Ηλεκτροκίνηση: Υπερδύναμη με επενδυτικό ενδιαφέρον

Συντάκτης: Ιωάννης Καραγκούνης

Γιατί η ηλεκτροκίνηση απασχολεί την κοινή γνώμη; Το συγκριτικό της πλεονέκτημα αφορά την μείωση του κόστους των μεταφορών. Είναι όμως αυτό αρκετό για να αποτελεί μια σύγχρονη επενδυτική δύναμη;

Ηλεκτροκίνηση: η ιστορία της καινοτομίας

Η ηλεκτροκίνηση απασχολεί τα μεγάλα μυαλά του κόσμου εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ήδη από τον Νοέμβριο του 1881, ο  Γκουστάβ Τρουβέ παρουσίασε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Διεθνή Έκθεση Ηλεκτρισμού στο Παρίσι.

Τρία χρόνια αργότερα, πάνω από είκοσι χρονιά πριν κυκλοφορήσει το Ford Model T, ο Τόμας Πάρκερ κατασκεύασε ένα πρακτικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που είχε σχεδιάσει ο ίδιος. Με το πέρασμα του χρόνου, παρατηρείται μεγάλη εξέλιξη στον κλάδο του αυτοκινήτου.

Έτσι, με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, φτάνουμε στο 1897. Την χρονιά αυτή παρατηρείται, τόσο στην Αμερική, όσο και στην Αγγλία η χρήση πρότυπων ηλεκτρικών αυτοκινήτων ως ταξί.  Είναι φανερό λοιπόν, πως η ηλεκτροκίνηση έχει αρχίσει να στρέφει τα βλέμματα των επενδυτών στην καινοτομίατων οχημάτων της.

Ηλεκτροκίνηση: Υπερδύναμη με επενδυτικό ενδιαφέρον

Η πράσινη ενέργεια ως επιχειρηματική ευκαιρία

Στις σύγχρονες οικονομίες, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παίζουν πολύ σπουδαίο ρόλο για την εξοικονόμηση ενέργειας. Την ευκαιρία αυτήν, εκμεταλλεύτηκαν οι εταιρίες παραγωγής, προβάλλοντας την καινοτομία των ηλεκτρικών μπαταριών. Στην Αμερική φαίνεται, ότι η κυβέρνηση παρέχει ισχυρή στήριξη στον κλάδο. Αυτό, το πετυχαίνει με την παροχή κεφαλαίων σε τέτοιες επιχειρήσεις, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η οικονομική στήριξη των παραγωγών ηλεκτρικών μπαταριών.

Σε τελική ανάλυση, ολόκληρη η  Αμερικανική αγορά ευνοείται από μια τέτοια ευκαιρία. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, τα ποσά στήριξης των 370 δισεκατομμυρίων δολαρίων  για επενδύσεις στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένεται να αξιοποιηθούν για την αναπτυξιακή προοπτική των εταιρειών οι οποίες κατασκευάζουν τις μπαταρίες λιθίου.

Τα ποσά αυτά, συμπεριλαμβάνονται στο Inflation Reduction Act και τα επιπλέον δισεκατομμύρια του προγράμματος για τις υποδομές και την απασχόληση (Infrastructure Investment and Jobs Act). Παράλληλα, τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν και σε πιο καινοτόμες επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στη συγκεκριμένη αγορά.

«κινούμαι ηλεκτρικά»: Η νέα τάση των αστικών μετακινήσεων

Όσο η αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναπτύσσεται, τόσο και οι ιδέες για πιο οικονομικές και οικολογικές λύσεις γεννιούνται. Οι αστικές μετακινήσεις, έχουν γνωρίσει μια αλματώδη βελτίωση ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας. Ένα απλό παράδειγμα; Τα ηλεκτρικά πατίνια. Η ευελιξία, η οικονομία και η αειφορία που προσφέρουν τα ηλεκτρικά πατίνια τα καθιστούν την ιδανική λύση μετακίνησης μέσα στην πόλη.

Ηλεκτροκίνηση: Υπερδύναμη με επενδυτικό ενδιαφέρον

Το εγχείρημα αυτό, στηρίζουν στην πράξη μεγάλες εταιρίες στον χώρο της τεχνολογίας.

Η εταιρία LEXGO παράγει μια σειρά από ηλεκτρικά πατίνια  που διακρίνονται για την αντοχή, το εντυπωσιακό design και είναι κατάλληλα τόσο για ενήλικες, όσο και για παιδιά. Τα προϊόντα της -που διαθέτουν πλήθος πιστοποιήσεων και διατίθενται από τα μεγαλύτερα δίκτυα λιανεμπορίου στον κόσμο- είναι πλέον διαθέσιμα και για το ελληνικό καταναλωτικό κοινό.

Η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα

Στην χώρα μας η ηλεκτροκίνηση αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα σημειώνει σημαντική και σταθερή πρόοδο. Σύμφωνα με τον ΣΕΑΑ, τα επαναφορτιζόμενα BEV-PHEV αυτοκίνητα ανήλθαν στο 7,9% επί των συνολικών ταξινομήσεων το 2022 έναντι 6,9% το 2021, 2,6% το 2020 και 0,5% το 2019, κυρίως λόγω της αποτελεσματικότητας του προγράμματος <<Κινούμαι Ηλεκτρικά>>. Το πρόγραμμα, αποτελεί μια μορφή επιδότησης για την αγορά ή μακροχρόνια μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος και την αγορά ηλεκτρικού ποδήλατου.

Σε απόλυτα νούμερα και σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, το 2022 ταξινομήθηκαν 8.320 επαναφορτιζόμενα αυτοκίνητα έναντι 6.961 το 2021 και 2.135 το 2020.Τα αμιγώς ηλεκτρικά ήταν 2.827 και τα επαναφορτιζόμενα υβριδικά 5.493.

Συνοψίζοντας είμαστε σε θέση να πούμε, ότι η ηλεκτρική ενέργεια όχι μόνο συμβάλλει στην προστασία του πλανήτη και την οικολογική μας συνείδηση, αλλά παράλληλα αποτελεί μια βέλτιστη οικονομική λύση. Στην ουσία εκμηδενίζει το κόστος των παλαιότερων καυσίμων, προσφέροντας νέες δυνατότητες μετακίνησης, ενώ προσφέρει καινοτόμες δυνατότητες σε επενδυτικό επίπεδο.

Πηγή 1,Πηγή 2

Συντάκτης: Ιωάννης Καραγκούνης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.