Ηλεκτρική ενέργεια από τη θερμότητα του σώματος

Συντάκτης: Flowmagazine

Μπορεί η θερμότητα που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα να επεξεργαστεί και να δημιουργήσει ηλεκτρική ενέργεια; Φαίνεται πως αυτό έχουν βάλει ως στόχο αμερικάνοι ερευνητές από το πανεπιστήμιου του Wake Forest. Κατασκεύασαν μια συσκευή νανοτεχνολογίας που μοιάζει με ύφασμα και μπορεί να μετατρέψει τη θερμότητα του ανθρώπινου σώματος σε ηλεκτρικό ρεύμα!

Έπειτα από χρόνια ερευνών στο Κέντρο Νανοτεχνολογίας και Μοριακών Υλικών του εν λόγω πανεπιστημίου αναπτύχθηκε η συσκευή Power Felt. Αυτή αποτελείται από μικροσκοπικούς νανοσωλήνες άνθρακα ενσωματωμένους σε εύκαμπτες πλαστικές ίνες, οι οποίες έχουν την υφή υφάσματος.

Το ηλεκτρικό φορτίο δημιουργείται με εκμετάλλευση της διαφοράς θερμοκρασίας ανάμεσα π.χ. στο σώμα και τον περιβάλλοντα χώρο. Οι επιστήμονες θέλησαν να εκμεταλλευτούν την ενέργεια που «χάνει» το σώμα υπό τη μορφή θερμότητας, να τη συλλέξουν και να την επεξεργαστούν. Στην ίδια λογική αν εκμεταλλευόμασταν τη χαμένη θερμότητα από την κίνηση ενός αυτοκινήτου θα μειώναμε την κατανάλωση καυσίμου και θα βελτιώναμε τη λειτουργία των υπόλοιπων συστημάτων.

Οι προοπτικές εκμετάλλευσης της συσκευής Power Felt είναι τεράστιες: από τη σύνδεση των καθισμάτων του αυτοκινήτου με την μπαταρία του έως την τοποθέτηση του ειδικού υφάσματος στην οροφή για τη συλλογή της ηλιακής ενέργειας (περίπου όπως τα φωτοβολταϊκά).

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι η θερμοηλεκτρική είναι ένας κλάδος που δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί. Αυτό οφείλεται ως ένα βαθμό στο υψηλό κόστος κατασκευής θερμοηλεκτρικών συσκευών οι οποίες συνήθως χρησιμοποιούν το υλικό Βισμούθιο -Τελλούριο το οποίο έχει κόστος 1000 δολάρια το κιλό. Το Power Felt είναι πολύ πιο προσιτό με την τιμή του να υπολογίζεται σε 1 δολάριο, ως κάλυμμα κινητού τηλεφώνου.

Σε αυτή τη φάση οι ερευνητές επιχειρούν να αυξήσουν την απόδοση της συσκευής.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…