Η ανάγνωση βιβλίων ως σύμμαχός μας!

Συντάκτης: Αναστασία Τόντου

Η ανάγνωση βιβλίων ως σύμμαχός μας!Περνάτε αρκετή ώρα διαβάζοντας ένα βιβλίο που σας αρέσει στον ελεύθερο σας χρόνο; Πολλές φορές ανυπομονείτε να γυρίσετε από τη δουλειά και να συνεχίσετε το αγαπημένο σας μυθιστόρημα; Ακόμη και αν δεν είστε λάτρης της ανάγνωσης, ύστερα από έρευνες που διεξήχθησαν σε Πανεπιστήμιο των HΠΑ, ίσως αφήσετε κάτω το I-pad ή το κινητό σας και δείτε με άλλο μάτι τα βιβλία.

Πέραν του γεγονότος ότι ένα βιβλίο δημιουργεί στον αναγνώστη του συναισθήματα, η μελέτη έρχεται να δείξει ότι μας επηρεάζει βαθύτερα από ό,τι νομίζουμε. Ειδικότερα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ανάγνωση ενός μυθιστορήματος προκαλεί βιολογικές μεταβολές στον εγκέφαλο, οι οποίες παραμένουν και μερικές μέρες. Συνοπτικά τα οφέλη της ανάγνωσης που προέκυψαν από την έρευνα είναι τα εξής:

Μειώνει τον κίνδυνο από πιθανή νόσο του Αλτσχάιμερ

Όπως κάθε άλλος μυς στο ανθρώπινο σώμα, έτσι και ο εγκέφαλος πρέπει να εξασκείται. Σύμφωνα με την έρευνα το διάβασμα ενός λογοτεχνικού βιβλίου τονώνει τον εγκέφαλο και επιβραδύνει ή ακόμα και εμποδίζει την εξέλιξη της εν λόγω νόσου. Αυτό συμβαίνει επειδή το μυαλό παραμένει μνημονικά ενεργό, καθώς αναγκάζεται να θυμηθεί χαρακτήρες και λεπτομέρειες της πλοκής.

Βοηθά στη βελτίωση της συγκέντρωσης του εγκεφάλου

Εντάξει, σίγουρα οι ταχύτητες σερφαρίσματος είναι γρήγορες και η ποικιλία των θεμάτων με ένα μόνο κλικ είναι μεγάλη, όμως τα επίπεδα του άγχους σε αυτό το ρυθμό αυξάνονται με αποτέλεσμα να μειώνεται και η παραγωγικότητα. Από την άλλη, τα βιβλία ενισχύουν τη δυνατότητα ο εγκέφαλος να σκέφτεται με τη σειρά καθώς κάθε ιστορία διαθέτει αρχή, μέση και τέλος. Όπως αναφέρουν οι νευυροεπιστήμονες, τα παιδιά που διαβάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο, αναπτύσσουν εγκέφαλο με πλαστικότητα και μεγαλύτερα επίπεδα προσοχής.

Εξάπτει τη φαντασία

Μέσα από οπτικές εικόνες σε ένα βιβλίο, το μυαλό πλάθει μια εικόνα με τις λεπτομέρειες του κειμένου. Με αυτό τον τρόπο ενεργοποιείται και η δημιουργικότητα.

Μειώνει το στρες μέσα σε 24 ώρες

Η ανάγνωση βιβλίων ως σύμμαχός μας!Σε μια έντονη καθημερινότητα είτε στις διαπροσωπικές σχέσεις, είτε στην εργασία μας το άγχος και τα νεύρα μας φτάνουν στο ζενίθ τους! Η ιστορία όμως και η πλοκή ενός βιβλίου μας ηρεμεί και μπορεί να μας κάνει να ξεφεύγουμε από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε χαρίζοντάς μας χαλάρωση. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η ανάγνωση για μόλις έξι λεπτά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του άγχους έως και 68%.

Υπάρχει ταύτιση με τον ήρωα του μυθιστορήματος

Ο αναγνώστης συνδυάζει την ανάγνωση με τα βιώματα του ήρωα και αναγνωρίζει πτυχές του εαυτού του στις ιστορίες του ήρωα. Έτσι, έχει τη δυνατότητα μέσω της ανάγνωσης να επουλώσει και πληγές του παρελθόντος, συνδυάζοντας μια προσωπική του κατάσταση με τη διαφορετική οπτική γωνία που του προσφέρει το βιβλίο.

Τέλος, σημαντικό είναι ότι το βιβλίο, εμπλουτίζει το λεξιλόγιο και διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες του αναγνώστη. Η σκέψη του γίνεται πιο αναλυτική και πολλές φορές μπορεί να λύσει το μυστήριο πριν φτάσει στο τέλος.

Συντάκτης: Αναστασία Τόντου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.