Health Trends: Οι νέες τάσεις για την υγεία που πρέπει να ακολουθήσουμε το 2023

Συντάκτης: Flowmagazine

Εν όψει του 2023, ας δούμε ποιες πρακτικές υγείας και ευεξίας αξίζουν το ενδιαφέρον μας  στη νέα χρονιά. Από τη διατροφή και την άσκηση μέχρι την περιποίηση του δέρματος και την αυτοφροντίδα.

Αγκαλιάστε τα «exercise snacks»

Μπορεί να είναι δύσκολο να αφιερώσετε χρόνο για κίνηση, ειδικά αν είστε πολυάσχολοι και δεν έχετε συνηθίσει να γυμνάζεστε. Εάν δεν έχετε ήδη μια ρουτίνα, μπορεί να φαίνεται αδύνατο να καλύψετε τα συνιστώμενα 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα. Επειδή λοιπόν μπορεί να είναι τρομακτικό να ακούς ότι πρέπει να ασκείσαι 30 λεπτά την ημέρα, το 2023 έρχονται τα «exercise snacks» στην καθημερινότητά σας. Τι ακριβώς είναι τα «exercise snacks»; Είναι 15 λεπτά άσκησης δύο φορές την ημέρα.  Για παράδειγμα,  δουλεύετε σε γραφείο και έχετε μια ώρα κενό για το μεσημεριανό γεύμα. Μπορείτε τα τελευταία 15 λεπτά του μεσημεριανού σας διαλείμματος να κάνετε ασκήσεις μέτριας έντασης και μετά να κάνετε ξανά το ίδιο στο τέλος της εργάσιμης ημέρας.

Health Trends: Οι νέες τάσεις για την υγεία που πρέπει να ακολουθήσουμε το 2023

Κάνοντας 15 λεπτά άσκησης δύο φορές την ημέρα για πέντε ημέρες την εβδομάδα αθροιστικά…σημαίνει 150 συνολικά λεπτά εβδομαδιαίας άσκησης. Η τακτική και σταθερή κίνηση έχει αμέτρητα οφέλη για την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, διαβήτη τύπου 2 και άλλων νοσημάτων. Το να ασκήστε τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη συνολική υγεία σας.

Γνωστική (ή Γνωσιακή) Συμπεριφορική Θεραπεία για τον ύπνο

Εάν έχετε βιώσει ποτέ μια περίοδο αϋπνίας, πιθανότατα  να  αναζητήσατε μια εύκολη, γρήγορη λύση για να κοιμηθείτε. Από τα μη συνταγογραφούμενα βοηθήματα ύπνου, όπως η μελατονίνη, μέχρι τα συνταγογραφούμενα υπνωτικά χάπια, τα φάρμακα πιθανότατα ήταν η πρώτη συνιστώμενη λύση. Όμως υπάρχει και η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία ειδικά σχεδιασμένη για την αϋπνία (επίσης αναφέρεται ως CBT-I), η οποία είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση της αϋπνίας που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες. Σε αντίθεση με τα φάρμακα, οι τεχνικές CBT-I μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τη βασική αιτία που δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε.

Βάλτε υγιή όρια στις σχέσεις σας

Αν νιώθετε ότι σας εκμεταλλεύονται, ότι σας περιφρονούν ή ότι τα συναισθήματά σας δεν έχουν  σημασία, κάντε το 2023 τη χρονιά που θα δημιουργήσετε υγιή όρια στις σχέσεις σας, προκειμένου να προστατεύσετε την ψυχική σας υγεία. Με τον τρόπο αυτό, οι υπόλοιποι θα κατανοήσουν  ότι η συμπεριφορά τους χρειάζεται βελτίωση. Ίσως χρειαστεί να εφαρμόσετε την τακτική αυτή, στις φιλικές ή στις ερωτικές σας σχέσεις.

Health Trends: Οι νέες τάσεις για την υγεία που πρέπει να ακολουθήσουμε το 2023

Μάθετε να λέτε «όχι». Να θυμάστε ότι έχετε το δικαίωμα να λέτε «όχι» σε οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με τις  αξίες σας ή σας κάνει να νιώθετε άβολα — και ανάλογα με τη σχέση, δεν χρειάζεται να δίνετε πάντα μια εξήγηση. Το «όχι» είναι μια πλήρης απάντηση.

Επιλέξτε τροφές που σας φτιάχνουν τη διάθεση

Γνωρίζετε ήδη ότι διαφορετικά είδη τροφών και θρεπτικών συστατικών μπορούν να επηρεάσουν την ενέργεια και την ευεξία σας. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας , για παράδειγμα, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας. Στη νέα χρονιά, αξιοποιήστε αυτές τις πληροφορίες ενσωματώνοντας συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ανταπόκριση του σώματός σας στους στρεσογόνους παράγοντες.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε λίγο κουρκουμά σε ένα smoothie ή μια σούπα λόγω της δυνατότητας του μπαχαρικού να μειώσει τη φλεγμονή. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το ashwagandha , αλλιώς γνωστό ως ινδικό χειμωνιάτικο κεράσι ή ινδικό ginseng, το οποίο είναι δημοφιλές για την πιθανή ηρεμιστική του επίδραση.

Εστιάστε στον τρόπο ζωής και την υγεία και πείτε όχι στους κανόνες

Το νέο έτος μπορείτε να είστε πιο χαλαροί στις διατροφικές σας συνήθειες. Αν είστε χορτοφάγος, για παράδειγμα, μπορείτε να τρώτε ψάρι μια στο τόσο. Ακόμα  κι αν προσπαθείτε να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο τύπο δίαιτας, μην ανησυχείτε αν καταναλώνετε περιστασιακά κάτι πλούσιο σε υδατάνθρακες.

Αυτή η ευέλικτη προσέγγιση εστιάζει περισσότερο στη συνολική υγεία – κάτι που είναι καλό.  Σε αυτό έχει συμβάλλει κυρίως  το κίνημα του «body positivity», το οποίο ενισχύει  τη μεγαλύτερη αυτοαποδοχή.

Health Trends: Οι νέες τάσεις για την υγεία που πρέπει να ακολουθήσουμε το 2023

Καθώς βάζετε στόχους τη νέα χρονιά, προσπαθήστε να είστε ρεαλιστές στην προσέγγισή σας. Αντί να στοχεύετε σε ένα συγκεκριμένο αριθμό στη ζυγαριά, προσπαθήστε να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας, να τρώτε λιγότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ή να ξεκινήσετε να περπατάτε δέκα λεπτά την ημέρα. Κάντε τους στόχους σας διαχειρίσιμους και εφικτούς — και, πάνω απ’ όλα, σεβαστείτε τις δικές σας ανάγκες.

Αγκαλιάστε την αυτοφροντίδα

Παρόλο που οι περισσότεροι  συμφωνούμε ότι η αυτοφροντίδα είναι σημαντική, πολλές φορές μας νιώθουμε ότι εκτελούμε μια αγγαρεία.  Θεωρούμε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να φτάσουμε στην πραγματική ευτυχία, καθώς αισθανόμαστε ότι   δεν   έχουμε τα κατάλληλα εφόδια για να το επιτύχουμε.  Αλλά η ευτυχία δεν είναι προορισμός και η φροντίδα του εαυτού μας δεν είναι αγγαρεία. Έτσι λοιπόν το 2023 ξεκινήστε να σκέφτεστε την ευτυχία και την αυτοφροντίδα με πιο διαχειρίσιμο και δημιουργικό τρόπο. Όταν μετατρέπετε την αυτοφροντίδα σε μια χρονοβόρα δραστηριότητα που απαιτεί ενέργεια και χρόνο, χάνετε το νόημα. Θυμηθείτε: Τα μικρά βήματα κάνουν τη διαφορά!

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…