Η αξία της τέχνης για την ανθρωπότητα

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Influence:

Ποιος δεν έχει συγκινηθεί έστω μία φορά με ένα κομμάτι μουσικής; Ποιος δεν αισθάνεται αγαλλίαση κάθε φορά που αντικρίζει έναν πίνακα του Βαν Γκονγκ, του Μιχαήλ Αγγέλου ή του Πικάσο; Ποιος δεν αισθάνεται χαρά κάθε φορά που διαβάζει ένα λογοτεχνικό βιβλίο; Η Τέχνη είναι στην ουσία, η έκφραση του βαθύτερου εαυτού μας, ένα στοιχείο αλληλένδετο με την ανθρώπινη ύπαρξη.

Ο ορισμός της τέχνης

Μπορούμε να ορίσουμε την Τέχνη ως τη σωματική και ψυχική ενέργεια του ανθρώπου η οποία δημιουργεί και παράγει έργο. Η Τέχνη συμβάλλει στην ελάφρυνση του ανθρώπου από τον ψυχικό πόνο, είναι ένα άνοιγμα της ψυχής η οποία εκφράζει όλα τα συναισθήματά της ελεύθερα και απρόσκοπτα.

Μεγάλες μορφές του πνεύματος είχαν χαρακτηρίσει με διάφορους τρόπους την Τέχνη. Αξίζει να αναφερθεί η φράση του Νίκου Εγγονόπουλου “Η ζωή, ο θάνατος κι αναμεσίς η Τέχνη”, όπως και του Φρειδερίκου Νίτσε ο οποίος αναφέρει “Η αλήθεια είναι άσχημη. Και έχουμε την τέχνη για να μη μας σκοτώσει η αλήθεια.”

Η αξία της τέχνης για την ανθρωπότητα

Η Τέχνη έχει άπειρα οφέλη για τον άνθρωπο και τον κόσμο. Μπορούμε να αναφέρουμε μερικά:

  • Μάχεται για την κοινωνική δικαιοσύνη και περνάει μηνύματα στην ανθρωπότητα: Και όμως, η Τέχνη βρίσκεται πάντοτε επίκαιρη και μαχητική, καταγγέλλοντας τη βία, τον πόλεμο, το ρατσισμό και κάθε άλλο γεγονός που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Πίνακες όπως η σφαγή της Χίου και η Ελευθερία οδηγεί το λαό, του Ευγένιου Ντελακρουά, καταγγέλλουν και αποτελούν διαχρονικά δείγματα της στυγνότητας του πολέμου και της δίψας για ελευθερία.

  • Κρατάει στη μνήμη μας ζωντανά ιστορικά γεγονότα: Η ζωγραφική, η λογοτεχνία, ο κινηματογράφος, αναπαριστούν και φέρνουν στους ανθρώπους μεταγενέστερων εποχών, την κουλτούρα, τις αντιλήψεις και την ιστορία των περασμένων αιώνων και δεκαετιών, βοηθώντας και εμάς τους ίδιους να αποκτήσουμε πληρέστερη γνώση. Η τέχνη καταγράφει τα πάντα από τους ανθρώπους της εποχής και τα μεταφέρει αυτούσια στις επόμενες γενεές ανθρώπων.
  • Ο άνθρωπος ξεσπά και χαλαρώνει μέσα από αυτή: Έχουμε σκεφτεί ποτέ πως θα ήταν η ζωή μας αν δεν βρίσκαμε τη λύτρωση από την Τέχνη; Πόσο πιο επώδυνα θα βιώναμε το κάθε τι και πως θα μπορούσαμε να φτάσουμε ακόμα και στο έγκλημα; Έρχεται όμως, η θαυματουργή επίδραση της Τέχνης και σαν ένα γνήσιο φάρμακο, όπως είχε την χαρακτηρίσει ο Καβάφης, λυτρώνει τον άνθρωπο και τον βοηθά να εκφράσει τον πόνο που βιώνει προσφέροντάς του τη λύτρωση, το ξέσπασμα και την ηρεμία.
  • Εκφράζει κάθε συναίσθημα που κατακλύζει τον άνθρωπο: Η τέχνη ανέκαθεν εξυμνεί κάθε ανθρώπινο συναίσθημα όπως τον έρωτα, τη φιλία, την οικογένεια, τη χαρά, τη ζωή κοντά στη φύση. Δε διστάζει, παράλληλα, να προβάλλει να αναδείξει την ανθρώπινη αδυναμία, τα πάθη που καταδυναστεύουν τους ανθρώπους, την ευκολοπιστία και το παράλογο πάθος.

Χωρίς την Τέχνη, είναι αμφίβολο, αν η ζωή θα ήταν τόσο όμορφη. Είναι η απόδειξη πως το ανθρώπινο πνεύμα αγωνίζεται για τη βελτίωση της ζωής και πάντοτε προσπαθεί για την εξύψωση του πνεύματος και της ανθρωπότητας.

Ο καθένας από εμάς, όπως είχε πει και ο Πάμπλο Πικάσο, κρύβει έναν καλλιτέχνη μέσα του. Και είναι στο χέρι μας να τον ανακαλύψουμε.

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…