Ηθικό ακμαιότατο στην ομάδα εν μέσω πανδημίας

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη

Η πανδημία αποτελεί μια ιδιαίτερη δοκιμασία σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Υπάρχουν, όμως, τρόποι για να διατηρήσουμε υψηλό ηθικό στην ομάδα μας, όσο μακριά κι αν είμαστε!

Ομαδική τηλεργασία στην καραντίνα #2

Μετά την άρση της πρώτης καραντίνας, έγινε επαναφορά των εργαζομένων στον εργασιακό χώρο. Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε σε επαναφορά της τηλεργασίας και ενίσχυση των δυνατοτήτων της. Η πανδημία μείωσε σημαντικά την ανθρώπινη επαφή, αλλά δεν μείωσε την ανάγκη για ενότητα μεταξύ των μελών της ομάδας, και ας εργαζόμαστε όλοι από τον δικό μας χώρο.

Μένουμε σπίτι, μένουμε ενωμένοι

Αν και είμαστε σπίτι μας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι πρωτότυπο που μας ενώνει. Αν και δεν πάμε πλέον για ποτό σε κάθε επιτυχία της εταιρείας μας, μπορούμε να διατηρήσουμε αλλιώς την αίσθηση της ομάδας! Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μέσα από παιχνίδια, όπως παρτίδες πόκερ, ή από προκλήσεις, όπως να τραβήξουμε τον εαυτό μας βίντεο την ώρα που κάνουμε πρωινή γυμναστική. 

Πρωινός καφές

Κάποιες δραστηριότητες που κάναμε τόσο αυθόρμητα όσο είμαστε στη δουλειά, όπως να πίνουμε καφέ παρέα, είναι δύσκολο να γίνουν εξ αποστάσεως. Ωστόσο, τέτοιες απλές αλλά τόσο σημαντικές στιγμές, όπως ο καφές ή ένα γλυκό στις 5 το απόγευμα μπορούν να διατηρήσουν ενωμένη την ομάδα μας. Ακόμα και άλλα απλά πράγματα, όπως μια φάρσα, ενισχύουν το χιούμορ μας, το οποίο είναι πέρα για πέρα απαραίτητο σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις.

Βελτιώνουμε τον τρόπο που εργαζόμαστε

Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν παρεξηγήσεις, να παρατηρείται κάποια καθυστέρηση στις δουλειές ή να αντιμετωπίζουμε περισσότερες δυσκολίες στην εκτέλεση των καθηκόντων μας. Αυτό σημαίνει ότι η εξ αποστάσεως εργασία απαιτεί καλύτερη οργάνωση. Η πρωινή συγκέντρωση βοηθάει ώστε να υπάρχει σαφής διατύπωση των στόχων, ανάλογη καθοδήγηση σε όποιον δυσκολεύεται και άμεση ανταπόκριση σε επείγουσες δουλειές. 

Επιπλέον, με τα εργαλεία που υπάρχουν μπορεί κάθε ομάδα να συναντιέται, ώστε να γίνεται η δουλειά σε χρόνο που δεν θα ήταν δυνατόν να ολοκληρωθεί στο γραφείο. Η γρήγορη πρόσβαση που προσφέρει η τεχνολογία είναι τεράστιο προσόν για κάθε κομμάτι της δουλειάς.

Χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό!

Η πανδημία μας επηρεάζει ψυχολογικά. Πολύτιμος σύμμαχός μας σε αυτή την κατάσταση δεν είναι άλλος από το χιούμορ! Κάποια στιγμή και αυτό θα περάσει, αλλά μην ξεχνάμε ποτέ να γελάμε και να μοιραζόμαστε αστείες ιστορίες, καθώς δεν  θα είναι λίγα τα ευτράπελα που θα προκύψουν εν μέσω καραντίνας. Ας σκεφτούμε και το εξής: το γέλιο απασχολεί λιγότερους μύες του προσώπου από όσους η στενοχώρια ή ο θυμός, βοηθάει στην ψύχραιμη θεώρηση των πραγμάτων και προκαλεί τους άλλους να γελάσουν χωρίς να το καταλάβουν! 

Αλληλοϋποστήριξη

Σε αυτή την πανδημία, κάποια στιγμή κουραζόμαστε λόγω αυτής της ανατροπής του τρόπου ζωής μας. Είναι ακόμα πιο σημαντικό να μιλήσουμε ανοιχτά, να καλλιεργήσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών και να βοηθήσουμε στα δύσκολα, είτε πρόκειται για απλά πρακτικά ζητήματα ή για ψυχολογική υποστήριξη. Να μην ξεχνάμε ότι κάποια στιγμή θα ξαναβρεθούμε στον ίδιο χώρο συντομότερα από όσο περιμέναμε. 

Πηγή

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.