Οι αυτοκινητόδρομοι τα καλύτερα φωτοβολταϊκά!

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

H φωτεινή πλευρά των δρόμων! Καθημερινά η άσφαλτος απορροφά τεράστια ποσά ηλιακής ενέργειας. Οι δρόμοι λοιπόν και τα αυτοκίνητα τα οποία είναι κατά ένα μεγάλο μέρος υπαίτια για την υπερθέρμανση του πλανήτη, μπορούν να λειτουργήσουν προς τη βελτίωση του φαινομένου αυτού. Μπορούν να αξιοποιηθούν οι δρόμοι για την παραγωγή ενέργειας. Η ιδέα αυτή εκτός από πιλοτική έχει αρχίσει να τοποθετείται σε ισχυρές βάσεις τόσο σε Αμερική όσο και σε Ευρώπη.

Η Solar Roadways με βάση το Idaho των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μία από τις πρωτοπόρους εταιρείες. Συγκεκριμένα ο Scott Brusaw, μηχανικός της εταιρείας έχει την ιδέα τοποθέτησης ανθεκτικών και διάφανων γυάλινων επιφανειών πάνω στους δρόμους με φωτοβολταϊκούς συλλέκτες. Οι συλλέκτες αυτοί θα είναι συνδεδεμένοι με το σύστημα ηλεκτροδότησης και θα παρέχουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Εκτός όμως από την ηλεκτρική ενέργεια, θα θερμαίνει τους δρόμους το χειμώνα για μεγαλύτερη ασφάλεια. Δεν είναι τυχαίο που σύμφωνα με έρευνες εάν καλυφθεί το 1.7% της επιφάνειας των ΗΠΑ με φωτοβολταϊκούς συλλέκτες, μπορεί να παραχθεί αρκετή ενέργεια για την κάλυψη της συνολικής ενεργειακής ζήτησης της χώρας.

Αντίστοιχα η βρετανική Astucia παρέχει ένα σύστημα στηριγμάτων για τους δρόμους που περιέχουν μικρά ηλιακά πάνελ. Τα πάνελ αυτά παρέχουν LED φώτα στους δρόμους τις βραδινές ώρες. Δεν είναι τυχαίο πως στους δρόμους που έχει τοποθετηθεί το σύστημα αυτό, τα ατυχήματα έχουν μειωθεί κατά 70%. Η ολλανδική Ooms Avenhorn Holding BV έχει βρει μέθοδο για να αποθηκεύει τη θερμότητα από την ηλιακή ενέργεια και να τη χρησιμοποιεί για να ξεπαγώσει τις παγωμένες επιφάνειες το χειμώνα αλλά και να δίνει ενέργεια στα κοντινής απόστασης κτήρια. Πολυκατοικίες, βιομηχανικά πάρκα και μια βάση Πολεμικής Αεροπορίας έχουν ήδη επωφεληθεί από αυτό τη μέθοδο αυτή, ενώ σύντομα πρόκειται να την εξάγουν και σε άλλες χώρες.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr