Η ατμοσφαιρική ρύπανση της Ασίας ενισχύει τις καταιγίδες του Ειρηνικού

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η ατμοσφαιρική ρύπανση της Ασίας ενισχύει τις καταιγίδες του ΕιρηνικούΕπιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ο μολυσμένος αέρας που περιβάλλει το Πεκίνο ταξιδεύει και μάλιστα ταξιδεύει πολύ μακριά. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες έχει σημαντικές επιπτώσεις στις καιρικές συνθήκες σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι ρύποι ενισχύουν τις καταιγίδες πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν τα καιρικά συστήματα και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) από τον Yuan Wang, από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA (Jet Propulsion Laboratory). Ο ίδιος δηλώνει τα εξής: «Τα αποτελέσματα είναι αρκετά δραματικά. Η ρύπανση δημιουργεί χοντρά και ψηλότερα σύννεφα και ισχυρότερες βροχοπτώσεις».

Οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ασία και στο βόρειο ημισφαίριο

Στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, οι ρύποι φθάνουν συχνά σε επικίνδυνα επίπεδα, ενώ οι εκπομπές στην ινδική πρωτεύουσα, το Δελχί, επίσης ξεπερνούν αυτές που συνιστώνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτό έχει ολέθριες συνέπειες για την υγεία των ατόμων που ζουν σε αυτές τις περιοχές, αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις ακόμη πιο μακριά.

Για την ανάλυση αυτή, οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να εξετάσουν την επίδραση της ρύπανσης της Ασίας στα καιρικά συστήματα. Η ομάδα δήλωσε ότι τα μικροσκοπικά ρυπογόνα σωματίδια διοχετεύονται προς τον βόρειο Ειρηνικό, όπου αλληλεπιδρούν με σταγονίδια νερού στον αέρα. Το φαινόμενο αυτό, επισήμαναν οι ερευνητές, προκάλεσε την ανάπτυξη πυκνότερων σύννεφων με αποτέλεσμα τις έντονες καταιγίδες πάνω από τον ωκεανό.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση της Ασίας ενισχύει τις καταιγίδες του ΕιρηνικούΟ Δρ Wang Yuan δήλωσε: «Δεδομένου ότι η καταιγίδα του Ειρηνικού είναι ένα σημαντικό συστατικό στην παγκόσμια γενική κυκλοφορία, οι επιπτώσεις της ασιατικής ρύπανσης στην καταιγίδα τείνουν να επηρεάζουν τις καιρικές συνθήκες σε άλλα μέρη του κόσμου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ειδικά τη Βόρεια Αμερική».

Σχολιάζοντας τη μελέτη ο καθηγητής φυσικής Ellie Highwood στο Πανεπιστήμιο του Reading τόνισε: «Έχουμε όλο και περισσότερο επίγνωση του γεγονότος ότι η ρύπανση στην ατμόσφαιρα μπορεί να έχει αντίκτυπο σε τοπικό επίπεδο και συγχρόνως μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις και σε άλλα μέρη του κόσμου».

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…