Η ζωή του Πι: από το βιβλίο στις μεγάλες οθόνες

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ

Η Ζωή του Πι ή the Life of Pi αποτελεί δραματική ταινία περιπέτειας. Είναι παραγωγή του 2012 της εταιρείας παραγωγής 20th Century Fox και είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιαν Μαρτέλ.Την σκηνοθέτησε ο βραβευμένος με Όσκαρ Άνγκ Λι, σε σενάριο Ντέβιντ Μάγκι. Πρωταγωνιστούν οι Σουράτζ Σάρμα, Ταμπού, Αντίλ Χουσέιν, Ίρφαν Καν, Ζεράρ Ντεπαρντιέ και Ρέιφ Σπολ.

Η ιστορία του Πι 

Ο πρωταγωνιστής μας, ο επονομαζόμενος Πισίνα Μόλιτορ ή διαφορετικά Πι, είναι ένα δεκαεξάχρονο αγόρι, το οποίο κατευθύνεται μαζί με την οικογένεια του στον Καναδά για να εγκατασταθούν εκεί μόνιμα και πρόκειται να πουλήσουν τα ζώα του ζωολογικού τους κήπου.

Καθοδόν, ενώ βρίσκονται στη μέση του Ειρηνικού, τους πλήττει ισχυρή καταιγίδα και το πλοίο βυθίζεται, ενώ ο ίδιος είναι ο μόνος που επιζεί από το ναυάγιο. Μετά τη καταιγίδα καταλήγει σε μια σωσίβια λέμβο παρέα με έναν ουρακοτάγκο, μία ύαινα, μια τραυματισμένη ζέβρα και μια τίγρη της Βεγγάλης ή διαφορετικά, όπως την αποκαλούσε Ρίτσαρντ Πάρκερ.

Η ύαινα σκοτώνει τη ζέβρα και τον ουρακοτάγκο, ενώ η τίγρης Ρίτσαρντ Πάρκερ σκοτώνει στη συνέχεια την ύαινα και επιχειρεί το ίδιο στον Πι. Ο Πι στην αρχή φοβισμένος απομακρύνεται από τη βάρκα, στη συνέχεια όμως συνειδητοποιεί ότι με το να νοιάζεται για την επιβίωση της τίγρης, κρατάει και τον ίδιο ζωντανό.

Οι κριτικές της ταινίας 

Η ταινία απέσπασε πολύ θετικές κριτικές και σχόλια, ενώ έκανε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας παγκοσμίως περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια. Έλαβε 11 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων  κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, Οπτικών Εφέ και μουσικής, ενώ κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για την μουσική παραγωγή του.  

Θετικά σχόλια δέχτηκε και από πλατφόρμες- βάσεις δεδομένων ταινιών, όπως IMDB και Rotten Tomatoes. Στο IMDB έφτασε το μέσο όρο του 7,9 σε 590,229 χρήστες, με σχόλια που τη χαρακτήριζαν ως οπτικό αριστούργημα και εξαιρετική κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου, με άκρως ποιητική αισθητική ως προς την πλοκή και το σενάριό του. 

Στο Metacritic, η ταινία έχει επίσης έναν μέσο όρο βαθμολογίας 79 στα 100, βασισμένο σε 44 κριτικές, δείχνοντας γενικά ευνοϊκές κριτικές. 

Στο Rotten Tomatoes, δέχθηκε 87% έγκριση με βάση 251 κριτικές και με μέση βαθμολογία 7,92 / 10. Οι κριτικές χρηστών αναφέρουν την ταινία ως ένα αριστούργημα, που κατάφερε να αποτυπώσει τις εικόνες του βιβλίου, που υποτίθεται δεν μπορούσαν να αποτυπωθούν έτσι απλά, επιτυγχάνοντας το αδύνατο. 

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.