Η αγάπη δεν είναι για τους αδύναμους

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Η αλήθεια είναι ότι όταν έλθει ο κατάλληλος άνθρωπος στη ζωή μας, το διαισθανόμαστε. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αγάπη δεν είναι απλή, ούτε εύκολη υπόθεση προκειμένου να στεριώσει. Αυτό καθώς απαιτούνται μεγάλα αποθέματα ψυχικής δύναμης. Όταν αγαπάμε, δεν εγκαταλείπουμε με την πρώτη δυσκολία που θα εμφανιστεί στο δρόμο μας. Σε ποιον δεν αρέσει ν’ ακούει όμορφα και μεγάλα λόγια, όπως «σ’ αγαπώ», «σε λατρεύω», σε θέλω συνεχώς στο πλευρό μου», «είσαι τα πάντα για εμένα». Το ομορφότερο από όλα όμως, είναι όταν κάποιος μάς δέχεται και μας αγαπά για εκείνο που είμαστε.

Η αγάπη απαιτεί δύναμη

Ακόμα και όταν ο έρωτας είναι στο ζενίθ, ακόμη και τότε απαιτείται προσπάθεια. Όπως η φλόγα, που για να παραμείνει ζωντανή απαιτεί αναζωπύρωση και φροντίδα, έτσι και ο έρωτας σε μία σχέση. Η αγάπη πάλι, μοιάζει περισσότερο με  το κάρβουνο που σιγοκαίει. Στην αγάπη, επιπλέον πολλές φορές καλούμαστε να παραμερίσουμε τις ανάγκες μας για χάρη του άλλου, να βάλουμε στην άκρη τον εγωισμό μας, πράγμα ιδιαίτερα απαιτητικό.

Την ίδια στιγμή, ο έρωτας σημαίνει και ρίσκο: μάς καθιστά ευάλωτους και μας επιφυλάσσει εκπλήξεις στην πορεία. Για πολλούς, οι εκπλήξεις δεν είναι ευχάριστες. Αποθέτουμε την αγάπη και την εμπιστοσύνη μας στα χέρια κάποιου άλλου, και από το σημείο εκείνο και έπειτα καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής. Για αυτούς τους λόγους, είναι αρκετοί οι άνθρωποι που φοβούνται και διστάζουν ν’ ανοίξουν την καρδιά τους.

Το ρίσκο του έρωτα

Όταν  ερωτευόμαστε έναν άνθρωπο, τρέμουμε στο ενδεχόμενο να τον χάσουμε: Γι’ αυτό όταν είμαστε ερωτευμένοι, μας ξυπνούν οι ανασφάλειες και υπαρξιακοί φόβοι. Φόβοι, οι οποίοι μάς κάνουν να συνειδητοποιήσουμε τη θνητότητά μας, αφού αισθανόμαστε πόσο ευαίσθητα και πόσο ευμετάβλητα είναι τα πάντα γύρω από εμάς και τον σύντροφό  μας.

Μπροστά σε όλα τα παραπάνω, πολλοί άνθρωποι δεν βρίσκουν τις απαραίτητες αντοχές, με αποτέλεσμα να καταλήγουν να ασχολούνται με λεπτομέρειες , αντί να εξετάσουν τα ουσιώδη ζητήματα της σχέσης τους που τους προκαλούν αυτούς τους φόβους. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου ο άνθρωπος προτιμά να εγκαταλείψει τη σχέση ολωσδιόλου από το να τους αντιμετωπίσει.

Άλλοι πάλι, αναζητούν λόγους και προφάσεις για τους οποίους δεν πρέπει να βρίσκονται σε μία ερωτική σχέση. Η αλήθεια είναι όμως πως όλα τα παραπάνω ζητήματα μπορούν να εξομαλυνθούν. Προϋπόθεση είναι να εντοπίσουμε τον λόγο που μας οδηγεί να επικαλούμαστε όλους αυτούς τους ανασταλτικούς παράγοντες . Συνήθως, ο σημαντικότερος είναι ο βαθύτερος φόβος της απώλειας.  Εκείνο όμως που αξίζει ν’ αναφέρουμε ωστόσο, είναι πως η αγάπη προσφέρει μία μοναδική εμπειρία να ωριμάσουμε και να γίνουμε σοφότεροι.

Η αγάπη και η σύναψη δεσμού σηματοδοτεί την έναρξη ενός αυτόνομου και ανεξάρτητου βίου του ανθρώπου. Συμβολικά ή και στην πράξη, ο έρωτας σηματοδοτεί τον απογαλακτισμό από την οικογένεια. Χρησιμοποιούμε τον όρο «συμβολικά», γιατί πρόκειται πρωτίστως για τον πνευματικό και δευτερευόντως για τον φυσικό αποχωρισμό από την οικογένεια. Δεν εννοούμε την εγκατάλειψη ή την απάρνηση της οικογένειας, αλλά τον αναπροσδιορισμό του ρόλου του ανθρώπου, ο οποίος συνάπτοντας έναν ερωτικό δεσμό, παύει πλέον να χαρακτηρίζεται από την παιδικότητα.

Δεν λείπουν, επίσης, οι φορές όταν μία σχέση δεν ξεκινά για τον εξής λόγο: ενδέχεται κάποιος να διστάζει να συνάψει έναν δεσμό με κάποιον άνθρωπο γιατί η άλλη πλευρά αισθάνεται και εκδηλώνει εντονότερο ενδιαφέρον. Έτσι δεν εμπλέκονται ευθύς εξ αρχής,  φοβούμενοι ότι θα πληγώσουν τον άλλον, άμα το συναίσθημα και το ενδιαφέρον τους δεν εξελιχθεί. Στην πραγματικότητα όμως, τα συναισθήματα υπόκεινται σε αλλαγές, δε μένουν στάσιμα.

Επίσης είναι συχνό η μία πλευρά να τρέφει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ή οι ισορροπίες διαρκώς να εναλλάσσονται: από λεπτό σε λεπτό άλλωστε εξοργιζόμαστε, απογοητευόμαστε ή και μισούμε τον άνθρωπό μας. Η τακτική λοιπόν της αποφυγής μάς αποτρέπει από το να ζήσουμε όλη τη συναισθηματική γκάμα με τον άνθρωπο αυτό, καθώς και την  εξέλιξη της χημείας μας. Αποκλείουμε το ενδεχόμενο ακόμη και μίας ευτυχισμένης σχέσης με έναν άνθρωπο που μάς επικοινωνεί το ενδιαφέρον του , αφού έχουμε έτσι προδιαγράψει ότι τα συναισθήματά μας για τον άλλον αποκλείεται να ενταθούν.

Είναι αρκετά συχνό μέσα στις σχέσεις να προκύπτουν ποικίλες δυσκολίες. Καλό είναι να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους φόβους της συναισθηματικής εγγύτητας, γιατί οι φόβοι αυτοί επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Τόσο η αγάπη όσο και ο έρωτας προϋποθέτουν ψυχική και πνευματική δύναμη. Ειδάλλως, η διατήρηση μίας ευτυχισμένης μακροχρόνιας σχέσης θα ήταν αδύνατη. «Είμαι ερωτευμένος» σημαίνει ότι βρίσκω τη δύναμη να αποδέχομαι την κάθε δυσκολία και τον κάθε παράγοντα που απειλεί αυτό μου το συναίσθημα.

Ως εκ τούτου, οι δυνατοί άνθρωποι είναι εκείνοι οι οποίοι καταφέρνουν να κρατούν μία σχέση ζωντανή και αλώβητη, γνωρίζοντας πώς να τη θωρακίσουν απέναντι στις απειλές.

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.