Η απλή καθημερινή συνήθεια που ανακουφίζει από τον πόνο του χωρισμού

Συντάκτης: Flowmagazine

Εάν έχεις βιώσει το τέλος μιας ρομαντικής σχέσης, πιθανότατα γνωρίζεις από πρώτο χέρι πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η αντιμετώπιση της στενοχώριας. Υπάρχει μια απλή συνήθεια την οποία συνιστούν οι θεραπευτές για να απαλύνεις τον πόνο του χωρισμού.

Είτε αναρωτιέσαι τι θα κάνεις μετά τον χωρισμό, είτε έχεις κολλήσει ανακαλώντας αναμνήσεις, η σκέψη ότι ο πόνος σου μπορεί να θεραπευτεί ευκολότερα αν υιοθετήσεις κάποιες πρακτικές μπορεί να σου φαίνεται περίεργη. Ωστόσο, υπάρχει μια εγκεκριμένη από τους θεραπευτές καθημερινή συνήθεια που μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις την επιβάρυνση: Να κρατάς ημερολόγιο.

Κρατάμε σε ημερολόγιο όσα θα θέλαμε να μας έχει πει ο/η πρώην σύντροφός μας

Ουσιαστικά, το ημερολόγιο για το χωρισμό συνεπάγεται καταγραφή όλων των πραγμάτων που θα ήθελες να σου είχε πει ο/η πρώην σύντροφός σου και που τώρα τα λες με αυτόν τον τρόπο εσύ στον εαυτό σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρακτική λειτουργεί για να θεραπεύσει τον πόνο της καρδιάς που εύλογα νιώθουμε μετά από έναν χωρισμό. Η θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας Karla Zambrano-Morrison λέει ότι όταν γράφεις όλα τα πράγματα που θα ήθελες να σου είχε πει ο/η πρώην σου, ικανοποιείς τις δικές σου συναισθηματικές ανάγκες αντί να βασίζεσαι σε έναν/μία σύντροφο. 

Η θεραπεύτρια σχέσεων Chautè Thompson, προσθέτει ότι το ημερολόγιο για το χωρισμό «μπορεί να σε βοηθήσει να προσδιορίσεις τι είναι σημαντικό για εσένα σε μια σχέση», λέει. «Από εκεί, μπορείς να αφιερώσεις χρόνο στην ενδοσκόπηση για να ανακαλύψεις τι μπορεί να χρειαστεί να δώσεις στον εαυτό σου». 

 Ο χωρισμός δεν ισοδυναμεί με αποτυχία

Αν και η επιδιωκόμενη λειτουργία του ημερολογίου είναι να σε θεραπεύσει, υπάρχουν και άλλα οφέλη από την πρακτική του ημερολογίου. Για παράδειγμα, όταν κρατάς ημερολόγιο για να διαχειριστείς τη θλίψη, αρχίζεις επίσης να χτίζεις περισσότερη εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση ότι αυτό που θέλεις και χρειάζεσαι από έναν σύντροφο δεν είναι μια παράλογη απαίτηση. Σε βοηθάει να αντιληφθείς πως όχι, ένας χωρισμός δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με μια αποτυχία.

Ωστόσο, για να επωφεληθείς πλήρως από την καταγραφή ημερολογίου, είναι σημαντικό να έχεις κατά νου τις βέλτιστες πρακτικές. Μάθε ποιες είναι αυτές σύμφωνα με ειδικούς ψυχικής υγείας, παρακάτω:

Γράψε σε ένα ήσυχο μέρος

Είναι σημαντικό να ρυθμίσεις τη διάθεση και το πλαίσιο όταν φτιάχνεις τη λίστα με τα πράγματα που θα ήθελες να σου πει ένας πρώην σύντροφος. Για να διευκολυνθεί αυτό, βρες ένα ήσυχο μέρος όπου κανείς δεν θα σε διακόπτει. Η ησυχία θα σε βοηθήσει να είσαι στην παρούσα στιγμή και θα σου δώσει την ευκαιρία να εστιάσεις στην αναπνοή σου για να καταλάβεις πώς βιώνεις τα συναισθήματα σωματικά. Ξεκίνα αναπνέοντας και νιώθοντας πραγματικά τα σημεία του σώματός σου. Υπάρχει βάρος στο στήθος σου; Έχεις στομαχόπονο; Αναρωτήσου από πού προέρχονται αυτές οι αισθήσεις. Ποια είναι η πληγή που πρέπει να καθαριστεί;

Επίτρεψε στον εαυτό σου να νιώσει όλα τα συναισθήματα

Λόγω της θλιβερής φύσης της κατάστασης, μπορεί να διαπιστώσεις ότι είσαι πιο συναισθηματική από όσο θα προτιμούσες. Ωστόσο, δε θα πρέπει να πτοείσαι από αυτό που πραγματικά αισθάνεσαι. Αν θέλεις να κλάψεις, κλάψε. Δώσε στον εαυτό σου αυτό το χώρο για να θεραπευθεί. Εάν αισθάνεσαι περισσότερο θυμωμένη παρά λυπημένη, ισχύει το ίδιο. Όποια συναισθήματα και αν προκύψουν, κάνε στον εαυτό σου τη χάρη να τα βιώσει και να τα επεξεργαστεί.

Εστίασε στον εαυτό σου

Είναι εύκολο να χαθείς σε ό,τι επιθυμούσες και σε ό,τι έλειπε στη σχέση. Έχεις όμως περισσότερη δύναμη από ό,τι φαντάζεσαι, οπότε επικεντρώσου στο δικό σου ταξίδι, στο ποια/ος είσαι σήμερα και τι μαθαίνεις για τον εαυτό σου.

Πηγή 

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…