Η ζωτική σημασία της φιλίας

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Η φιλία είναι πολύ σημαντική στη ζωή μας. Γι’ αυτό, πρέπει να φροντίσουμε για τη δημιουργία γερών βάσεων ήδη από την προσχολική ηλικία.

Φιλία: λέξη ιερή!

Οι φίλοι είναι οι συγγενείς που επιλέγουμε να μας συντροφεύουν στη ζωή μας. Άτομα που γελάνε με τη χαρά μας και δυσαρεστούνται με τις λύπες μας. Άτομα δίπλα μας σε όλες τις στιγμές της ζωής μας, είτε καλές είτε κακές. Είναι πάντα εκεί για να μας συμπαρασταθούν, να μας εμψυχώσουν και να πιστέψουν σε εμάς. Με τους φίλους μας μοιραζόμαστε στιγμές, σκέψεις και συναισθήματα. Τους ακούμε και μας ακούνε με προσήλωση και μας προσφέρουν τις συμβουλές τους.

Το ίδιο σημαντική είναι η φιλία και για τα παιδιά, που πρέπει να κατανοήσουν από μικρή ηλικία την αξία της. Αγάπη και σεβασμός συνδέονται άρρηκτα με την έννοια της. Ζήλια, ψέμα και εγωπάθεια δεν χωρούν σε αυτήν τη σχέση. Και το σημαντικότερο: η φιλία δεν είναι μια σχέση ανταγωνισμού.

Προτερήματα ενός καλού φίλου

* Να είναι ειλικρινής
* Να έχει σεβασμό
* Να είναι πάντα δίπλα μας σε όλες τις στιγμές
* Να βρίσκει λύσεις στα προβλήματά μας
* Να χαίρεται με τις επιτυχίες μας.
* Να είμαστε προτεραιότητά του.
* Να μας ενισχύει την αυτοπεποίθηση

Οφέλη για τα παιδιά

Η φιλία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο από την προσχολική ηλικία. Μια υγιής φιλία έχει να προσφέρει πολλά στο παιδί. Μέσα από την αλληλεπίδραση, μαθαίνει τον σεβασμό, μαθαίνει νέα πράγματα και νιώθει ασφάλεια. Μέσα από την παρέα, τονώνεται και η αυτοπεποίθηση του, καθώς γίνεται αποδεκτό από το κοινωνικό πλαίσιο. Οι καλές σχέσεις στην προσχολική ηλικία σχετίζονται με λιγότερα προβλήματα. Είναι μια εμπειρία από την οποία τροφοδοτείται η ανάπτυξη των παιδιών.

Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι κοινωνικό όν. Από το οικογενειακό κιόλας περιβάλλον, τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν να αναπτύσσουν δεσμούς και να ανταποκρίνονται θετικά στη φιλία. Η κοινωνικοποίηση των παιδιών ξεκινά καλύτερα από τον παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο. Στην αναπτυξιακή αυτή φάση, ένα παιδί μπορεί να αναγνωρίσει τα δικά του συναισθήματα και να εκδηλώσει αισθήματα στοργής σε ένα μικρότερο παιδί. Από το 4ο έτος, το παιδί αρχίζει να μοιράζεται τα πράγματά του. Εξωτερικεύει, επίσης, συναισθήματα και σκέψεις στους φίλους του. Μέσα από τη φιλία, μαθαίνει να επικοινωνεί, να σέβεται και να συνεργάζεται. Η αποδοχή και η εμπιστοσύνη που του δείχνουν οι φίλοι του αυξάνουν την αυτοεκτίμησή του. Έτσι, ολοκληρώνεται και ως προσωπικότητα. Ακόμη, τα παιδιά ακούνε πιο εύκολα μια συμβουλή από τον φίλο τους παρά από τους γονείς.

Από την άλλη μεριά, όμως, δεν είναι πάντοτε εύκολες οι φιλίες. Μερικά παιδιά είναι αυταρχικά, επιθετικά ή δεν ακολουθούν τους κανόνες, ενώ κάποια άλλα μπορεί να υστερούν σε κοινωνικότητα.

Βοηθήστε το παιδί και ενισχύστε τα θετικά του χαρακτηριστικά. Εξηγήστε του ότι ακόμα και οι φίλοι κάνουν λάθη.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να αναπτύξουν αληθινές φιλίες

* Οργανώστε παιχνίδια με κοινωνικό χαρακτήρα που για τη διεξαγωγή τους χρειάζονται παραπάνω από 2 παίκτες. Μέσα από το παιχνίδι, αναπτύσσονται η συνεργασία και η ομαδικότητα.

* Εξηγήστε του ότι αποδεχόμαστε τον άλλο έτσι όπως είναι.

* Μιλάμε με το παιδί για τους φίλους του και τονίζουμε τα θετικά τους χαρακτηριστικά, που μπορεί ένα παιδί να μην έχει αναγνωρίσει.

* Μέσα από πάρτι, μαζώξεις, δραστηριότητες δώστε του την ευκαιρία να συναναστραφεί με συνομιλήκους του.

* Δείξτε του πώς θα γίνει ο καλύτερος φίλος που θα επιθυμούσε να έχει, μέσα από τις αξίες της φιλίας.

* Τελευταίο και σημαντικότερο: διδάξτε στο παιδί την έννοια της φιλίας, με το να διακατέχεστε από καλοσύνη, σεβασμό και υπομονή. Ακόμα, να κάνετε μικρές πράξεις αγάπης για τα αγαπημένα σας πρόσωπα και να περνάτε χρόνο μαζί τους.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από τους φίλους και πρέπει καθημερινά να τους το δείχνουμε!

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Influence:

Στόχος μου ως παιδαγωγός είναι να προσφέρω στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια για να διαμορφώσουν, με παιδεία, την προσωπικότητά τους…