H θεά Αφροδίτη δεν διάλεξε τυχαία, από όλα τα νησιά της Μεσογείου να μετοικήσει από τον Όλυμπο στην Κύπρο. Και …
Η ιστορική και η ειδυλλιακή πλευρά της Πάφου
Μια πόλη με πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Το μεσαιωνικό κάστρο, οι βασιλικοί τάφοι και η πολυποίκιλη φυσική ομορφιά της Πάφου θα σας εντυπωσιάσουν.
Η Πάφος είναι πόλη στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κύπρου και είναι γνωστή ως κέντρο λατρείας της θεάς Αφροδίτης. Η πόλη χωρίζεται σε δύο επίπεδα: Στην πάνω Πάφο, γνωστή και ως Κτήμα, η οποία περιλαμβάνει το εμπορικό κέντρο της πόλης και στην Κάτω Πάφο όπου βρίσκεται χαμηλότερα και παραλιακά και αποτελεί τον κατ’ εξοχήν τουριστικό προορισμό του νησιού.
Η πόλη ικανοποιεί κάθε τύπο ταξιδιώτη που αναζητά κάτι το μοναδικό, καθώς δίνει τη δυνατότητα επίσκεψης σε αρχαία μνημεία και ιστορικά αξιοθέατα, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει τις πιο ειδυλλιακές και ρομαντικές τοποθεσίες για εξορμήσεις. Στο παρόν άρθρο θα βρείτε μερικές από τις τουριστικές επιλογές που παρέχει η πόλη σε περίπτωση που κάποιος αναγνώστης θελήσει να την επισκεφτεί.
Το μεσαιωνικό κάστρο της Πάφου από τον 13ο αιώνα μέχρι σήμερα
To Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου, ήταν αρχικά ένα βυζαντινό φρούριο που χτίστηκε για να προστατεύει το λιμάνι. Ξαναχτίστηκε από τους Φράγκους ηγεμόνες τον 13ο αιώνα, αλλά καταστράφηκε από τον σεισμό του 1222 μ.Χ.. Λίγο πριν την οθωμανική κατάκτηση του 1570, οι Βενετοί, οι οποίοι κυριαρχούσαν στην Κύπρο εκείνη την εποχή, είχαν δημιουργήσει δύο πύργους. Κατέστρεψαν ό,τι είχε απομείνει από αυτούς με τη χρήση εκρηκτικών υλών, έτσι ώστε να μη χρησιμοποιηθούν από τους Οθωμανούς και στη συνέχεια οι Οθωμανοί το ανοικοδόμησαν, αφού κατέλαβαν το νησί τον 16ο αιώνα.
Κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας του, το Κάστρο της Πάφου χρησιμοποιήθηκε, για προστασία, ως φυλακή, ακόμη και ως αποθηκευτικός χώρος για αλάτι όταν το νησί ήταν υπό βρετανική αποικιοκρατία. Το 1935 ανακηρύχθηκε αρχαίο μνημείο και σήμερα θεωρείται ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Πάφου.
Η μεγαλοπρέπεια των τάφων των βασιλέων
Οι «Τάφοι των Βασιλέων» είναι η εντυπωσιακή νεκρόπολη που βρίσκεται ακριβώς έξω από τα τείχη, βόρειοανατολικά της Πάφου. Χτίστηκε κατά την ελληνιστική περίοδο (3ος αιώνας π.Χ.), για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της νεοσύστατης Νέας Πάφου. Το όνομά της δεν συνδέεται με την ταφή των βασιλέων, αλλά μάλλον με τη μεγαλοπρέπεια και την αρχαιοπρέπεια των ταφικών της μνημείων.
Οι «Τάφοι των Βασιλέων» ήταν ο τόπος όπου θάβονταν οι υψηλοί διοικητικοί αξιωματούχοι και διακεκριμένες προσωπικότητες Πτολεμαίων, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους. Υπάρχουν επαρκή στοιχεία που υποστηρίζουν το γεγονός ότι οι πρώτοι χριστιανοί χρησιμοποίησαν επίσης το χώρο για τις ταφές τους, ενώ την ίδια στιγμή η περιοχή αποτελούσε ένα ατελείωτο λατομείο.
Καταληψίες εγκαταστάθηκαν σε κάποιους από τους τάφους κατά τη διάρκεια της μεσαιωνικής περιόδου και έκαναν αλλαγές στην αρχική αρχιτεκτονική. Από το 1980 έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η ιστορία γύρω από το ναυάγιο EDRO III
Το ναυάγιο EDRO III βρίσκεται στην Πέγεια της Πάφου. Η ιστορία του ναυαγίου EDRO III ξεκινά αργά το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου 2011, όταν το πλοίο αναχωρεί από το Λιμάνι της Λεμεσού με προορισμό τo νησί της Ρόδου. Το πλήρωμα του EDRO III αποτελούταν από 9 ναύτες, οι οποίοι είχαν καταγωγή από το Λίβανο, την Αίγυπτο και την Αλβανία και ήταν φορτωμένο με γυψοσανίδες. Παρόλο που η ημέρα ενδεικνυόταν κατάλληλη για ταξίδι, ξέσπασε αναπάντεχα θαλασσοταραχή.
Αναλυτικότερα, ενώ το πλοίο βρισκόταν κοντά στο νησάκι Γερόνησος στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας, λόγω των ισχυρών ανέμων και της θαλασσοταραχής καθώς και βλάβης που υπέστη, παρασύρθηκε από τα κύματα και ακινητοποιήθηκε περίπου 30 μέτρα από την βραχώδη ακτή της Πέγειας, τα ξημερώματα της 8ης Οκτωβρίου. Το πλήρωμα διασώθηκε από ένα τοπικό βρετανικό στρατιωτικό ελικόπτερο. Έγιναν κάποιες προσπάθειες για την μετακίνηση και ρυμούλκησή του από κάποια ασφαλιστική εταιρεία, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό για διάφορους λόγους.
Η εντυπωσιακή φυσική ομορφιά του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα
Το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Η ποικιλομορφία της χλωρίδας και της πανίδας που υπάρχει σε αυτή τη σχετικά μικρή περιοχή είναι πραγματικά εντυπωσιακή! Εκεί μεγαλώνουν σπάνια ενδημικά φυτά και αλεπούδες, φίδια και άλλα ερπετά, αλλά και πολλά είδη αποδημητικών πουλιών, τα οποία είτε ζουν στον Ακάμα, είτε τον χρησιμοποιούν κατά τις μετακινήσεις τους. Από το σύνολο των 128 ενδημικών φυτικών της Κύπρου, τα 39 βρίσκονται στη χερσόνησο του Ακάμα.
Εκτός από τους βιότοπους ειδών, η περιοχή είναι επίσης σημαντική λόγω των ποικίλων βιότοπων κοινωνιών. Μερικές από αυτές είναι: δάση πεύκων και κυπαρισσιών, δάση μακίας, φαράγγια, αμμόλοφοι, χαράδρες κ.λπ.
Τα λουτρά της Αφροδίτης
Τελευταίος και σημαντικότερος λόγος για να επισκεφθείς την Πάφο όμως είναι σίγουρα τα Λουτρά της Αφροδίτης τα οποία βρίσκονται αμέσως μετά το ψαροχώρι Λατσί προς τη μύτη της χερσονήσου του Ακάμα. Είναι ένα φυσικό σπήλαιο περιστοιχισμένο από πράσινο και βρίσκεται στο τέλος ενός μικρού φυσικού μονοπατιού. Σύμφωνα με την παράδοση, η Θεά του Έρωτα έκανε το λουτρό της στο συγκεκριμένο σημείο και εκεί γνώρισε λέει και τον Άδωνη.