“HomeStart”: Ένα “χέρι βοηθείας” για γονείς με μικρά παιδιά!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

“HomeStart”: Ένα «χέρι βοηθείας» για γονείς με μικρά παιδιά!Πεπειραμένοι εθελοντές γονείς βρίσκονται δίπλα σε δεκάδες νέες μαμάδες ή μπαμπάδες, γνωρίζοντας οτι οι αποφάσεις γύρω από τα μικρά παιδιά δεν είναι πάντα εύκολες! «Καλός γονιός δεν γεννιέσαι… αλλά γίνεσαι» υποστηρίζει η ΜΚΟ “HomeStart (www.homestart.org.gr), η οποία κλείνει 10 χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα. Πολύτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες που χρειάζονται καθημερινές συμβουλές και παιδιά εώς 6 χρονών με προβλήματα συμπεριφοράς βρίσκουν τον ιδανικό «φίλο» ανάμεσα στους εθελοντές της οργάνωσης. Η Χρυσούλα Κυρκίτσου, υπεύθυνη ανάπτυξης προγραμμάτων του “HomeStart” μιλάει στο flowmagazine.gr για την ανάγκη των παιδιών να μεγαλώνουν μέσα σε ιδανικές συνθήκες.

Περίπου 40 εκπαιδευμένοι εθελοντές στην Αθήνα και δεκάδες στο Βόλο και τη Θεσσαλονίκη «μπαίνουν» μια φορά την εβδομάδα μέσα στα σπίτια των οικογενειών και ανάλογα με τις εμπειρίες τους βοηθούν στη λύση ενός προβλήματος. Πολλές οικογένειες καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν θάνατο ή ένα διαζύγιο… αλλά τί γίνεται όταν δεν έχουν κανέναν συγγενή ή φίλο με πείρα πάνω στο ζήτημα; Μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας του προγράμματος, 70 οικογένειες στην Αθήνα έχουν ξαναβρεί τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις της οικογενειακής ζωής, χάρη σε εθελοντές γονείς που έχουν περάσει παρόμοιες εμπειρίες! «Οι εθελοντές είναι γονείς που έχουν μάθει από τα λάθη τους και επιθυμούν να μεταφέρουν τις σωστές κινήσεις στους νέους γονείς. Το μεγάλωμα των παιδιών έχει δυσκολίες και πάντα χρειάζεσαι ένα φίλο με μια συμβουλή, ένα άτομο εμπιστοσύνης!», υποστηρίζει η Χρυσούλα Κυρκίτσου στο flowmagazine.gr

“HomeStart”: Ένα «χέρι βοηθείας» για γονείς με μικρά παιδιά!Σκοπός της “HomeStart” είναι η πρόληψη και όχι η αντικατάσταση των κοινωνικών οργανώσεων! Συνήθως, οι οικογένειες με μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως είναι το άγχος, τα μαθησιακά προβλήματα, η ανυπακοή των παιδιών και η ασυμφωνία των γονιών. Η ομάδα κατευθύνεται προς κοινότητες, παιδικούς σταθμούς και οικογένειες… σαν ένα «μάτι» που μπορεί να εντοπίσει τα πρώιμα στοιχεία που οδηγούν μια οικογένεια προς την καταστροφή. Βέβαια, όταν έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις, όπως είναι οι κακοποιήσεις παιδιών, διασυνδέουν την οικογένεια με τους κατάλληλους φορείς. Όπως αναφέρει όμως η κ. Κυρκίτσου στο flowmagazine.gr: «Οι γονείς ανοίγονται περισσότερο σε έναν γονιό που έχει περάσει ίδιες καταστάσεις παρά σε μια κοινωνική οργάνωση. Πολλοί νομίζουν οτι δεν χρειάζεται προετοιμασία για να γίνουν γονείς. Λάθος. Ένα παιδί αποτελεί μια δοκιμασία για το ζευγάρι».

Σήμερα, υπάρχουν οικογένειες που έχουν «κλείσει» ένα ή δυο χρόνια στο “HomeStart”. Πρόσφατα, μια τετραμελής οικογένεια έχασε αιφνίδια τη μητέρα και όλο το βάρος έπεσε στον άντρα της οικογένειας. Η ομάδα τους έστειλε έναν άντρα που έχει ζήσει παρόμοια περίπτωση στο παρελθόν, ο οποίος έδειξε στον πατέρα πως πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση και την καθημερινότητα. Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις συμμετέχουν και εθελοντές ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί! Κάθε εθελοντής γονιός περνά από 40 ώρες βασικής εκπαίδευσης και ελέγχεται μέσα από τα φίλτρα του “HomeStart”, τα οποία αφορούν το ποινικό μητρώο και τα προσωπικά τους δεδομένα. «Κάθε εθελόντής είναι μια «παρέα» που θα σας συμβουλέψει μέσα από τις εμπειρίες της ζωής του και μερικές φορές θα σας δώσει ένα επιπλέον χέρι βοήθειας… ακόμα και αν δεν είναι μπέϊμπυ-σίττερ!» εξηγεί η υπεύθυνη ανάπτυξης προγραμμάτων του “HomeStart” στο flowmagazine.gr

“HomeStart”: Ένα «χέρι βοηθείας» για γονείς με μικρά παιδιά!Πως ξεκίνησε η ιδέα του “HomeStart

Η ΜΚΟ Home-Start Ελλάς ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2008, ενώ το πρώτο της πρόγραμμά υλοποιήθηκε στο συνοικισμό Φοίνικα της Θεσσαλονίκης το 2003-2005 και το δεύτερο στο Δήμο της Ν.Ιωνίας Βόλου. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη, αφού οι ανάγκες των τοπικών οικογενειών δεν μπορούσαν να καλυφθούν μόνο μέσα από τις παροχές της πολιτείας. Ωστόσο, η ιδέα του “HomeStart” προέρχεται από τη Μ. Βρετανία του 1973, η οποία εξαπλώθηκε με τον καιρό σε 20 χώρες των πέντε ηπειρών!

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το τηλ. 2130 233612/ το κιν: 6934226729 ή μέσω email στο “hellas@homestart.org.gr.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.