Τα Υβριδικά Aυτοκίνητα

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Τα υβριδικά αυτοκίνητα αποτελούν για πολλούς το άμεσο μέλλον στην αυτοκίνηση. Είναι φιλικά προς το περιβάλλον και συνεδυάζουν κίνηση από δύο πηγές ενέργειας. Μάθετε για την σύντομη ιστορία τους και τα μοντέλα που κυκλοφορούν…

Τι είναι η υβριδική τεχνολογία;

Ο όρος υβρίδιο προέρχεται από τη βιολογία και είναι αποτέλεσμα της διασταύρωσης δύο γενετικά ανόμοιων ατόμων που εκφράζουν κάποιο κοινό χαρακτηριστικό. Από εκεί λοιπόν προκύπτει και ο όρος υβριδική τεχνολογία. Σύμφωνα με το Κ.Α.Π.Ε. (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) η υβριδική τεχνολογία περιλαμβάνει τις συσκευές που αξιοποιούν δύο ή περισσότερες πηγές ενέργειας, ώστε να πραγματοποιήσουν το έργο και το σκοπό για τον οποίο εφευρέθηκαν.

Υβριδικά αυτοκίνητα

Με τον τομέα της υβριδικής τεχνολογίας δεν μπορούσε να μην ασχοληθεί και η αυτοκινητοβιομηχανία. Η δημοφιλέστερη πηγή ενέργειας για τα αυτοκίνητα, το πετρέλαιο, ολοένα και λιγοστεύει. Για το λόγο αυτό, δημιουργήθηκε το υβριδικό αυτοκίνητο, το οποίο αξιοποιεί δύο πηγές ενέργειας για τη μεταφορά της κίνησης στους τροχούς. Τη θερμοδυναμική που παράγεται από την καύση του καυσίμου στον κινητήρα και την ηλεκτρική η οποία παράγεται από το σύστημα του ηλεκτροκινητήρα. Ένα πλήρως υβριδικό όχημα μπορεί να κινείται μόνο με τον βενζινοκινητήρα ή μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα ή και τους δύο ταυτόχρονα. Τα «ήπια» και πλήρως υβριδικά οχήματα επιτυγχάνουν μεγάλα οφέλη στην εξοικονόμηση καυσίμου και στις εκπομπές CO2.

Τα Μοντέλα

Τα υβριδικά αυτοκίνητα έγιναν δημοφιλή στα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Το 1997 η Toyota κυκλοφόρησε το πρώτο υβριδικό της αυτοκίνητο Prius. Το Toyota Prius βγήκε στην αγορά, πέραν της κατασκευάστριας του Ιαπωνίας, το 2000. Οι πωλήσεις του, εκτιμώνται στα 1.6 εκατομμύρια αυτοκίνητα εως τις αρχές του 2010, κάτι που το καθιστά ως το πιο δημοφιλές στην αγορά. Η γερμανική Audi έκανε την εμφάνισή της στα υβριδικά αυτοκίνητα το 1997 με το μοντέλο Duo 3, που λόγω του υψηλού κόστους δεν σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία. Παρόλα αυτά η Audi ήταν η μόνη ευρωπαϊκή κατασκευαστική που μπήκε στο χώρο των υβριδικών οχημάτων εκείνη την εποχή. Το 1999 η Honda έβγαλε με τη σειρά της το υβριδικό μοντέλο Insight. Στη συνέχεια, το 2002 παρήγαγε το μοντέλο Civic Hybrid, που βασιζόταν στα Civic έβδομης γενιάς Η αμερικάνικη Ford με τη σειρά της, κυκλοφόρησε το πρώτο υβριδικό SUV στην αγορά με το Ford Escape Hybrid το 2005. Υπήρξε βέβαια συμφωνία με την Toyota για χρήση κάποιων φορμών υβριδικής τεχνολογίας πράγμα που συνέβαλε στην επιτυχία του εγχειρήματος. Άλλα γνωστά μοντέλα που αξίζει να αναφέρουμε ενδεικτικά είναι: Saturn Vue Green Line(2007) από την General Motors, Lexus GS450h(2007), Nissan Altima Hybrid (2007), Mercedes-Benz S400 Blue Hybrid(2009), Cadillac Escalade Hybrid(2009), και Chevrolet Silverado(2009).

Στατιστικά

Αξίζει να αναφέρουμε πως στη χώρα μας υπάρχουν συνολικά 16 μοντέλα διαθέσιμα προς αγορά. Τα 8 από αυτά είναι απλές εκδόσεις, ενώ τα άλλα μισά είναι 4×4 ή SUV. Τα υβριδικά αυτοκίνητα εκπέμπουν ρύπους 30-50% λιγότερο επιβλαβής για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επιπρόσθετα, το κόστος για να τα αγοράσει κανείς, μπορεί να είναι ακριβότερο κατά κάποια χιλιάδες δολάρια-ευρώ απ’ ότι τα κανονικά αυτοκίνητα, όμως μακροπρόθεσμα και βάσει των εξόδων τους αποδεικνύονται σημαντικά φθηνότερα. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, σύμφωνα με έρευνες και εκτιμήσεις στην Αμερική προκείπτει εξοικονόμηση έως και $5,500 των εξόδων βενζίνης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Ιανουάριου του 2004 έως το Δεκέμβρη του 2009 σημειώθηκαν 1,5 εκατομμύριο πωλήσεις υβριδικών αυτοκινήτων. Αυτό όμως που απαιτείται για να αποσβέσει κανείς την αγορά του αμαξιού, είναι η συχνή χρήση του. Οφείλουμε να παρατηρήσουμε πως τα τελευταία 5 χρόνια, όσο η τιμή του πετρελαίου αυξανόταν τόσο αυξάνονται και οι πωλήσεις των υβριδικών αυτοκινήτων. Υπάρχει δηλαδή σχέση αναλογίας ανάμεσα στα δύο αυτά ποσοστά.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr