Η αξία του παιδικού παραμυθιού στη ζωή των παιδιών

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Θεωρείται από πολλούς το δυσκολότερο είδος λογοτεχνικής γραφής: μέσα σε λιγοστές σελίδες και με απλά αλλά κατανοητά από ένα παιδικό μυαλό λόγια, πρέπει να περιγραφεί μια ιστορία με συμβολισμούς που παραπέμπουν σε ιδέες, αξίες και ιδανικά αυτού του κόσμου.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσο ραγδαία κι αν εξελίσσεται η τεχνολογία αφήνοντας πίσω παλιές συνήθειες, όσο κι αν η οθόνη, τα τάμπλετ και το ίντερνετ είναι παντού, τα παραμύθια – τα βιβλία αυτά που μεγάλωσαν γενιές και γενιές – θα συνεχίσουν να ασκούν τεράστια δύναμη στις παιδικές ψυχές και παιδικές αναμνήσεις μέσα από τις εικόνες τους και τις ιστορίες που αφηγούνται.

Αν δοκιμάσετε να περάσετε από ένα βιβλιοπωλείο και σταθείτε στο τμήμα της παιδικής λογοτεχνίας θα διαπιστώσετε με έκπληξη ίσως το εξής: δίπλα στα κλασικά παραμύθια που όλοι αγαπήσαμε (Κοκκινοσκουφίτσα, Χιονάτη, Αλαντίν κλπ), θα βρείτε καινούργιες ιστορίες, με καινούργιους ήρωες για παιδιά όλων των ηλικιών από νέους συγγραφείς. Το ότι υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό το είδος δεν είναι καθόλου τυχαίο. Αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζουν καλά πόσο ευεργετικό είναι το διάβασμα παραμυθιών σε αυτή την τόσο τρυφερή ηλικία. Γνωρίζουν ότι ακόμα και τα νεογέννητα μπορούν να ακούσουν ένα παραμύθι εστιάζοντας μόνο στον τόνο της φωνής του γονιού τους κι ας μην καταλαβαίνουν την ιστορία.

Αν συνειδητοποιήσετε τα εφόδια που θα δώσετε στο παιδί σας ενθαρρύνοντάς το να διαβάσει ή διαβάζοντάς του εσείς μια όμορφη ιστορία θα εκπλαγείτε.

 • Καταρχήν του ξυπνάτε όμορφα συναισθήματα.
 • Τα παραμύθια είναι διδακτικά όχι με τον τρόπο που είναι τα σχολικά βιβλία, αλλά «χτίζουν» χαρακτήρες.
 • Δίνουν μαθήματα για τη φιλία, την πίστη, την αγάπη, την οικογένεια, ενισχύουν αρετές όπως η ειλικρίνεια, η τιμιότητα, το θάρρος, η ευγνωμοσύνη, η ευγένεια.
 • Βοηθούν το παιδί να κοινωνικοποιηθεί ευκολότερα μιας και γνωρίζει από μικρό πλέον τις αποδεκτές και απορριπτέες συμπεριφορές.
 • Αναπτύσσει καλύτερη αντίληψη των πραγμάτων και κριτική σκέψη,

Η αξία του παιδικού παραμυθιού στη ζωή των παιδιών

 • μαθαίνει να ξεχωρίζει το καλό από το κακό, το δίκαιο από το άδικο, τη δύναμη από την αδυναμία, το θάρρος από τη δειλία, την τιμωρία από την επιβράβευση, την πονηριά από την ευθύτητα, την ενοχή από την αθωότητα, την πραγματικότητα από τη φαντασία.
 • Αποκτά αγαπημένους ήρωες και ταυτίζεται μαζί τους.
 • Η μυθοπλασία οξύνει τη δημιουργικότητά του και τη φαντασία.
 • Το παιδί μαθαίνει να διαβάζει και να γράφει γρηγορότερα και γίνεται επιδέξιο στο γραπτό λόγο.
 • Ωριμάζει συναισθηματικά και λύνει τις απορίες του, βρίσκοντας απάντηση σε πολλά ερωτήματά του, αντιμετωπίζει τις φοβίες και τις ανασφάλειές του και τελικά διασκεδάζει.
 • Διασκεδάζει όπως θα έκανε και με το αγαπημένο του παιχνίδι.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ρόλος των παραμυθιών στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών

______________________

Έτσι, την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να αγοράσετε ένα ακόμα παιχνίδι στο παιδί σας ή θα νιώσετε πολύ κουρασμένοι για να ασχοληθείτε μαζί του λόγω των καθημερινών σας υποχρεώσεων, αγοράστε του και διαβάστε του ένα παραμύθι. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να δυναμώσετε τη σχέση σας μαζί του, να του προσφέρετε ζεστασιά και να έρθετε πιο κοντά του συναισθηματικά.

Μάλιστα, ανάγοντας μια τέτοια συνήθεια σε καθημερινή τελετουργία, το παιδί σας θα αδημονεί για εκείνη την ώρα που θα ταξιδέψετε μαζί, έστω και νοερά, σε έναν φανταστικό κόσμο με τους δικούς φανταστικούς ήρωες που τόσο έχει ανάγκη. Το παιδί σας έχει μόνο μία παιδική ηλικία και από σας εξαρτάται να την κάνετε όσο πιο χαρούμενη και γεμάτη γίνεται.

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…