Η αυτογνωσία ως όπλο σου για το πόσο επηρεάζεσαι από τη γνώμη των άλλων για εσένα

Συντάκτης: Μαριαλένα Φωναζάκη, Life Coach

Πόσο συχνά προβληματίζεσαι για το τι πιστεύουν ή σκέφτονται οι άλλοι για εσένα;

Πόσο συχνά προσαρμόζεις τη συμπεριφορά σου, ώστε να φανείς συμπαθητικός στους γύρω σου και να αποφύγεις τον «κίνδυνο» να σε σχολιάσουν αρνητικά;

Πόσο συχνά μένεις πίσω στην πραγματοποίηση των θέλω σου, επειδή μένεις προσκολλημένος/η στα «πρέπει», τα οποία διαμορφώνονται από τις αξίες και πεποιθήσεις των άλλων για τη ζωή;

Προσωπικά, πιστεύω ότι λίγο-πολύ όλοι αναλωνόμαστε σε ένα βαθμό στο τι θα πουν οι γύρω μας για την εμφάνισή μας, για τις επιτυχίες και αποτυχίες μας, για τις αποφάσεις που λαμβάνουμε στη ζωή, για τις αντιλήψεις μας, για τις πράξεις μας και για οτιδήποτε άλλο είναι άμεσα συνυφασμένο με εμάς και τη ζωή μας. Άλλωστε, όλοι είμαστε μέρη ενός κοινωνικού συνόλου και νιώθουμε την ανάγκη της ομαλής προσαρμογής μας σε αυτό και της παράλληλης ομαλής συμβίωσής μας με τα υπόλοιπα μέλη. Η έντονη ανάγκη μας να μην αντιταχθούμε στο κοινωνικό σύνολο στο οποίο ανήκουμε, φοβούμενοι τον κίνδυνο της απόρριψης, επιβεβαιώνεται και από το δημοφιλές πείραμα κοινωνικής συμμόρφωσης του Asch. Στο σημείο αυτό, δεν θα αναφέρω περισσότερα για το συγκεκριμένο πείραμα, αλλά σου προτείνω, αν δεν το γνωρίζεις, να διαβάσεις σχετικά με αυτό. Αυτό στο οποίο θα αναφερθώ όμως, και το οποίο επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα του εν λόγω πειράματος, αφορά τον κίνδυνο που υποκρύπτει ο φόβος της γνώμης των άλλων, για την απώλεια της ελεύθερης έκφρασης της άποψής μας ή σε ακόμα χειρότερη περίπτωση, την απώλεια της αυθεντικότητάς μας.

Γι’ αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, προκειμένου να προφυλαχθούμε από τον πολυδιάστατο αυτόν κίνδυνο, να απαλλαγούμε από τον προβληματισμό μας για το πώς θα σκεφτούν οι άλλοι για εμάς ή πώς θα μας χαρακτηρίσουν. Πώς μπορείς να απαλλαγείς από τέτοιου είδους προβληματισμούς;

Το Α και το Ω είναι η αποδοχή του εαυτού σου. Εδώ, ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο με τίτλο «Αυτογνωσία». Πρόκειται για ένα κεφάλαιο που όταν ανοίξει, δεν κλείνει ποτέ σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου, καθώς όσο ζεις, μέσα από κάθε σκέψη, κάθε επιλογή σου, κάθε συμπεριφορά σου και κάθε στάση σου απέναντι στη ζωή και τους γύρω σου, θα έχεις διαρκώς νέες ευκαιρίες να μάθεις κάτι επιπλέον για τον εαυτό σου, που δεν γνώριζες ότι υπήρχε, ανεξάρτητα από το αν αυτό θα αποτελέσει ένα θετικό ή αρνητικό στοιχείο σου. Είτε θετικό είτε αρνητικό, δεν παύει να είναι ένα στοιχείο του εαυτού σου, το οποίο κατά τη διάρκεια του αυτογνωσιακού ατέρμονου ταξιδιού σου, καλείσαι να το αναγνωρίσεις.

Ξεκινώντας το ταξίδι σου στην αυτογνωσία, αρχικά, αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου, όπως άλλωστε σου αξίζει, και αξιολόγησε το σημείο στο οποίο βρίσκεσαι σήμερα. Μπες στη διαδικασία να καταγράψεις μικρά και μεγάλα επιτεύγματά σου, από όλη την πορεία σου στη ζωή. Επιβράβευσε τον εαυτό σου για αυτά. Ανήκουν σε εσένα και επιτεύχθηκαν χάρη σ’ εσένα! Μπράβο σου! Μπες, όμως, και στη διαδικασία να καταγράψεις τις αποτυχίες σου στη ζωή. Είναι και αυτές δικές σου. Ο σκοπός για τον οποίο συνέβησαν, δεν ήταν για να σε οδηγήσουν σε απογοήτευση, αλλά για να σε κάνουν εμπειρότερο άνθρωπο, ώστε να διδαχθείς μέσα από αυτές. Κατάγραψε τα μαθήματα που σε δίδαξαν οι αποτυχίες και οι λάθος επιλογές σου στη ζωή μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια, προχώρα στην καταγραφή των δυνατών και αδύνατων σημείων σου. Εντόπισε τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τα δυνατά σου σημεία και τις απειλές που κρύβονται πίσω από τα αδύνατα. Αναζήτησε τρόπους για να βελτιώσεις τα ασθενή σου σημεία και τρόπους για να αξιοποιήσεις τα δυνατά. Συνέχισε να εμπλουτίζεις διαρκώς όλα τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν. Όσο ζεις, θα εντοπίζεις ολοένα και περισσότερα!

Ιδιαίτερα σημαντικό βήμα στο αυτογνωσιακό ταξίδι που έχεις ξεκινήσει είναι ο εντοπισμός, η αναγνώριση και η καταγραφή των αρχών, των αξιών και των πεποιθήσεών σου σε κάθε τομέα της ζωής σου. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα που θα πρέπει να συνεχίσεις να κάνεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σου. Στο σημείο αυτό, όμως, θέλει ιδιαίτερη προσοχή να είσαι σίγουρος/η ότι οι αρχές, αξίες και πεποιθήσεις σου ευθυγραμμίζονται με την συμπεριφορά και τις πράξεις σου. Με λίγα λόγια, αυτά που πρεσβεύεις στη ζωή θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται και στην πράξη. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να εντοπίσεις αναντιστοιχίες… πολλές φορές έχουμε την ψευδαίσθηση ότι πρεσβεύουμε συγκεκριμένες αξίες, ενώ στην πράξη αποδεικνύουμε την ελλιπή τήρησή τους. Εντοπίζοντας τέτοιου είδους αναντιστοιχίες, μην τις παραβλέψεις, αλλά δούλεψε σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος με τον εαυτό σου, ώστε να επέλθει η επιθυμητή ευθυγράμμιση, μέσα από την οποία θα οδηγηθείς σε προσωπική βελτίωση και εξέλιξη. Αν παραβλέψεις, σκόπιμα ή μη, την αναντιστοιχία που υπάρχει μεταξύ των αρχών-αξιών-πιστεύω και των συμπεριφορών-πράξεών σου, αναπόφευκτα, θα υποπέσεις στον κίνδυνο της εσωτερικής σύγκρουσης. Η εσωτερική σύγκρουση σε καθιστά ακόμα περισσότερο ευάλωτο/η και επιρρεπή στη γνώμη των άλλων για εσένα.

Το κεφάλαιο της αυτογνωσίας μπορεί να μην κλείνει ποτέ, όπως προανέφερα, αλλά είναι σημαντικό να το ανοίξεις. Όσο πιο πολύ γνωρίζεις τον εαυτό σου και όσο πιο πολύ ενδιαφέρεσαι να τον μάθεις σε μεγαλύτερο βάθος, τόσο λιγότερο θα επηρεάζεσαι από τη γνώμη των γύρω σου. Γνωρίζοντας εσένα, θα είσαι σε θέση να διαμορφώσεις τη δική σου οπτική του «τι είναι φυσιολογικό και τι όχι» και «τι είναι αποδεκτό και τι όχι». Η διαμόρφωση αυτή θα σταματήσει να γίνεται με βάση τις αρχές, αξίες και πεποιθήσεις των τρίτων ή των «πολλών» και θα ξεκινήσει να βασίζεται στις αρχές, αξίες και πεποιθήσεις που εσύ πρεσβεύεις. Καλό ξεκίνημα λοιπόν και να θυμάσαι… πρόκειται για μία αρχή που δεν έχει τέλος, αλλά σε όλη την πορεία της φυλάσσει πλούσια δώρα για εσένα!

Συντάκτης: Μαριαλένα Φωναζάκη, Life Coach

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.