Πως να διαλέξουμε το σωστό αντηλιακό
Πως μπορούμε να προφυλάξουμε τον εαυτό μας από τις επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου; Η χρήση του σωστού αντηλιακού είναι η προστασία μας. Η υπεριώδης ακτινοβολία UVΑ προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, επηρεάζει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, για τον καρκίνο του δέρματος. Η ακτινοβολία UVB προκαλεί τα γνωστά μας εγκαύματα. Ωστόσο, ο αποκαλούμενος «συντελεστής ηλιακής προστασίας» (SPF) προστατεύει, μόνον από τα εγκαύματα, από τον ήλιο (ακτινοβολία UVB). Για αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Ο δείκτης προστασίας
Κανένα αντηλιακό προϊόν δε μπορεί να παράσχει πλήρη προστασία, από την ηλιακή ακτινοβολία. Ο μικρότερος δείκτης που μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία είναι ο έξι. Αντηλιακά, με μικρότερους δείκτες καλό είναι αποφεύγονται. Οι δείκτες έξι με δέκα προσφέρουν χαμηλή προστασία ενώ οι 15-25 προσφέρουν μέτρια προστασία. Οι δείκτες με υψηλότερη προστασία, που θα πρέπει να προτιμούνται κυρίως από άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα είναι 30-50. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δείκτες πάνω από 50 δεν αυξάνουν, ιδιαίτερα, την προστασία μας από την ηλιακή ακτινοβολία, αφού ένα αντηλιακό, με δείκτη 15, απορροφά το 93% της UVB ακτινοβολίας και ένα άλλο, με δείκτη 30, απορροφά το 97% της UVB ακτινοβολίας.
Χρήσιμες συμβουλές
- Καλό είναι να προτιμάμε αδιάβροχα αντηλιακά, ιδιαίτερα αν παραμένουμε αρκετή ώρα, μέσα στη θάλασσα ή στην πισίνα.
- Χρησιμοποιούμε αρκετή ποσότητα αντηλιακού, σε τακτά χρονικά διαστήματα.
- Αγοράζουμε αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας για τα παιδιά, καθώς έχουν πιο ευαίσθητη επιδερμίδα.
- Επαναλαμβάνουμε τη χρήση αντηλιακού, μετά την κολύμβηση, το σκούπισμα του σώματος με πετσέτα, το παιχνίδι ή την άσκηση, ακόμα και αν είμαστε κάτω από την ομπρέλα.
- Φοράμε το αντηλιακό μας 30 λεπτά, πριν “βγούμε” στον ήλιο.
- Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ., ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πότε να είμαστε προσεκτικοί
Όλοι μας πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν εκθέτουμε το σώμα μας στον ήλιο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Βέβαια, υπάρχουν κάποιες ομάδες ατόμων που θα πρέπει να δίνουν ακόμη περισσότερη σημασία στο πως και το πότε βγαίνουν στον ήλιο. Πιο συγκεκριμένα πρέπει να προσέχουν:
- Όσοι έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και τείνουν να καίγονται και όχι να μαυρίζουν.
- Όσοι βρίσκονται αρκετή ώρα σε ανοικτούς χώρους.
- Όσοι ζουν ή κάνουν διακοπές σε μεγάλα ύψη, όπως για παράδειγμα σε βουνά, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου αυξάνεται κατά 4 έως 5%, για κάθε 300 μέτρα, πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
- Όσοι ακολουθούν θεραπευτική αγωγή που περιλαμβάνει: φάρμακα για την ακμή, αντιβιοτικά, που περιέχουν τετρακυλίνη, αντισταμινικά, αντισυλληπτικά, που περιέχουν οιστρογόνο και αγχολυτικά.