Homemade ποτά: απίθανες ιδέες για όλα τα γούστα

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Σας αρέσει το ποτό; Δείτε ποια ποτά μπορείτε να παρασκευάσετε στο σπίτι σας με  απλά βήματα και εύκολα βήματα.

Η διαδικασία παρασκευή οινοπνευματωδών ποτών αποτελεί μια από τις πιο αρχαίες διαδικασίες οι οποίες έχουν εφευρεθεί. Μάλιστα κατά την αρχαιότητα η βεβαιότητα ότι ένα οποιοδήποτε ποτό περιέχει αλκοόλη και έχει κάνει ζύμωση αποτελούσε ένδειξη ότι είναι και ασφαλές. Σήμερα μπορούμε πλέον να φτιάξουμε ποτά από την άνεση της κουζίνας μας με απλούς τρόπους και να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Δείτε λοιπόν ποια είναι τα ποτά που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι σας.

Σπιτικό λικέρ με φρούτα

Γενικά το λικέρ είναι από τα ποτά τα οποία μπορείτε πιο εύκολα να φτιάξετε στο σπίτι. Είναι γλυκό ποτό οπότε συνήθως τα βασικά συστατικά είναι κάποιο φρούτο (όποιο προτιμάτε), κάποιο είδος αλκοόλης που να είναι γευστικά ουδέτερο συνήθως δηλαδή βότκα (όχι ουίσκυ για παράδειγμα) και έπειτα ζάχαρη.

Homemade ποτά: απίθανες ιδέες για όλα τα γούστα

 Έτσι λοιπόν επιλέγετε το φρούτο που θέλετε (αν είναι κάποιο το οποίο χρειάζεται ξεφλούδισμα χρησιμοποιείτε τις φλούδες χωρίς το άσπρο περίβλημα) οι οποίες πρέπει μα παραμείνουν σε μίγμα μαζί με την αλκοόλη και την ζάχαρη για μερικές εβδομάδες ώστε το ποτό να πάρει το άρωμα και την γεύση. Οι αναλογίες διαφέρουν πάντα αρκετά.

Βήματα για λικέρ φράουλα

Για ένα λικέρ φράουλας για παράδειγμα κόβουμε τις φράουλες, προσθέτουμε το αλκοόλ και τις βάζουμε στο ψυγείο για να διατηρηθούν . Μέσα σε δύο με τρεις ημέρες οι φράουλες θα έχουν αποχρωματιστεί. Παραλαμβάνουμε το ζουμί από τις φράουλες αφού τις σουρώσουμε και προσθέτουμε την ζάχαρη. Μετά απλά βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο το αφήνουμε για μερικές μέρες και φροντίζουμε συχνά να το ανακατεύουμε.

Μπύρα

Εδώ υπάρχουν μερικές προϋποθέσεις. Η πιο βασική από αυτές είναι να μην έχουμε κεραμική εστία. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί η κεραμική εστία ανοίγει και κλείνει όταν είναι έτοιμη να φτάσει σε μια επιθυμητή θερμοκρασία. Αν έχουμε κουζίνα αερίου τότε είναι ιδανικό για την παρασκευή μπύρας, μιας και χρειαζόμαστε σταθερή και συνεχόμενη προσφορά θερμότητας.

Homemade ποτά: απίθανες ιδέες για όλα τα γούστα

 Στο εμπόριο κυκλοφορούν έτοιμα  μείγματα, κι έτσι δεν χρειάζεται να κάνουμε εκχύλιση από το σιτάρι κάνοντας την διαδικασία ένα απλό παιχνίδι. Έτσι απλά θερμαίνουμε το νερό, προσθέτουμε το μίγμα, την κατάλληλη ποσότητα σακχάρου (δεξτρόζη) και την ζύμη και αφήνουμε μερικές μέρες στον ζυμωτήρα να κάνει την ζύμωση. Μετά απλά μένει να περιμένουμε μέχρι να σταματήσουν να φύγουν οι φυσαλίδες, εμφιαλώνουμε και μετά περιμένουμε μερικές εβδομάδες για τα ωρίμανση της, συνήθως (2-3).

Bonus tip:

Στο μαγαζί από όπου θα αγοράσετε το μίγμα θα σας πει για την ιδανική θερμοκρασία στην οποία λειτουργεί η ζύμη. Καλό θα ήτανε να την τηρήσετε.

Κανελάδα από την Κω

Μπορεί να μην είναι το πιο γνωστό ποτό αλλά είναι ένα παραδοσιακό, δροσιστικό ποτό για τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι εύγεστο και έντονα αρωματικό.

Βράζουμε 1,5 λίτρο νερό μαζί με 5 ξύλα κανέλας και 1 κιλό ζάχαρη (μπορείτε να βάλετε και λιγότερη ζάχαρη άμα θέλετε να την κάνετε λιγότερο γλυκιά) και μερικά κεφαλάκια γαρίφαλο. Μετά μπορείτε να προσθέσετε λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής (κόκκινο συνήθως) και να την βάλετε στο ψυγείο για να την σερβίρετε κρύα το καλοκαίρι.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.