Η απόκοσμη ομορφιά της Σαχάρας

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Η Σαχάρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη έρημος της Γης, μετά τις δύο μεγάλες ερήμους που βρίσκονται στο βορρά και στο νότο. Από τις 10 μεγάλες ερήμους του κόσμου, είναι η περισσότερο ζεστή.

Ιστορική αναδρομή

Σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα, πριν από 4 εκατομμύρια χρόνια ζούσαν σε αυτήν πλάσματα όπως κροκόδειλοι, ελέφαντες, δεινόσαυροι. Η μεταβολή της θερμοκρασίας όμως που ήρθε με την κλιματική αλλαγή, την έκανε δύσβατη για τους οργανισμούς που ήθελαν να επιβιώσουν στα εδάφη της. Πλέον, επικρατεί ξηρασία, ιδιαίτερα στα πιο κεντρικά σημεία της.

Αντίθετα με τα όσα οραματίζεται πολύς κόσμος όταν ακούει το όνομά της, η Σαχάρα καλύπτεται από πολλές βραχώδεις περιοχές, περιλαμβάνει ποταμούς, φαράγγια, σπήλαια και, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, κατοικείται. Στη γλώσσα των Βερβέρων λέγεται “σαχρά”, δηλαδή “γη με σχεδόν χρυσό χρώμα”.

Η Σαχάρα βρίσκεται στη βόρεια Αφρική, και καλύπτει 9,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Εκτείνεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό, ως την κοιλάδα του Νείλου και περιλαμβάνει την Αραβική έρημο της Αιγύπτου και την Νουβική του Σουδάν. Πρόκειται για μη καλλιεργήσιμη έκταση, στην οποία οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι αγγίζουν τους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ το χειμώνα, μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου πέφτουν αρκετά χαμηλά. Το πρωί στη Σαχάρα έχει πολλή ζέστη, ενώ το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει υπό το μηδέν. Αυτές οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, προκαλούν την εμφάνιση πολύ δυνατών ανέμων ή και ανεμοστρόβιλων με άμμο (τζιμπλί, χαμσίν, χαρματάν).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2 3

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr