Η αλλαγή επαγγέλματος μυστικό επιβίωσης στην εποχή μας

Συντάκτης: Άρης Γαβριηλίδης, Συγγραφέας, Εικαστικός

Η αλλαγή επαγγέλματος μυστικό επιβίωσης στην εποχή μαςΚαι η πιο επιτυχημένη καριέρα ποτέ δεν είναι ανέφελη σε όλη τη διάρκεια της πορείας της. Ενδιάμεσα μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα κάθε μορφής: απόλυση, παραίτηση (εθελούσια ή υποχρεωτική), μια νέα εργασία που αποδείχτηκε κατώτερη των προσδοκιών, προστριβές με εργοδότη ή συναδέλφους, κρίση στην εθνική οικονομία της χώρας που συρρικνώνει ή κλείνει εταιρείες κλπ.

Σε κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις ο εργαζόμενος ή ο επιχειρηματίας που επηρεάζεται περνά πολύ δύσκολες στιγμές. Θυμάμαι, όταν ήμουν σαρανταπεντάρης, η σύζυγος ενός παλιού συμμαθητή με καλή δουλειά μού είχε εκμυστηρευτεί πως, όταν ο άνδρας της έμεινε άνεργος για ένα εξάμηνο, δεν έβγαινε από το σπίτι επειδή ντρεπόταν να κυκλοφορήσει. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση που βιώνουμε γενίκευσε εκείνη την μεμονωμένη περίπτωση. Δυσκολίες στην καριέρα μου συνάντησα και εγώ, (πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά).

Το θέμα τώρα είναι πώς αντιμετωπίζει κανείς αυτές τις προβληματικές και συνάμα ψυχοφθόρες καταστάσεις. Το χειρότερο που έχει να κάνει είναι να αδρανοποιηθεί και να κλειστεί στο σπίτι, όπως ο συμμαθητής μου. Χρειάζεται δράση, κινητοποίηση σε όλα τα πεδία. Κάποτε εξ αιτίας της μακράς σε διάρκεια και βαθειάς κρίσης που είχε η ναυτιλία, η οποία περιόρισε σημαντικά τις ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξής μου άλλαξα προσανατολισμό. Μεταπήδησα σε άλλη τράπεζα με “στεριανή” δραστηριότητα. Λάθος μου. Εκεί αισθανόμουν σαν ψάρι έξω από το νερό. Πνιγόμουν.

Ύστερα από ένα χρόνο αποφάσισα να επιστρέψω στην ναυτιλία που είχε αρχίσει στο μεταξύ να ανακάμπτει. Ξαμολήθηκα και έπιασα τους γνωστούς μου στο χώρο της ναυτιλίας, τους εξέθεσα το ενδιαφέρον μου για ένα “come back” και τους ζήτησα να έχουν τον νου τους. Αισθανόμουν σαν τον ψαρά που έριξε τα αγκίστρια του και περίμενε το ψάρι να τσιμπήσει. Όμως, όσο περνούσε ο καιρός τόσο πιο πολύ απογοητευόμουν. Ένας φίλος μου είπε τότε να κάνω υπομονή, η ευκαιρία θα εμφανιζόταν όταν δεν την περίμενα. “Το βαθύτερο σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή” μου είπε χαρακτηριστικά. Πράγματι, ύστερα από ένα εξάμηνο, που μου φάνηκε αιώνας, ένας φίλος, δικηγόρος, καλή του ώρα, στον οποίο είχα κοινοποιήσει την επιθυμία μου, με πήρε τηλέφωνο για τα καλά νέα.

Όμως αυτή δεν ήταν η μοναδική περίπτωση στα 41 χρόνια της καριέρας μου. Παρόμοια σκηνή επαναλήφθηκε ύστερα από αρκετά χρόνια. Μόνο που τότε είχα μάθει το μάθημα μου. Ήξερα ότι το ποθούμενο θα ερχόταν όταν πια δεν θα το περίμενα άλλο. Και δικαιώθηκα.

Η αλλαγή επαγγέλματος μυστικό επιβίωσης στην εποχή μαςΤι πρέπει να κάνει κάποιος που, παρά τις προσπάθειές του παραμένει άνεργος επί μακρόν ή το επάγγελμα του έχει απαρχαιωθεί από νέες τεχνολογίες (όπως, παλαιότερα, του ασυρματιστή στο εμπορικό ναυτικό); Αλλάζοντας επάγγελμα αυξάνει τις πιθανότητες να απασχοληθεί. Η αλλαγή επαγγέλματος ήταν περίπου αδιανόητη στο παρελθόν αλλά στην εποχή που διανύουμε, με τις διαρκείς και μεγάλες αλλαγές στην τεχνολογία, θα είναι ολοένα και πιο συνηθισμένη.

Η φράση “Το βαθύτερο σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή” δεν ισχύει μόνο στον επαγγελματικό τομέα. Έχει πλήρη εφαρμογή και στον ιδιωτικό. Μολονότι θα μπορούσα να αναφέρω πληθώρα παραδειγμάτων από την ζωή μου, δεν θα το κάνω. Είμαι βέβαιος πως ο καθένας έχει να διηγηθεί αρκετές ιστορίες από την δική του εμπειρία.

After all, tomorrow is another day (στο κάτω-κάτω, αύριο είναι μια άλλη μέρα” όπως έλεγε η Βίβιαν Λη στο “Όσα παίρνει ο άνεμος”…

Συντάκτης: Άρης Γαβριηλίδης, Συγγραφέας, Εικαστικός

Influence:

Ο Άρης Γαβριηλίδης, οικονομολόγος, πρώην  διευθυντικό στέλεχος τραπεζών και επιχειρήσεων, ασχολείται ερασιτεχνικά με το γράψιμο…