Πώς να αποθηκεύσετε τα ρούχα σας

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Ο καιρός ζεσταίνει, το καλοκαίρι φτάνει, ήλθε η ώρα να αποχαιρετήσουμε τα πουλόβερ, τα μάλλινα και τα παλτά μας για μερικούς μήνες και να βγάλουμε στον… αφρό τα καλοκαιρινά. Μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποθηκεύσετε γρήγορα και σωστά τα ρούχα σας, ώστε να τα βρείτε όπως τα αφήσατε όταν θα ανοίξετε τις ντουλάπες και τα πατάρια…

1. Τα περισσότερα χειμωνιάτικα ρούχα είναι κατασκευασμένα από τέτοιο υλικό που χρειάζεται να «αναπνέουν» κατά τη διάρκεια της φύλαξής τους. Κάνει κακό να αποθηκεύονται σε μεγάλες πλαστικές σακούλες, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για σακούλες νέου τύπου, όπου αφαιρείται ο αέρας, ώστε να πιάνουν λιγότερο χώρο. Τα ρούχα φθείρονται ανεπανόρθωτα και ορισμένα χάνουν αμέσως την ελαστικότητά τους. Το πιο σωστό είναι να αποθηκεύονται σε υφασμάτινες σακούλες ή ακόμα και χάρτινες. Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε παλιές μαξιλαροθήκες ή παπλωματοθήκες.

2. Η ναθφαλίνη είναι αποτελεσματικός (και πατροπαράδοτος…) τρόπος απομάκρυνσης του σκώρου, όμως προκαλεί αλλεργίες σε σημαντικό μέρος του πληθυσμού ή σε μικρά παιδιά. Πιο ανώδυνα είναι η καμφορά ή η λεβάντα.

3. Αν έχετε σκοπό να κλείσετε τα ρούχα σε έναν μικρό χώρο για μεγάλο διάστημα (π.χ. πατάρι) φροντίστε να τοποθετήσετε κάποιο αρωματικό φακελάκι. Οι διάφορες οσμές φυλακίζονται από την κλεισούρα και «ποτίζουν» τα ρούχα χωρίς να το καταλάβετε.

4. Μελετήστε έστω και για λίγα λεπτά τον τρόπο που θα αποθηκεύσετε τα ρούχα. Βάλτε τα βαριά στο κάτω μέρος και από πάνω τους τα πιο ελαφρά, για να μην πιέζονται.

5. Ελέγξτε καλά τα ρούχα που πρόκειται να αποθηκεύσετε, ώστε να είναι πλυμένα. Ένας λεκές, έστω και μικρός, εξελίσσεται σε ανεξίτηλη «στάμπα» αν μείνει πολλούς μήνες πάνω σ’ ένα ύφασμα και δεν βγαίνει με οποιοδήποτε απορρυπαντικό. Έτσι θα αποφύγετε και τις δυσάρεστες οσμές.

6. Μη σιδερώσετε τα ρούχα που πρόκειται να αποθηκεύσετε. Όσο σχολιαστικοί κι αν είστε, αν μείνουν πολύ καιρό φυλαγμένα σε ένα σημείο θα αποκτήσουν ζάρες και τσαλάκες που θα σας αναγκάσουν να τα…ξανασιδερώσετε όταν τα χρειαστείτε. Έτσι γλυτώνετε ένα άσκοπο σιδέρωμα.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…