναι άρρωστο χρειάζεται όλη την ενέργειά του για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Επιπροσθέτως το σώμα δεν μπορεί να πέψει και να αφομοιώσει την τροφή, η οποία αντί να βοηθήσει τελικά επιβαρύνει. Έτσι, ποτέ μην τρώτε όταν έχετε πόνο, πυρετό ή άλλη σωματική αδιαθεσία. Αντιθέτως με την οικογένεια που υποστήριζει ότι το καλό φαγητό θα βοηθήσει τον άρρωστο να αναρρώσει σύντομα, η μητέρα φύση γνωρίζει καλύτερα. Και το σώμα μας αν το ακούσουμε σε οξεία ασθένεια αυτό που χρειάζεται είναι νερό και νηστεία, όχι τροφή.

Ποιες τροφές πρέπει να επιλέγουμε;

Είτε είμαστε κρυολογημένοι με κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού, είτε απλά προσπαθούμε να προστατευτούμε από αυτές, τα τρόφιμα που πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι μας είναι τρόφιμα υψηλής ποιότητας. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο από την εποχή της πανδημίας είναι ότι από την αρχή οι άνθρωποι έτρεξαν να αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ από μακαρόνια και ρύζι. Σίγουρα αυτά τα δύο, πολύ νόστιμα, υδατανθρακούχα τρόφιμα δεν έχουν να μας προσφέρουν κάνενα απολύτως όπλο στην μάχη κατά του κορονοϊού. Αντιθέτως στο τραπέζι μας πρέπει να βρίσκονται πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (κοτόπουλο, ψάρι, αυγό), τρόφιμα ολικής άλεσης, αλλά και οποιαδήποτε άλλη τροφή φυτρώνει στη γη.

Ενυδάτωση

Η καλή ενυδάτωση του σώματος είναι κάτι που επιβάλλεται σε καθημερινή βάση. Ένα ποτήρι νερό ανά μισή ώρα βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος αλλά και την ανάπλαση των κυττάρων. Φυσικά, εναλλακτικά νερό μπορείτε να λάβετε από τσάι, ροφήματα βοτάνων και σούπες.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C (βρίσκεται στις φρέσκιες τροφές: φρούτα & λαχανικά) είναι σημαντική για το ανθρώπινο σώμα και παίζει ρόλο στη μείωση της φλεγμονώδους αντίδρασης και στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος. Επιπλέον αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης C σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων από γρίπη.

Άλλα «φάρμακα»

Το μέλι και η πρόπολη έχουν πολυετή και διαδομένη φήμη στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο για να υπάρχουν όλες οι θεραπευτικές ιδιότητες που φέρει το μέλι χρειάζεται να το κρατάμε «ζωντανό» σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 40οC. Προσθέστε μέλι σε ροφήματα χλιαρά και όχι πολύ ζεστά. Οι μεγάλες θερμοκρασίες καταστρέφουν τα ένζυμα που έχει και τότε δεν λειτουργεί ευεργετικά.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα καλύτερα φάρμακα για την υγεία του ανθρώπου είναι η ευθυμία, η δίαιτα και η γαλήνη, και για τα υπόλοιπα που εμπίπτουν στον τρόπο ζωής μας χρειάζεται να βρούμε τρόπους να αξιοποιήσουμε το χρόνο που μας δίνεται και να δούμε την ευκαιρία πίσω από όλη τη συνθήκη που θυμίζει καταστροφή. Σίγουρα πάντα και παντού υπάρχει μια ευκαιρία.

Να βρούμε τρόπους να διαφυλάξουμε τη γαλήνη μας, κλείνοντας την τηλεόραση. Να εκμεταλλευτούμε το χρόνο που μας δίνεται για να συνδεθούμε με τον εαυτό μας, και τους ανθρώπους που μας είναι σημαντικοί. Να ξεκουραστούμε ποιοτικά, να διαβάσουμε, να κάνουμε όλα αυτά που τόσο θέλουμε, αλλά πάντα αναβάλλουμε γιατί δεν υπάρχει χρόνος. Και να μείνουμε υγιείς.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…