Ήρωες της διπλανής πόρτας…

Συντάκτης: Νίκη Σταματοπούλου

Μέσα  στο πέρασμα των αιώνων η έννοια του ήρωα έχει προσλάβει ποικίλες  μορφές.  Άλλοτε οι ήρωες κέρδιζαν τον χαρακτηρισμό τους είτε στο πεδίο της μάχης, είτε στην προσπάθειά τους να εδραιώσουν ποικίλες αξίες για την ανθρωπότητα. Ήταν πάντα εκείνοι που εκπροσωπούσαν το καλό και νικούσαν το κακό και εκείνοι που αποτελούσαν πρότυπο για τα μικρά παιδιά στον κόσμο των παραμυθιών, αλλά και της αληθινής ζωής.


Διαβάστε Επίσης: Γίνετε σούπερ ήρωες στην πραγματική ζωή


Ποιοι είναι οι σημερινοί ήρωες;

Ποια μορφή έχουν όμως σήμερα στον 21ο αιώνα οι ήρωες; Που μπορούμε να τους συναντήσουμε; Και κατά πόσο η ψηφιακή εποχή μας τους αναδεικνύει;

Αναμφίβολα οι ήρωες υπάρχουν και πέρα από τα πεδία των μαχών. Ίσως ζουν και στη διπλανή πόρτα και είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι.

Είναι όλοι εκείνοι οι συνάνθρωποί μας που με αυταπάρνηση και προσωπικές θυσίες τίθενται στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Άνθρωποι που μέσα από την καθημερινή τους προσφορά και συμπεριφορά αποδεικνύουν ότι αξίζουν να φέρουν τον τίτλο του «ήρωα». Άνθρωποι αφανείς που αγωνίζονται για την καθημερινή τους επιβίωση με αξιοπρέπεια. Είναι όλοι εκείνοι που εμπνέουν και κερδίζουν το  θαυμασμό μέσα από απλές καθημερινές πράξεις αλτρουισμού.

Ήρωες της διπλανής πόρτας…

Παραδείγματα ηρώων που ζουν ανάμεσά μας

Ηρωίδα είναι η μητέρα με παιδί με ειδικές ανάγκες που αγωνίζεται καθημερινά να το μεγαλώσει σε μια κοινωνία όπου οι ευκαιρίες για τα παιδιά αυτά είναι ελάχιστες-τουλάχιστον στην ελληνική κοινωνία. Ήρωες είναι οι γιατροί χωρίς σύνορα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άτομα που βιώνουν τη δίνη του πολέμου, έχουν πληγεί από επιδημίες και φυσικές καταστροφές. Εκείνοι που παρέχουν περίθαλψη στα παιδιά του αναπτυσσόμενου κόσμου που δεν καταφέρνουν στις περισσότερες περιπτώσεις να βιώσουν την παιδική ηλικία.

Ήρωες είναι τα ίδια τα άτομα με ειδικές ανάγκες που αγωνίζονται να ενταχθούν στην κοινωνία και να αποδείξουν ότι πέρα από πρακτικές δυσκολίες είναι αναγκαίο να αντιμετωπίζονται ισότιμα από τους συνανθρώπους τους και να τυγχάνουν ίσες ευκαιρίες στους διάφορους τομείς. Ήρωες είναι όλοι εκείνοι οι εθελοντές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για το  περιβάλλον και χάνουν τη ζωή τους σε κάποια πυρκαγιά, εφαρμόζουν έμπρακτα την αξία του ανθρωπισμού και γίνονται αιμοδότες για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, αλλά και οι γονείς που η μοίρα τους στέρησε το παιδί τους και με σθένος ψυχής γίνονται δωρητές των οργάνων του για να σώσουν άλλες ζωές.

Ήρωες της διπλανής πόρτας…

Όλοι εκείνοι οι αφανείς ήρωες οι οποίοι δεν διατυμπανίζουν το έργο τους, δεν αποσκοπούν σε  οικονομικές απολαβές και το μόνο τους όφελος είναι η ηθική ικανοποίηση της προσφοράς στο συνάνθρωπο.


Διαβάστε Επίσης: Βιβλίο αυτοβελτίωσης: «Η σχολή των θεών» του Elio D’Anna


O ρόλος του «ήρωα» στην αρχαία Ελλάδα

Στην αρχαία Ελλάδα ο ήρωας ήταν κυρίως εκείνος που αποκτούσε «κλέος» αιώνια δόξα και υστεροφημία, για τα ανδραγαθήματά του στο πεδίο της μάχης. Μια υστεροφημία που ακολουθούσε όχι μόνο τον ίδιο αλλά και την οικογένειά του και τις επόμενες γενιές. 

Στην ψηφιακή Ελλάδα ο ηρωισμός είναι εφικτό να εδραιωθεί μέσα από τον εθελοντισμό, την αλληλοϋποστήριξη και την ενσυναίσθηση. Κάτι που μπορεί να ξεκινήσει από τα παιδιά μας τα οποία είναι αναγκαίο να διαπαιδαγωγήσουμε με τις αρχές της ανθρωπιστικής παιδείας. Μόνο έτσι θα μεγαλώσουμε ήρωες της ίδιας της ζωής οι οποίοι θα ελπίζουν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον και θα φέρουν επάξια τον χαρακτηρισμό «άνθρωπος».

Συντάκτης: Νίκη Σταματοπούλου,

Influence:

Είμαι Φιλόλογος – απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ. Το 2013 απέκτησα την εξειδίκευση της Ειδικής Παιδαγωγού…