Η υγιεινή διατροφή μάς κάνει χαρούμενους;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Φανταζόσαστε ότι η ευτυχία μας συνδέεται με τη διατροφή μας; Κι όμως, φαίνεται πως η συνταγή για την ευτυχία κρύβει και συνταγές μαγειρικής μέσα της! Μάθετε περισσότερα στο άρθρο μας.

Τι εννοούμε υγιεινή διατροφή

Με τον όρο υγιεινή διατροφή εννοούμε αυτήν την διατροφή η οποία παρέχει στον οργανισμό μας τις απαραίτητες ποσότητες από όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να επιτελεί τις καθημερινές του λειτουργίες, να συνθέτει τις απαραίτητες ενώσεις που χρειάζεται και να προσλαμβάνει τις απαραίτητη ενέργεια. Έτσι λοιπόν, για έναν οργανισμό όλα τα συστατικά είναι απαραίτητα, ακόμα και τα λίπη, τα σάκχαρα και τα έλαια αλλά στις σωστές ποσότητες.

Σύνθεση ορμονών

Μια σωστή διατροφή η οποία περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία βοηθά τον οργανισμό να συνθέσει τις ορμόνες  (ενώσεις λιποπρωτεϊνικής φύσης  με ποικίλες χρησιμότητες στον οργανισμό) οι οποίες σχετίζονται με την ευτυχία μας και με την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Αρκετές από τις ορμόνες σχετίζονται με την μεταβίβαση νευρικών ερευθισμάτων που σχετίζονται με την ευτυχία και την ευχαρίστηση.

Η υγιεινή διατροφή μάς κάνει χαρούμενους;

Υγειές σώμα

Η σωστή διατροφή σε άμεση σχέση με τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού μας δημιουργούν ένα όμορφο , δυνατό και καλοσχηματισμένο σώμα. Αυτό βοηθά στο να έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας και να μπορούμε να  μια συνεχή αίσθηση ευχαρίστησης και ευεξίας. Επιπλέον αν συνδυάσουμε την καλή μας διατροφή με γυμναστική το σώμα μας εκκρίνει επιπλέον ορμόνες οι οποίες σχετίζονται με την επίτευξη στόχων και με την ευχαρίστηση μετά την γυμναστική.

Μειώνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης

Η διατροφή επηρεάζει μια πολύ ευρεία κατηγορία παθήσεων στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Μια από αυτές είναι η κατάθλιψη. Η κακή διατροφή και η αύξηση σωματικού βάρους έχουν συνδεθεί με την πάθηση της κατάθλιψης. Επιπλέον με την πάθηση της κατάθλιψης έχει συνδεθεί και η διαταραχή του ύπνου η οποία αρκετές φορές προκαλείται από την κακή διατροφή. Γενικότερα υπάρχει μια ευρεία σύνδεση μεταξύ του ύπνου και της υγιεινής διατροφής και ειδικότερα των γευμάτων τα  οποία καταναλώνουμε το βράδυ.

Μικροθρεπτικά συστατικά

Έχοντας μια πιο συνολική διατροφή δίνετε στον οργανισμό σας και τα μικροθρεπτικά συστατικά τα οποία έχει ανάγκη όπως μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επίσης μερικές τροφές  όπως το γιαούρτι περιέχουν προβιοτικά τα οποία ευνοούν την καλή υγεία του οργανισμού και προάγουν την εύρυθμη λειτουργία του παχέος εντέρου.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.