Η ανθρωπότητα εξάντλησε ήδη τους πόρους, που μπορεί να ανανεώσει ο πλανήτης για φέτος

Συντάκτης: Flowmagazine

Η ανθρωπότητα από σήμερα ζει με πίστωση: κατανάλωσε ήδη όλους τους φυσικούς πόρους που μπορεί να ανανεώσει ο πλανήτης φέτος, δύο ολόκληρους μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι πριν από είκοσι χρόνια και νωρίτερα από ποτέ. Aυτό υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Global Footprint Network.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της οργάνωσης, η ανθρωπότητα καταναλώνει το τρέχον διάστημα τους πόρους του πλανήτη 1,75 φορές ταχύτερα από τις δυνατότητες των οικοσυστημάτων να τους ανανεώνουν. «Εξαντλούμε το φυσικό κεφάλαιο του πλανήτη μας, θέτοντας σε κίνδυνο τη μελλοντική δυνατότητά του να αναγεννά» πόρους, διαμηνύει η Global Footprint Network.

Η εικόνα από χώρα σε χώρα διαφέρει βέβαια σημαντικά. Το Κατάρ έφθασε την ημέρα υπέρβασης των πόρων που του αναλογούσαν για φέτος έπειτα από μόλις 42 ημέρες. Στον αντίποδα η Ινδονησία θα έχει καταναλώσει όλους τους πόρους που της αναλογούν για τη χρονιά έπειτα από 342 ημέρες, σύμφωνα με τη WWF, που συνδέεται με το Global Footprint Network. Αν όλος ο κόσμος ζούσε όπως οι Γάλλοι, θα χρειαζόμασταν 2,7 πλανήτες, ενώ αν όλοι υιοθετούσαν τον αμερικανικό τρόπο ζωής, θα χρειαζόμασταν 5 πλανήτες.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπορεί η φύτευση ενός τρισεκατομμυρίου δέντρων να μας σώσει από την κλιματική αλλαγή;


Η ανθρωπότητα εξάντλησε ήδη τους πόρους, που μπορεί να ανανεώσει ο πλανήτης για φέτος

Για να μετακινηθεί ξανά η λεγόμενη ημέρα υπέρβασης προς την 31η Δεκεμβρίου, το κύριο που πρέπει να γίνει είναι «να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», που αποτελούν αφ’ εαυτών «το 60% των οικολογικού μας αποτυπώματος», εκτιμά η WWF. «Μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 50%, θα μπορούσαμε να κερδίσουμε 93 ημέρες τον χρόνο, δηλαδή να φθάσει η ημέρα υπέρβασης στον Οκτώβριο» σημειώνουν οι ειδικοί της.

Μειώνοντας κατά το ένα δεύτερο την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, θα μπορούσαμε να αναβάλλουμε την ημέρα υπέρβασης κατά 15 ημέρες, ενώ μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων περί το ένα δεύτερο κατά άλλες δέκα ημέρες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της οργάνωσης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…