Η αξία της γιαγιάς στο παιδί και την οικογένεια

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η γιαγιά μας είναι ένα από τα πρόσωπα που μας έχει χαρίσει μερικές από τις ομορφότερες αναμνήσεις στην παιδική μας ηλικία. Ειδικότερα στην Ελληνική κοινωνία υπάρχει μεγάλος σεβασμός στη μορφή της γιαγιάς, η οποία σύμφωνα και με τη γνωστή ρήση έχει το εγγόνι της «σαν δύο φορές παιδί της».

Η αξία της γιαγιάς μέσα στην οικογένεια

Η γιαγιά είναι ένα πρόσωπο που μέσα στην οικογένεια πάντοτε έπαιζε σημαντικό ρόλο. Η μεγαλύτερη ηλικία, οι εμπειρίες ζωής που έχει αποκτήσει όπως και ο θησαυρός γνώσεων που κατέχει, μπορεί να συμβουλέψει και να διδάξει σε πολλά την καινούργια οικογένεια. Μπορούμε να ορίσουμε το ρόλο της ως εκείνης που συνδέει αρμονικά το παρελθόν με τον εκμοντερνισμό και την πρόοδο. Είναι στην ουσία, το πρόσωπο εκείνο που διατηρεί ζωντανή τη μνήμη του παρελθόντος, με το συμβιβασμό και την αποδοχή στο καινούργιο και την αλλαγή.

Αφηγείται στα εγγόνια της διάφορες ιστορίες και γεγονότα της ζωής της, φέρνοντας τα νεότερα μέλη σε επαφή με μία παλαιότερη εποχή με διαφορετικές νοοτροπίες και αντιλήψεις. Πάντοτε η φιγούρα της που δίνει καραμέλες ή μαγειρεύει φαγητό και φροντίζει τα εγγόνια της, παραμένει μία από τις σημαντικές αναμνήσεις που κάθε ενήλικας κουβαλάει μέσα του.

Η γιαγιά ως ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας, διαθέτει χρόνο τον οποίο μπορεί να διαθέσει στη φροντίδα των νεότερων μελών της οικογένειας, αντιμαχόμενη τις προκαταλήψεις που αφορούν τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, οι οποίες τους χαρακτηρίζουν ανίκανους στο να προσφέρουν ξανά στο κοινωνικό σύνολο και τους περιθωριοποιεί. Αυτό δεν ισχύει, διότι η ίδια η αγάπη και η λαχτάρα της για τα εγγόνια της, της δίνει δύναμη και σθένος να θέλει να αγωνίζεται για αυτά.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επαναπροσδιοριστεί ξανά ο ρόλος της γιαγιάς αλλά και κάθε ηλικιωμένου ατόμου μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο γεγονός πως οι άνθρωποι που βρίσκονται σε εκείνη την ηλικία, υποφέρουν συχνότερα από μοναξιά, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη. Η γιαγιά, αναμφίβολα, μπορεί και θέλει να προσφέρει, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η γιαγιά είναι εκείνη που πολλές φορές αγαπάει και υποστηρίζει ένα παιδί περισσότερο και από τους γονείς. Ίσως αυτό μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις και να τεθεί ανάγκη στο να θεσπιστούν κάποια όρια ανάμεσα στον έλεγχο και την επέμβαση της ίδιας, όμως αυτό δεν αναιρεί πως μπορεί να διαπλάσει τον ηθικό και πνευματικό χαρακτήρα ενός παιδιού.

Ο ρόλος της γιαγιάς στην οικογένεια του σήμερα

Η γιαγιά αποτελεί τον άνθρωπο που κρατάει συντροφιά στα παιδιά, ειδικότερα σε μία εποχή όπου οι γονείς βάλλονται από πολλές οικογενειακές  και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Είναι ο άνθρωπος στον οποίο μπορεί κάποιος να έχει εμπιστοσύνη για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών, το πρόσωπο εκείνο που φέρνει σε επαφή το νέο άνθρωπο με το παλαιότερο, διδάσκοντάς το ήθος, συμπεριφορά και αρχές.

Ο σεβασμός και η αναγνώριση της γιαγιάς και της προσφοράς της μέσα στην οικογένεια, πρέπει να γίνουν σεβαστά και αποδεκτά από όλους μας.

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…