Η αίσθηση του ανήκειν
Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της εποχής που διανύουμε είναι η μοναχικότητα την οποία βιώνουμε σε πολύ μεγάλο ποσοστό κυρίως εξαιτίας του τρόπου ζωής μας. Πολλοί είναι εκείνοι, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, που αισθάνονται την ανάγκη να ανήκουν κάπου με μοναδικό σκοπό να καλύψουν το αίσθημα μοναξιάς που τους δημιουργείται.
Η μοναξιά που νιώθουμε είναι αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής, εξαιτίας του κοινωνικού status που προβάλει στην κοινωνία μας η ταχύτατη εξάπλωση της τεχνολογίας. Επίσης, η μοναχικότητα που βιώνει ένα άτομο, είναι πιθανό να προέρχεται από το ανεπαρκές οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον στο οποίο ζει. Τα άτομα που βιώνουν το αίσθημα της μοναξιάς τείνουν να επιλέγουν να «ανήκουν κάπου» μόνο και μόνο για να αποβάλουν, μέσω της «αίσθησης του ανήκειν», κάθε αίσθημα μοναξιάς που τα διακατέχει. Με αυτό τον τρόπο, τα συγκεκριμένα άτομα, επιλέγουν στην πραγματικότητα να καλύψουν τα συναισθηματικά κενά τους μέσα από μια πλασματική σχέση, μόνο και μόνο για να νιώθουν πως ανήκουν κάπου!
Ένα τέτοιο άτομο θεωρείται πως αν είναι μέλος μια ερωτικής σχέσης ή μιας φιλικής παρέας, αυτομάτως καταπολεμά μέσα του κάθε ίχνος ανασφάλειας που του έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της ζωής του. Επίσης, η έλλειψη αυτοεκτίμησης είναι ένας ακόμη λόγος που “σπρώχνει” τα άτομα να δημιουργούν ψεύτικες στην ουσία σχέσεις, οποιουδήποτε τύπου δέσμευσης, προκειμένου να αισθάνονται πως είναι ικανά να σταθούν επάξια δίπλα σε άλλους ανθρώπους.
Φυσικά, όλα τα παραπάνω αποκαλύπτουν τον ισχυρότερο λόγο που τα άτομα αυτά προτιμούν να συνάπτουν κάθε είδος επιφανειακής σχέσης, χωρίς δηλαδή να δίνουν το 100% των συναισθημάτων τους. Αυτός δεν είναι άλλος από τον φόβο της μοναξιάς. Τα άτομα αυτά τρέμουν στην ιδέα ότι κάποια στιγμή θα μείνουν μόνα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι οι άνθρωποι που συνάπτουν την μία ερωτική σχέση αμέσως μετά την άλλη, χωρίς να έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα επαναπροσδιορισμού μετά από έναν χωρισμό.
Επομένως, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως μέσα από την ανάγκη να ανήκουμε κάπου, στην ουσία διαλύουμε κάθε σημάδι εσωτερικής ανασφάλειας που τυχόν νιώθουμε. Ακόμα, με αυτόν τον τρόπο, αναπτύσσουμε το συναίσθημα της αυτοεκτίμησης νιώθοντας πιο σίγουροι για τον εαυτό μας. Το να είμαστε μέλη μιας κοινωνικής ομάδας αυτομάτως μας κάνει να νιώθουμε πιο δυνατοί και πιο αισιόδοξοι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Παρόλα αυτά όμως, με το να είμαστε μηχανικά σε μια σχέση ή σε μια παρέα, δεν καταφέρνουμε να νικήσουμε τον πραγματικό λόγο που μας οδηγεί να σε μια σχέση ψεύτικων συναισθημάτων ή σε μια επιφανειακή, κατά τ’ άλλα, φιλία… τον φόβο της εσωτερικής μοναξιάς μας!