Η αξία της αυτοπεποίθησης και πως αν έχετε αυτοπεποίθηση μπορείτε να αλλάξετε τα πάντα

Συντάκτης: Flowmagazine

Η καθημερινότητα, η πίεση, το άγχος και πολλοί άλλοι παράγοντες στη ζωή ενός ανθρώπου, πολλές φορές τον οδηγούν σε δύσκολες καταστάσεις, όπως να πέφτει η ψυχολογία του, να χάνει την αυτοπεποίθησή του και να δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Πόσο σημαντική είναι η αυτοπεποίθηση στον άνθρωπο;

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποια ιστορία που άκουσα πρόσφατα και μου έκανε εντύπωση. Έχει να κάνει με το πόσο σημαντική είναι η αυτοπεποίθηση στον άνθρωπο και πως μπορεί έχοντας αυτοπεποίθηση κάποιος να αλλάξει τα πάντα.

Η συγκεκριμένη ιστορία απ’ ότι μου έχουν πει είναι πραγματικό γεγονός και έγινε εδώ στην Ελλάδα της κρίσης. Αφορά έναν επιχειρηματία που παρόλο που βρισκόταν σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση κατάφερε να ανακάμψει μόνο και μόνο επειδή πίστεψε σε ένα ψέμα.

Σας την παραθέτω παρακάτω όπως ακριβώς την είπαν σε μένα….

Πώς ένα ψέμα γέμισε αυτοπεποίθηση κάποιον και κατάφερε να αλλάξει την ζωή του.

Πριν από δύο χρόνια στην Ελλάδα ένας επιχειρηματίας ήταν πνιγμένος στα χρέη και δεν μπορούσε να βρει κάποια διέξοδο από αυτή την άσχημη οικονομική κατάσταση. Είχε οφειλές στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και οι πιστωτές και οι προμηθευτές ζητούσαν τα χρήματα που του είχαν δανείσει καθημερινά. Αφού για αρκετό καιρό βρήκε κάθε είδους δικαιολογία, το πράγμα έφτασε στο απροχώρητο με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε απόγνωση. Μην μπορώντας να κάνει κάτι για όλη αυτή την κατάσταση μια μέρα βγήκε μια βόλτα στο πάρκο πιστεύοντας ότι έτσι θα μπορούσε να ξεχαστεί από τις δυσάρεστες σκέψεις του που στροβιλίζονταν συνεχώς στο μυαλό του.

Ο επιχειρηματίας προσπαθούσε να βρει κάποιον τρόπο ώστε να σώσει την επιχείρησή του από την χρεοκοπία. Εκεί λοιπόν που ήταν βυθισμένος στις σκέψεις του, ξαφνικά ένας ηλικιωμένος άντρας εμφανίστηκε μπροστά του.

– “Βλέπω, ότι κάτι σε απασχολεί και σε βλέπω στενοχωρημένο. Θέλεις να μου πεις τι σε βασανίζει;” του είπε ο ηλικιωμένος κύριος.

– “Μπορείς να με αφήσεις με τα προβλήματά μου;” απάντησε ο επιχειρηματίας.

Ο ηλικιωμένος αφού επέμενε έκανε τον επιχειρηματία να του εκμυστηρευθεί για το οικονομικό πρόβλημα που είχε. Του είπε μάλιστα πως μόλις είχε γυρίσει από την τράπεζα όπου του είχαν δώσει αρνητική απάντηση για ένα δάνειο που πίστευε ότι θα λύσει το οικονομικό του πρόβλημα.

– “Θα σου δανείσω εγώ τα χρήματα!” είπε ο ηλικιωμένος και έβγαλε ένα καρνέ επιταγών και του έγραψε μια επιταγή για 500 χιλιάδες ευρώ. Του είπε: “Θα σε περιμένω στο ίδιο σημείο σε ένα χρόνο για να μου επιστρέψεις τα χρήματα”.

Ο επιχειρηματίας πήρε την επιταγή και πριν καλά καλά προλάβει να πει ένα ευχαριστώ ο ηλικιωμένος είχε εξαφανιστεί… Κοίταξε την επιταγή και το όνομα που είχε πάνω ήταν John Pappas.

Αυτό που αμέσως σκέφθηκε ήταν ότι μπορούσε άμεσα να λύσει όλα του τα προβλήματα. Αλλά προτίμησε να βάλει την επιταγή σε ασφαλές μέρος μια που έτσι θα του έδινε δύναμη να βρει τρόπο να σώσει την επιχείρησή του. Θα του έδινε σθένος και αισιοδοξία για να μπορέσει να ανακάμψει. Και μόνο που ήξερε ότι είχε τα χρήματα του έφυγε όλο το άγχος που είχε για πολύ καιρό.

Έτσι με άλλο αέρα, ξεκίνησε να κλείνει καλύτερες συμφωνίες και κατάφερε όχι μόνο να επιμηκύνει τους όρους των πληρωμών του αλλά να πάρει και νέο δάνειο. Αυτό άλλαξε την δυναμική του ίδιου αλλά και της επιχείρησής του. Σε λίγους μήνες κατάφερε να ξεπληρώσει τα χρέη του και να κερδίσει και κάποια χρήματα παραπάνω.

Ο χρόνος πέρασε και ποτέ δεν ξέχασε τον ηλικιωμένο που με την επιταγή που του έδωσε του είχε αναπτερώσει το ηθικό και τον βοήθησε να ανακάμψει οικονομικά. Γύρισε στο πάρκο με την επιταγή και την καθορισμένη ώρα ο ηλικιωμένος εμφανίστηκε. Όταν τον είδε ο επιχειρηματίας πήγε να τον πλησιάσει για να τον ευχαριστήσει και να του δώσει την επιταγή πίσω. Ξαφνικά μια κυρία με ρούχα νοσοκόμας πήγε τρέχοντας και έπιασε τον ηλικιωμένο. “Ευτυχώς, σε έπιασα…”, είπε η νοσοκόμα, “Ελπίζω κύριε να μην σας ενόχλησε. Τον έχω πιάσει πολλές φορές να φεύγει από το σπίτι και λέει στον κόσμο ότι είναι ο John Pappas….”

Ο επιχειρηματίας στάθηκε εκεί πολύ σοκαρισμένος μόλις κατάλαβε πως η επιταγή ήταν ψεύτικη και ο John Pappas κάποιος που χρειαζόταν ψυχική φροντίδα.

Από την ημέρα που ο ηλικιωμένος του έδωσε την επιταγή, δούλευε ασταμάτητα, έκανε συμφωνίες, πούλαγε και αγόραζε, πιστεύοντας, ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επιταγή, που του έδωσε ο ηλικιωμένος, για να σώσει την επιχείρησή του.

Τότε συνειδητοποίησε ότι ουσιαστικά δεν ήταν τα χρήματα της επιταγής που τον έσωσαν, αλλά η διάθεση, η εμπιστοσύνη στον εαυτό του και η αυτοπεποίθηση που απέβαλλαν το άγχος του. Όλα αυτά του έδωσαν τη δύναμη να πετύχει την οικονομική ανάκαμψη της επιχείρησής του!

Πώς μπορούμε πραγματικά να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση;

Βέβαια η ιστορία μπορεί και να μην είναι 100% αληθινή και να είναι και λίγο παραποιημένη, αλλά με αυτό τον τρόπο μας βοηθάει να δούμε πιο εύκολα πόσο σημαντική είναι η αυτοπεποίθηση στον άνθρωπο και πώς μπορεί κάποιος, έχοντας αυτοπεποίθηση, να αλλάξει τα πάντα.

Να θυμάστε ότι για να πετύχετε όχι μόνο στη επιχείρησή σας, αλλά και στη ζωή γενικότερα…

1. Δεν χρειάζεται άγχος: Όταν απομακρύνεστε από το πρόβλημα και είστε ήρεμοι μπορείτε εύκολα να βρειτε λύσεις στο πρόβλημα που σας βασανίζει.

2. Χρειάζεται να έχετε αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό σας: Χρειάζεστε να έχετε δίπλα σας άτομα που πρώτα θα σας ακούνε χωρίς να σας κριτικάρουν, θα σας αφήνουν να ηρεμήσετε, θα σας δίνουν αξία και θα σας δείχνουν εμπιστοσύνη όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις τότε μπορείτε να κερδίσετε την αυτοπεποίθησή σας πίσω.

3. Δεν χρειάζεται να χάνετε το κουράγιο σας: Όταν είσαστε ήρεμοι ξαναβρίσκετε το κουράγιο σας, όταν όμως έχετε για κάτι εμμονή τότε χάνετε την πραγματικότητα, την καθαρή και ρεαλιστική εικόνα και το πρόβλημα γίνεται δυσκολότερο.

4. Χρειάζεται εμπιστοσύνη στον εαυτό σας: Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να ξαναβρείτε τον τρόπο να είσαστε ήρεμοι αρκετά και έτσι να καταλάβετε πως είσαστε ικανοί να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που θα βρείτε στην ζωή.

5. Χρειάζεται να έχετε γύρω σας σημαντικά άτομα: Όταν έχετε γύρω σας άτομα που μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν τότε μπορείτε να αντιμετωπίσετε πολλές δύσκολες καταστάσεις. Αυτά τα άτομα δεν φτάνει απλά να θέλουν να σας βοηθήσουν. Θα πρέπει να είναι θετικά και ήρεμα άτομα που θα μπορέσουν να σας προσφέρουν τον εαυτό τους σαν ακροατή με την πλήρη προσοχή τους σε σας. Εάν έχετε στον κύκλο σας άτομα που είναι θετικά, τότε δίνουν και σε σας ακριβώς τα ίδια πράγματα – ηρεμία, γαλήνη, θετικότητα και θέληση να προχωρήσετε μπροστά και να βελτιώσετε τον εαυτό σας.

Δεν είναι πολλά αυτά που χρειάζεται κάποιος ώστε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αλλά έχοντας αυτοπεποίθηση μπορεί πραγματικά να αλλάξει πολλά ακόμη και την ίδια του την ζωή προς το καλύτερο!

ΠΗΓΗ

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…