Ηλεκτροκίνητα μηχανάκια, η νέα μόδα στα δίτροχα

Συντάκτης: Παναγιώτα Αποστολοπούλου

Τέρμα πια τα απλά βενζινοκίνητα μηχανάκια και οι μεγάλες μηχανές που ξέρατε για τις σχετικά κοντινές αποστάσεις. Τώρα έρχονται τα νέα ηλεκτρικά, οικονομικά και οικολογικά μηχανάκια. Στιλιστικά είναι αρκετά εντυπωσιακά. Κυκλοφορούν σε διάφορα χρώματα όπως μαύρο, ασημί, κόκκινο και μπλε. Είναι πολύ πρακτικά. Θα σας βοηθήσουν πολύ στις δουλείες σας στη πόλη αλλά και στις βόλτες σας σε ένα νησί. Είναι εύκολα στο παρκάρισμα αφού είναι μικρά σε μέγεθος και κυρίως μακροπρόθεσμα θα …βγάλουν τα λεφτά τους.

Τα πλεονεκτήματα

Τα ηλεκτρικά μηχανάκια πρώτα απ’ όλα είναι αθόρυβα, δεν καίνε καύσιμα και συνεπώς δεν εκπέμπουν ρύπους στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να τη μολύνουν. Λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια, την οποία προμηθεύονται από μια κοινή πρίζα. Ο κινητήρας τους είναι απλός συγκριτικά με ένα συμβατικό και μπορεί να μεταφέρει δύο άτομα.

Ακόμη δεν χρειάζονται κυκλώματα υγρά ψύξης και στις στάσεις τους δεν καταναλώνουν ενέργεια. Αντιθέτως σε πέδηση ανακτούν ενέργεια. Επιπλέον, σε περιπτώσεις ατυχήματος δεν υπάρχει κίνδυνος έκρηξης. Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχουν είναι ότι δε χρειάζονται αλλαγές λαδιών, μπουζί ιμάντα, φίλτρα και αλυσίδες παρά μόνο τα τακάκια τους όταν φθείρονται. Συνεπώς είναι και οικονομικά στο service και το λειτουργικό κόστος περιορισμένο.

Αυτονομία

Η αυτονομία σε ένα ηλεκτρικό μηχανάκι εξαρτάται από τη κλίση που έχει το έδαφος το φορτίο, την πίεση των ελαστικών, το φορτίο, και την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η αυτονομία του μπορεί να είναι από 35-70χλμ μπορεί όμως και να είναι από 45-90 χλμ, ανάλογα με το μοντέλο του ηλεκτροκίνητου.

Ο μέσος όρος τελικής ταχύτητάς τους είναι 70χλμ την ώρα. Τα ηλεκτρικά μηχανάκια μπορούν να κινηθούν και με βενζίνη και με μπαταρία. Όσα κινούνται με βενζίνη έχουν άφθονη ροπή. Δε παύουν όμως να έχουν τις ίδιες αποδόσεις με τα μηχανάκια που κινούνται με μπαταρία. Η φόρτιση της τους μπορεί να διαρκέσει από 3,5 έως 7-8 ώρες.

Κόστος

Τα scooters στην ελληνική αγορά μπορείς να τα βρεις από 2.000 έως 5.500 ευρώ. Δεν είναι και πολύ ακριβά αν σκεφτείτε πως δε χρειάζονται βενζίνη παρά μόνο λίγο ρεύμα καθώς και λίγα πράγματα για αλλαγή.
Για να κινήσετε ένα τέτοιο όχημα το μόνο που χρειάζεται να διαθέτετε είναι λίγα χρήματα και ένα δίπλωμα οδήγησης.

Συντάκτης: Παναγιώτα Αποστολοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.