Η ατμοσφαιρική ρύπανση ολέθρια στις γυναίκες με διαβήτη

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ολέθρια στις γυναίκες με διαβήτηΑιωρούμενα σωματίδια εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι επιβαρύνουν την υγεία μας. Μια πρόσφατη μελέτη συνδέει την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου σε γυναίκες με διαβήτη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα αιωρούμενα σωματίδια (PM) είναι υπεύθυνα για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση πλέον θεωρείται ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για την υγεία σε όλο τον πλανήτη. Κατά συνέπεια, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές.

Ως εκ τούτου, η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι επιπτώσεις της στη δημόσια υγεία είναι ένας τομέας έντονου ενδιαφέροντος και επιστημονικής έρευνας. Μια μελέτη στις ΗΠΑ, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of the American Heart Association, αναζήτησε τη σχέση μεταξύ της έκθεσης των σωματιδίων και τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών με διαβήτη.

Μελέτη

Μεταξύ άλλων αρνητικών επιπτώσεων για την υγεία, τα σωματίδια έχουν συνδεθεί με τον πρόωρο θάνατο ατόμων με καρδιακή ή πνευμονική νόσο, αρρυθμία, μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων και επιδείνωση του άσθματος. Επίσης, πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή νόσο (CVD) αυξάνοντας τη φλεγμονή.

Η τρέχουσα μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από το Nurses’ Health Study 114. 537 γυναικών. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ των ετών 1989-2006. Οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως λευκές γυναίκες μεσαίας και ανώτερης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης των ΗΠΑ. Από τη διεύθυνση του σπιτιού κάθε συμμετέχουσας, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα μοντέλο για να προβλέψει τους ρύπους του αέρα. Στη συνέχεια, η ομάδα αντιπαρέβαλλε περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου, στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Κίνδυνοι για τις διαβητικές γυναίκες

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ολέθρια στις γυναίκες με διαβήτηΣυγκεκριμένα, η έρευνα φανέρωσε πως για κάθε αύξηση των 10 μικρογραμμαρίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανά κυβικό μέτρο ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, αυξάνονταν κατά 44% για τις γυναίκες με διαβήτη τύπου 2.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ένα μικρότερο κλάσμα μεγέθους (PM 2,5) συνδυάζεται με υψηλότερους κινδύνους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μικρότερα σωματίδια διεισδύουν βαθύτερα στους πνεύμονες και μπορεί ακόμη και να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε μικρότερα σωματίδια είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η κεντρική ιδέα της μελέτης ήταν η ανάδειξη εκείνων των ομάδων του πληθυσμού που διατρέχουν κίνδυνο και η ευαισθητοποίηση γύρω από τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…