Η ανακύκλωση στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα
Συχνά γίνεται λόγος για τη διαδικασία της ανακύκλωσης και τα οφέλη της. Έχουν τοποθετηθεί ειδικοί κάδοι στις γειτονιές μας και από το 2004 και έπειτα υπάρχει ένα σύστημα ενημέρωσης για τους πολίτες αλλά και γνωριμία της διαδικασίας της ανακύκλωσης στους μαθητές. Έχετε αναρωτηθεί όμως πως ανταπεξέρχεται η Ελλάδα στην απαιτητική αυτή προσπάθεια;
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) υπάρχει άνοδος της χώρας μας στα ποσοστά και τις μετρήσεις. Αυτό μπορούμε να το θεωρήσουμε μεγάλη επιτυχία καθώς τα προηγούμενα έτη υπήρχε μία μικρή πρόοδος, αλλά οι αριθμοί ήταν σχεδόν απογοητευτικοί. Μάλιστα είχαν θεωρηθεί σύμφωνα με τις έρευνες πολύ μικρά τα βήματα. Υπήρχε βέβαια η αισιοδοξία για σταθερή άνοδο η οποία όμως θα ερχόταν έπειτα από μεγάλη προσπάθεια.
Οι πολίτες είχαν σχεδόν μηδαμινό ενδιαφέρον ιδιαίτερα την αρχική περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2010. Ο μέσος έλληνας προσπαθούσε να περιορίσει την κατανάλωση τροφίμων, αλλά και διάφορων λειτουργικών υλικών. Και ακόμη και αν υπήρχε μείωση της κατανάλωσης δεν υπήρχε και το ενδιαφέρον για φροντίδα του φυσικού περιβάλλοντος.
Γενικά δεν υπήρχε και σωστή ενημέρωση και δεν καθαρίζονταν ή δεν πλένονταν τα ανακυκλώσιμα υλικά με τον κατάλληλο τρόπο. Πολλές φορές οι πολίτες δεν ξεχώριζαν τους κάδους και χρησιμοποιούσαν και τους γενικούς αλλά και τους ειδικούς μπλε της ανακύκλωσης για τα απορρίμματά τους. Τα αποτελέσματα είναι πλέον πολύ διαφορετικά, καθώς οι πολίτες παρά την οικονομική κρίση, πλέον είναι πρόθυμοι να κάνουν την προσπάθειά τους αφού έχουν ενημερωθεί για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και για την οικονομική βελτίωση στην οποία θα συμβάλλουν με μικρές πράξεις.
Μετά το 2009 έχουμε μία εξαιρετική άνοδο της τάξης του 10% των ποσοτήτων υλικών συσκευασίας που ανακυκλώθηκαν. Αυτές οι στατιστικές αντιστοιχούν σε 488 χιλιάδες τόνους υλικών συσκευασίας. Το χαρτί επομένως είναι ένα από τα βασικά υλικά τα οποία ανακυκλώνουμε.
Απ’ ότι φαίνεται υπάρχει μία συγκέντρωση πλέον στην ανακύκλωση του γυαλιού. Ακόμη και με έρευνα σε πολλά τοπικά ενημερωτικά δίκτυα εφιστάται η προσοχή στους μπλε κώδωνες για επιχειρήσεις. Πρόκειται για τη χωριστή συλλογή και ανακύκλωση γυαλιού σε ειδικά κατασκευασμένα μηχανήματα ή και χώρους συγκέντρωσης του υλικού. Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και ανόδου λοιπόν και φαίνεται πως αποτελεί η δραστηριότητα του μπλε κώδωνα το κύριο μέλημα της Ε.Ε.Α.Α.
Επιπροσθέτως άνοδο έχουμε δει και στην ανακύκλωση συσκευών και λαμπτήρων οικονομίας. Συγκεκριμένα για το 2016 ανακυκλώθηκαν περίπου 12,5 εκατομμύρια συσκευές. Η πρόοδος είναι σημαντική της τάξης του 10%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι Έλληνες έχουν μάθει να ανακυκλώνουν τις ηλεκτρικές συσκευές τους και να μην τις πετούν στους κάδους απορριμμάτων. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και έχει συγκεντρωθεί υλικό ανακύκλωσης που αγγίζει το 90% . Πρωταρχικό μέλημα και στόχος κάθε κράτους είναι οι πολίτες του να ανακυκλώνουν τις συσκευές τους ανά 3 έτη και να μην τις πετούν. Καθώς τα υλικά τα οποία δεν μπορούν να λιώσουν έπειτα από την καύση τους θα παραμείνουν ως έχουν και θα επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Τα πράγματα φαίνονται ελπιδοφόρα και προχωράνε σταθερά και θετικά για τη χώρα μας. Σημαντικό είναι να επιβραβεύσουμε τους εαυτούς μας, όσοι έχουμε συμβάλει σε αυτό το έργο. Και οι υπόλοιποι μπορούν να ενημερωθούν καλύτερα εάν το επιδιώξουν.