Πως μπορούμε να βελτιώσουμε τη μνήμη μας

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη

Υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της μνήμης; Δεν θα ήταν ωραίο να βλέπαμε απλά μια σελίδα και να μη την ξεχνούσαμε ποτέ ή να θυμόμασταν πάντα τα γενέθλια των φίλων μας; Οι περισσότεροι από μας βασίζονται σε συσκευές, που βοηθούν τη μνήμη μας. Ωστόσο, ο καθένας μπορεί να λάβει μέτρα για να βελτιώσει τη μνήμη του, και με το χρόνο και την πρακτική οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν την ικανότητα να απομνημονεύουν μεγάλες ποσότητες πληροφοριών.

Βήματα

Πείθουμε τον εαυτό μας ότι έχει καλή μνήμη

Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουνπείσει τους εαυτούς τους, ότι η μνήμη τους είναι κακή. Πρέπει να διαγράψουμε αυτές τις σκέψεις και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη μνήμη μας. Καλό θα είναι να γιορτάζουμε το κάθε μας επίτευγμα για να κρατήσουμε τον εαυτό μας σε εγρήγορση.

Η μνήμη λειτουργεί καλύτερα μέσω των συσχετισμών

Εικόνες, συνειρμοί, ομαδοποίηση των πραγμάτων που θέλουμε να θυμηθούμε, βοηθάνε αρκετά.

Επαναλαμβάνουμε τις πληροφορίες που προσπαθούμε να απομνημονεύσουμε

Έτσι θα είναι πιο πιθανό να θυμόμαστε περισσότερο πιο πρόσφατα πράγματα και αυτά που έχουμε βιώσει με μεγαλύτερη συχνότητα.

Οργανώνουμε τη ζωή μας

Βάζουμε τα πράγματα που χρησιμοποιούμε συχνά, όπως κλειδιά, γυαλιά κ.λπ., στο ίδιο σημείο κάθε φορά. Χρησιμοποιούμε το κινητό μας, για τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις των φίλων μας και ένα organizer για να παρακολουθούμε τα καθημερινά μας ραντεβού. Η βελτίωση της οργάνωσης μας μπορεί να βοηθήσει στο να μη σπαταλάμε χρόνο για να προσπαθούμε να θυμηθούμε αυτές τις λεπτομέρειες και να συγκεντρωνόμαστε σε άλλες πληροφορίες.

Εξασκούμε το μυαλό μας

Η τακτική «άσκηση», βοηθάει τον εγκέφαλο να συνεχίζει να μεγαλώνει και να κεντρίζει την ανάπτυξη, νέων νευρικών συνδέσεων, που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης. Με την ανάπτυξη νέων ψυχικών ικανοτήτων, ιδιαίτερα σύνθετες, όπως η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας ή ενός νέου μουσικού οργάνου, ή και με γρίφους και παιχνίδια, μπορούμε να κρατήσουμε το μυαλό μας ενεργό και να βελτιώσουμε τη φυσιολογική λειτουργία του. Καλό θα είναι να δοκιμάσουμε παζλ και καθημερινές ασκήσεις, όπως σταυρόλεξα, Sudoku κ.λπ.

Κοιμόμαστε καλά

Η ποσότητα ύπνου που παίρνουμε επηρεάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να θυμάται πληροφορίες που έμαθε πρόσφατα. Ο καλός νυχτερινός ύπνος, τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ, μπορεί να βελτιώσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη μας και την μακροπρόθεσμη σχεσιακή μνήμη, σύμφωνα με μελέτες που διεξήχθησαν πρόσφατα, στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Μνήμη, διατροφή και καθημερινές συνήθειες

Το μυαλό μας χρειάζεται το σωστό είδος ενέργειας και θρεπτικών συστατικών στη διάρκεια της ημέρας. Για να θυμόμαστε πράγματα, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και συγκεντρωμένοι. Η διατροφή και η μνήμη μας είναι πολύ στενά συνδεδεμένες.

Παίρνουμε ένα συμπλήρωμα βιταμινών

Πρόκειται για μία γρήγορη διατροφική λύση που διορθώνει τη μνήμη μέσω της κάλυψης τυχόν ελλείψεων βιταμινών που μπορεί να έχουμε. Παίρνουμε μια πολυβιταμίνη την ημέρα με το φαγητό.

Τρώμε «εγκεφαλικές» τροφές

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που είτε εικάζεται είτε έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Πολλά από αυτά τα τρόφιμα προστατεύουν τον εγκέφαλό μας μέσω της απελευθέρωσης αντιοξειδωτικών στον οργανισμό μας. Τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα περιέχουν επίσης σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία. Τρόφιμα εγκεφάλου περιλαμβάνουν: μήλα, αβοκάντο, μπανάνες, βατόμουρα, σκούρα πράσινα λαχανικά (σπανάκι), αυγά, σολομός.

Μειώνουμε την κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών

Τα αναψυκτικά αποτελούν μια βόμβα ζάχαρης. Αν και ο εγκέφαλός μας χρειάζεται μια σταθερή ροή γλυκόζης για να λειτουργήσει σωστά, η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών δε βοηθάει. Αντίθετα, πίνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα νερού την ημέρα. Αυτό θα μας βοηθήσει επίσης να αποφύγουμε την αφυδάτωση, η οποία μπορεί να βλάψει τη μνήμη σας.

Σταματάμε το Fast Food

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα τρόφιμα σε εστιατόρια «γρήγορου φαγητού» είναι πλούσια σε θερμίδες, κορεσμένο λίπος και αλάτι. Εάν τρώμε συχνά τέτοιοφαγητό, θα πρέπει να το ελαττώσουμε και να ακολουθήσουμε μια πιο υγιεινή διατροφή. Γιατί είναι αυτό σημαντικό για τη μνήμη μας; Ένας λόγος έχει να κάνει με την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλό μας. Μια διατροφή υψηλή σε κορεσμένα λίπη και αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε στένωση των καρωτίδωναρτηριών. Αν φράξουν οι αρτηρίες, η παροχή αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλό σας είναι μειωμένη. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει το να σκεφτούμε καθαρά και να θυμόμαστε πράγματα. Επίσης, αυξάνονται οι πιθανότητες να πάθουμε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μείωση βάρους

Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με το σάκχαρο στο αίμα μας (διαβήτης). Το μόνο καύσιμο του εγκεφάλου μας είναι η ζάχαρη στο αίμα μας. Πρέπει να ελέγχουμε το βάρος μας, για να κρατήσουμε τις ποσότητες σακχάρου στο αίμα μας σταθερές. Αυτό θα βοηθήσει τον εγκέφαλο και τη μνήμη μας να λειτουργούν καλύτερα.

Μασάμε τσίχλα

Μελέτες δείχνουν ότι η τσίχλα μπορεί να βελτιώσει τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη. Μερικοί ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα με το να χρησιμοποιήσουν τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Άρα η ζάχαρη δεν είναι η αιτία. Μια θεωρία είναι ότι το μάσημα αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό μας. Η αυξημένη καρδιακή συχνότητα αυξάνει τη ροή του αίματος στο κεφάλι και τον εγκέφαλο μας. Η περισσότερη ροή αίματος σημαίνει περισσότερο οξυγόνο, το οποίο βοηθάει το μυαλό μας να λειτουργεί καλύτερα.

Τρώμε σοκολάτα

Πρόκειται για ένα διατροφικό τέχνασμα για τη μνήμη ίσως δεν περιμέναμε. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος ή μαύρης σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη έως και κατά 20%.

Τρώμε περισσότερα και μικρότερα γεύματα

Για να είμαστε σε καλή πνευματική κατάσταση, θα πρέπει να κρατάμε το σάκχαρο στο αίμα μας σε σταθερές ποσότητες καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι να τρώμε πέντε ή έξι μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας αντί για τρία μεγάλα.

Το πρωινό είναι σημαντικό

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μαθητές που παραλείπουν το πρωινό έχουν χειρότερη μνήμη και να παίρνουν κατά μέσο όρο χαμηλότερους βαθμούς στο σχολείο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος και το σώμα μας χρειάζονται ανεφοδιασμό μετά από ολονύκτια νηστεία.

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.