Η ζωή μέσα από την ποίηση του Bukowski

Συντάκτης: Μικαέλα Σάβα

“Η ζωή είναι περίεργη, καθώς τη ζεις μονάχα μία φορά και την πληρώνεις δέκα”

Το 1971, ο Charles Bukowski εγκατέλειψε, τελικά, τη θέση του στο ταχυδρομείο. Μισούσε, βαθιά, αυτή τη δουλειά, ήταν 49 ετών και αποφάσισε να γίνει συγγραφέας πλήρους απασχόλησης, ενθαρρυμένος από μια παράλογη οικονομική πρόταση από έναν εκδοτικό οίκο: 100$ τον μήνα για το υπόλοιπο της ζωής του. Αυτή η πρόταση του υποβλήθηκε από έναν άνθρωπο με το όνομα JohnMartin, ο οποίος συνέβαλε, σημαντικά, στην «απελευθέρωσή» του. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, ο Bukowski του έγραψε μια επιστολή για να τον ευχαριστήσει, καθώς, στο μεταξύ, είχε καταφέρει να γίνει συγγραφέας.

Είναι μια επιστολή, που περιέχει πολλές σκέψεις, όπως τον παραλογισμό του «φυσιολογικού» και του «σωστού» τρόπου ζωής,  που μας προτείνεται ως λύση, αφού είμαστε λίγοι. 

Και κατάλαβα ένα πράγμα, επιλέγοντας εναλλακτικές διαδρομές: η αλλαγή είναι πάντα δυνατή. Δεν είναι, απλώς, μια πιθανότητα: εάν είμαστε βαθιά δυσαρεστημένοι, είναι καθήκον απέναντι στον εαυτό μας να αλλάξουμε τη ζωή μας, να αναποδογυρίσουμε, να χαλάσουμε καθετί και να το χτίσουμε ξανά, σε μια νέα βάση, που θα μας κάνει στ’ αλήθεια ευτυχισμένους.

Το “Factotum” είναι ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, που αφηγείται τις περιπέτειες ενός απερίσκεπτου νεαρού άνδρα που ταξιδεύει στην Αμερική, και τη συνεχή μετάβασή του από τη μία δουλειά στην άλλη, από το ένα κρεβάτι στο άλλο. 

Είναι ένα ωμό, άσεμνο και ακραίο μυθιστόρημα. Αλλά δεν είναι τίποτα άλλο, από την αληθινή καιαφιλτράριστη ιστορία ενός τρόπου κατανόησης της ζωής, μπροστά στον οποίο τρομοκρατήθηκαν οι φανατικοί της εποχής, ενώ ο Μπουκόφσκι, βλέποντας τις σοκαρισμένες εκφράσεις τους, έγινε ακόμα πιο βαρύς, γελούσε και έπινε εγκάρδια.

Η ζωή δεν μπορεί να είναι ωραία, αν, ποτέ, δεν σε κάνει να γελάς, αν δεν σε κάνει, ποτέ, να απολαμβάνεις, αν δεν σε κάνει, ποτέ, να θέλεις να τα πετάξεις όλα μακριά και να ξεκινήσεις ξανά. Κι όλα αυτά, για να έρθεις σε πραγματική επαφή με τον εαυτό σου, με τις βαθύτερες πτυχές της ψυχής σου. Γιατί, τελικά, αυτή είναι η πιο αγνή και πιο προσιτή μορφή ελευθερίας που υπάρχει.

Ο CharlesBukowski δίδαξε την τέχνη της εξέγερσης.Δίδαξε μια ζωήγεμάτη λάθη και αποτυχίες, αλλά μοναδική, συναρπαστική και απαράμιλλη.Για καθέναν από εμάς, η«απελευθέρωση» συμβαίνει με διαφορετικό τρόπο, μέσω ενός μοναδικού μονοπατιού. Δεν έχει σημασία τι σε κάνει ευτυχισμένο, αλλά είναι σημαντικό να ξεκινήσεις αυτό το ταξίδι


“Έχεις μονάχα μία ευκαιρία για να βρεις την ιδανική συνταγή, μα αν την πετύχεις μία φορά σου είναι αρκετή […] Πρέπει να γρατζουνιστούν τα γόνατα μα και τα σχέδιά σου. Πρέπει να αποτύχεις για να επιτύχεις, γιατί όσοι δεν απέτυχαν είναι όσοι ποτέ δε ρίσκαραν […] Πρέπει να γνωρίσεις τους λάθος ανθρώπους για να εκτιμήσεις την αξία της συντροφιάς, όταν βρεις επιτέλους τους σωστούς […] Πρέπει να ξυπνήσεις ένα πρωί και να αναρωτηθείς αν αντέχεις να υπομείνεις την ημέρα που ξεκινάει […] Πρέπει να βρεις έναν άνθρωπο για τον οποίο θα τα παρατούσες όλα και να αναγκαστείς να παρατήσεις την ιδέα του μαζί […] Πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως η ζωή σου πήρε έναν δρόμο που δεν διάλεξες εσύ. Και πρέπει να πεθάνεις μερικές φορές πριν μπορέσεις πραγματικά να ζήσεις”.

Συντάκτης: Μικαέλα Σάβα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.