H απενοχοποίηση των θερμίδων
Ποιό είναι το πρώτο πράγμα που κόβει κανείς όταν θέλει να χάσει βάρος; Οι θερμίδες. Στο μυαλό μας μοιάζουν με έναν εφιάλτη που θέλουμε να αποφύγουμε πάση θυσία όταν κάνουμε δίαιτα και σε ορισμένες – αρρωστημένες – περιπτώσεις, η καταμέτρηση των θερμίδων γίνεται εμμονή. Ενδεικτικά προγράμματα διατροφής θέτουν ως ταβάνι τη λήψη 1200 θερμίδων ημερησίως για την απώλεια βάρους και, πράγματι, μια τέτοια καθημερινή πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μερικών κιλών. Αυτό που μετράει, όμως, είναι η συνολική υγεία, η οποία μπορεί να κλονιστεί εάν ξεχνάμε να λαμβάνουμε υπόψιν και άλλους παράγοντες πέραν των θερμίδων.
Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει. Όλες οι λειτουργίες, νοητικές και σωματικές, έχουν ανάγκη από γλυκόζη, η οποία παράγεται στον οργανισμό μας από την κατανάλωση τροφών. Πώς, λοιπόν, θα μπορέσει να παράξει την απαραίτητη ενέργεια ο οργανισμός, αν του κόψουμε τις θερμίδες, δηλαδή την τροφή; Μπορεί η μικρή πρόσληψη θερμίδων να προκαλεί ικανοποίηση σε αυτόν που θέλει να χάσει βάρος, τί γίνεται όμως όταν κόπωση και αδυναμία αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους;
Το πιο εύκολο κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας είναι να μετράμε τις θερμίδες. Εκατό θερμίδες από εδώ, τριακόσιες θερμίδες από εκεί και όλα μοιάζουν να είναι σωστά υπολογισμένα. Όλη η προσοχή στρέφεται στις θερμίδες και ξεχνάμε ότι ο οργανισμός χρειάζεται μια πληθώρα άλλων θρεπτικών ουσιών για να διατηρηθεί υγιής. Όταν, λοιπόν, μειώνουμε τις θερμίδες, πέφτουμε στην παγίδα να μειώνουμε αυτομάτως και την ποσότητα βιταμινών και άλλων απαραίτητων ουσιών που χρειάζεται ο οργανισμός για να παραμείνει υγιής και δυνατός.
Ένα πολύ συχνό αποτέλεσμα μιας τέτοιας μείωσης είναι η εμφάνιση ελλείψεων ιδιαίτερα σε βιταμίνες, ασβέστιο και σίδηρο. Τέτοιου είδους ελλείψεις μπορούν να προκαλέσουν αδυναμίες στον οργανισμό, ενώ παράλληλα αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και γινόμαστε πιο επιρρεπής σε ασθένειες.
Και ας μην ξεχνάμε το πλήγμα που δέχεται ο μεταβολισμός. Για να μπορέσει ο οργανισμός μας να παράξει ενέργεια και να κάψει τις θερμίδες που προσλαμβάνει, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Όταν μειώνουμε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και έτσι αποθηκεύεται περισσότερο λίπος στο σώμα μας. Μάλιστα, αν προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από το κανονικό για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει ο κίνδυνος να μειώσουμε τη λειτουργία του μεταβολισμού κατά 40%.
Μπορεί, λοιπόν, οι θερμίδες να είναι ο φόβος και ο τρόμος για κάποιον που θέλει να χάσει βάρος, πρέπει όμως να θυμόμαστε πως δεν είναι οι θερμίδες ο εχθρός ενός υγιούς σώματος. Αν επικεντρωνόμασταν περισσότερο στην ποιότητα των τροφών και λιγότερο στον ακριβή αριθμό των θερμίδων, τότε ίσως καταφέρναμε να έχουμε καλύτερα και ουσιαστικότερα αποτελέσματα.