Η ανθυγιεινή διατροφή είναι πιο επικίνδυνη από τις χειρότερες εξαρτήσεις μας!

Συντάκτης: Flowmagazine

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο εξής: Μια πρόσφατη διεπιστημονική επιτροπή 37 κορυφαίων επιστημόνων από όλο τον κόσμο προσδιόρισε πως η ανθυγιεινή διατροφή είναι μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία απ’ ό,τι το μη ασφαλές σεξ, η χρήση αλκοόλ, τα ναρκωτικά και ο καπνός μαζί! 

Ενώ η γλώσσα ανιχνεύει τις γεύσεις, ο εγκέφαλος είναι αυτός που αποφασίζει πώς πρέπει να αντιδράσουμε. Εάν οι αποκρίσεις σε μια συγκεκριμένη αίσθηση είναι σταθερά επωφελείς μεταξύ των γενεών, σταδιακά, η φυσική επιλογή τις ενσωματώνει και γίνονται ένστικτα. Έτσι, ακόμη και τα νεογέννητα έχουν προτίμηση στο γλυκό και αποστροφή στο πικρό.

Η έλξη από τη ζάχαρη στον πυρήνα της ανθρώπινης συμπεριφοράς

Τα νεογέννητα δεν χρειάζεται να διδαχθούν να αντιπαθούν το πικρό, το απορρίπτουν ενστικτωδώς. Για τα σάκχαρα, πείραμα μετά το πείραμα βρίσκει το ίδιο πράγμα: οι άνθρωποι έλκονται από τη ζάχαρη από τη στιγμή που γεννιούνται. Αυτές οι αποκρίσεις μπορούν να μεταβληθούν με μεταγενέστερη μάθηση, αλλά παραμένουν στον πυρήνα της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Εθισμός στα τρόφιμα και σχετικές ασθένειες για το 15% των Αμερικανών

Οι άνθρωποι στον ανεπτυγμένο κόσμο ζουν σήμερα σε ένα περιβάλλον όπου η κοινωνία παράγει πολλά σάκχαρα και τα προσθέτει σε ένα σωρό τρόφιμα. Υπάρχει μια καταστροφική αναντιστοιχία μεταξύ της επιθυμίας για κατανάλωση ζάχαρης και των αντιδράσεων του ανθρώπινου σώματος σε αυτήν. Με βάση τις εκτιμήσεις, το 15% των Αμερικανών πληροί το όριο για τον εθισμό στα τρόφιμα, και αυτό σχετίζεται με ασθένειες που επηρεάζονται από τη διατροφή, παχυσαρκία και χαμηλότερη ποιότητα ζωής.

Σημάδια στέρησης όταν «κόβουμε» τα επεξεργασμένα τρόφιμα 

Η έλξη για τη γλυκύτητα είναι τόσο αδυσώπητη που έχει χαρακτηριστεί εθισμός συγκρίσιμος με την εξάρτηση από τη νικοτίνη -κάτι που είναι διαβόητα δύσκολο να ξεπεραστεί. Όποιος αποφασίσει ότι θέλει να μειώσει την κατανάλωση ζάχαρης αντιμετωπίζει την εξελικτική πίεση εκατομμυρίων ετών. Πολλοί άνθρωποι που κόβουν απότομα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, εμφανίζουν τα κλασικά σημάδια εθισμού, όπως απώλεια ελέγχου της κατανάλωσης και έντονη λαχτάρα.

Αρχικά δεν γνωρίζαμε ότι ο καπνός προκαλεί εξάρτηση

Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι δεν βιώνουν αυτόν τον εθισμό με όλα τα τρόφιμα. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν υψηλά σάκχαρα, λίπος και αλάτι, είναι εκείνα που δημιουργούν το πρόβλημα. Η σοκολάτα, το παγωτό, οι τηγανητές πατάτες, το ψωμί, η πίτσα και τα μπισκότα είναι μερικά από τα τρόφιμα που οι άνθρωποι βρίσκουν εθιστικά. Αντίθετα είναι πολύ απίθανο κάποιος να εθιστεί στο μπρόκολο, τα φασόλια και τα αγγουράκια. Μπορούν όμως τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα να θεωρηθούν πραγματικά εθιστικά ή μήπως το παρακάνουμε; Πράγματι είναι. Η ιδέα ότι ο καπνός ήταν εθιστικός αμφισβητήθηκε για δεκαετίες αλλά σήμερα ξέρουμε ότι είναι γιατί ανακαλύφθηκε ο μηχανισμός.

Τα επεξεργασμένα προϊόντα ενεργοποιούν τα συστήματα ανταμοιβής του εγκεφάλου

Σε αντίθεση με το αλκοόλ και τα οπιοειδή, τα προϊόντα καπνού επιτρέπουν στους ανθρώπους να κάνουν την καθημερινότητά τους. Στη δεκαετία του 1980, οι ερευνητές γνώριζαν ότι η νικοτίνη είχε επίδραση στον εγκέφαλο. αλλά λίγα ήταν γνωστά εκείνη την εποχή για το πώς ακριβώς οι εθιστικές ουσίες επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Ένας αντικειμενικός βιολογικός δείκτης εθισμού, μια μετρήσιμη απόκριση του εγκεφάλου που επιβεβαιώνει ότι κάποιος είναι εθισμένος σε μια ουσία, δεν υπήρχε. Το τελικό κριτήριο εθισμού που πληρούσε ο καπνός ήταν η ικανότητά του να αλλάζει τη διάθεση, αυξάνοντας την ευχαρίστηση και μειώνοντας τα αρνητικά συναισθήματα. Τα εξαιρετικά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα πληρούν όλα τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για να χαρακτηρίσουν τον καπνό ως εθιστικό, ενεργοποιούν τα συστήματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Εθισμός χειρότερος από τη νικοτίνη

Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο εθισμός στη ζάχαρη είναι χειρότερος από τον εθισμό στην νικοτίνη. Σε αρουραίους, οι ερευνητές έχουν επανειλημμένα ανακαλύψει ότι οι γλυκές γεύσεις έχουν την ίδια επίδρασή, ή και μεγαλύτερη, από τα εξαιρετικά εθιστικά ναρκωτικά όπως είναι η κοκαΐνη. Από φυσιολογική άποψη, η νικοτίνη είναι κάτι ανεπιθύμητο και εξωτερικό για το σώμα μας. Οι άνθρωποι την επιθυμούν επειδή παίζει κόλπα με τον εγκέφαλο. Αντίθετα, η επιθυμία για ζάχαρη είναι γενετικά κωδικοποιημένη εδώ και αιώνες, επειδή παρείχε κάποτε θεμελιώδη πλεονεκτήματα για την επιβίωση.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…