Η ακμή των ενηλίκων και άλλα συμπτώματα άγχους που μας ταλαιπωρούν

Συντάκτης: Νίνα Καραμολέγκου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Όταν νιώθουμε άγχος, απελευθερώνεται η ορμόνη του στρες η κορτιζόλη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ερεθισμός στο δέρμα, κνίδωση και ακμή.  Ίσως μας είναι δύσκολο να συνδέσουμε την ακμή και διάφορες άλλες παθήσεις με το άγχος, αλλά είναι μια πραγματικότητα.

Μια άλλη εκδήλωση του άγχους είναι τα ρίγη στο σώμα.  Είναι γνωστό πως όταν κάποιοι από εμάς πιεζόμαστε, πχ όταν έχουμε να μιλήσουμε μπροστά σε κοινό, ή λίγο πριν μπούμε στο εξεταστικό κέντρο, νιώθουμε έντονη εφίδρωση.  Από την άλλη, υπάρχουν και ορισμένοι, που σε συνθήκες στρες νιώθουν έντονο ρίγος και κρύο.  Αποτελεί λοιπόν κι αυτή η σωματική αντίδραση μια ένδειξη στρες.

Ένα άλλο σύμπτωμα που συνδέεται με το άγχος είναι το μούδιασμα, τόσο των άκρων, όσο και άλλων μελών του σώματός μας.  Πολλές φορές όταν νιώθουμε πιεσμένοι, αισθανόμαστε ένα μούδιασμα στο κεφάλι και κάποιες φορές μπορεί να παρερμηνευτεί και να μας οδηγήσει μέχρι τα επείγοντα κάποιου νοσοκομείου.

Αν έχετε βρεθεί σε μέρη με κόσμο και ξαφνικά νιώσετε ένα έντονο αίσθημα ζάλης, ακόμη και λιποθυμία αυτό είναι σύμπτωμα έντονου στρες.  Εκείνη τη στιγμή, νιώθουμε πως δεν ακούμε καλά, πως ξαφνικά σκοτεινιάζουν τα πάντα γύρω μας και θέλουμε να καθίσουμε για να μη σωριαστούμε κάτω.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ενδείξεις έντονου άγχους, που μπορεί να μοιάζουν αθώα, όμως καλό είναι να επισκεφτούμε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για περισσότερη διερεύνηση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις πιο εξειδικευμένη είναι η γνωσιακή ψυχοθεραπεία, που μας βοηθάει να αποβάλουμε τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό μας.   Ανάλογα με τη συναισθηματική εμπειρία δημιουργείται στο σώμα κάποια αντίστοιχη αίσθηση ή αλλιώς το εκδηλούμενο συναίσθημα είναι η σωματική συνέπεια της σκέψης.

  • Η γνωσιακή θεραπεία επικεντρώνεται στο παρόν, στα τωρινά σου προβλήματα.
  • Αν τα τωρινά σου προβλήματα σχετίζονται με συναισθηματικές δυσκολίες του παρελθόντος, τότε γίνεται αναφορά στο παρελθόν για να βρεθούν οι συσχετίσεις και να αποκτήσει νόημα η προβληματική συμπεριφορά.
  • Είναι δομημένη και σταθερά προσανατολισμένη στους στόχους.
  • Έχει βραχεία διάρκεια, καθώς επιδιώκει την όσο το δυνατόν συντομότερη αλλαγή της προβληματικής συμπεριφοράς.
  • Ο θεραπευτής έχει ενεργητικό ρόλο στην θεραπευτική διαδικασία.
  • Η συνεργασία μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου είναι σημαντική. Από κοινού θα θέσετε τους επιθυμητούς στόχους, θα αποφασίσετε για τις τεχνικές που θα εφαρμοστούν, θα καταστρώσετε το θεραπευτικό σχέδιο που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις δυσκολίες σας και θα συμφωνήσετε για τον τρόπο αξιολόγησης της πορείας της θεραπείας σας.

Αν επιλέγουμε τους πιο εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας, μπορούμε να δοκιμάσουμε τη γιόγκα και το διαλογισμό που θα μας βοηθήσουν να απελευθερώσουμε το άγχος μας και θα μας οδηγήσουν σε πιο πνευματικές εμπειρίες.

Συντάκτης: Νίνα Καραμολέγκου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Influence:

Η Νίνα Καραμολέγκου ειδικεύεται στον τομέα της Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων…