Η υγεία μέσα από τα μαλλιά σας

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η υγεία μέσα από τα μαλλιά σαςΜήπως τα μαλλιά σας προσπαθούν να σας αποκαλύψουν κάτι για την υγεία σας; Ίσως. Σε ορισμένες βέβαια περιπτώσεις η χορήγηση φαρμάκων ή προβλήματα υγείας μπορεί να επηρεάσουν τα μαλλιά σας όπως ακριβώς και το σώμα σας. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί απλά να χρειαστεί να ακολουθήσετε την κατάλληλη θεραπεία των μαλλιών σας ή του τριχωτού της κεφαλής σας. Διαβάστε τον παρακάτω οδηγό και μάθετε τα πάντα για την υγεία των μαλλιών σας.

Η πιτυρίδα δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία σας

Η πιτυρίδα δεν είναι μεταδοτική. Οι γιατροί θεωρούν ότι οφείλεται σε υπερανάπτυξη ενός μύκητα. Άλλοι πιθανοί παράγοντες αποτελούν το λιπαρό δέρμα, το άγχος, η παχυσαρκία, ο κρύος και ξηρός καιρός, το έκζεμα ή η ψωρίαση. Αν και η φαγούρα μπορεί να καταστεί ενοχλητική, η πιτυρίδα δεν είναι επιβλαβής.

Συμβουλές για τη θεραπεία της πιτυρίδας

Για να μειώσετε τη συσσώρευση των νεκρών κυττάρων του δέρματος δοκιμάστε ένα σαμπουάν κατά της πιτυρίδας καθημερινά. Αφήστε το σαμπουάν για 5 λεπτά, και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορα αντιπιτυριδικά σαμπουάν για να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για σας.

Κίτρινη πιτυρίδα;

Αν οι νιφάδες της πιτυρίδας είναι λιπαρές και κίτρινες, μπορεί να πάσχετε από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Αν και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα σχετίζεται με τις ορμόνες, τους μύκητες και με νευρολογικά προβλήματα, αντιμετωπίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με σαμπουάν κατά της πιτυρίδας.

Μπορεί να χάνετε μαλλιά περισσότερο από όσο νομίζετε

Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να χάνετε μέχρι και 100 ή περισσότερες τρίχες την ημέρα. Η απώλεια αυτή δεν αποτελεί αιτία συναγερμού ούτε σημαίνει ότι πρόκειται να γίνετε φαλακροί. Περίπου το 90% των 100.000 θυλάκων των τριχών σας παράγουν τρίχες σε κάθε δεδομένη στιγμή, ενώ μόλις το υπόλοιπο 10% βρίσκεται σε ανάπαυση.

Τελογενής αλωπεκία

Ένα σοκ στο σύστημά σας, μία χειρουργική επέμβαση, ένας τοκετός, ορισμένα φάρμακα, εξαντλητικές δίαιτες, έντονο στρες, προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί να ωθήσουν τα μαλλιά σε κατάσταση ανάπαυσης. Κατά την τελογενή αλωπεκία (telogen effluvium) τα μαλλιά μπαίνουν στην τελογενή φάση (τελευταίο στάδιο ζωής) πρόωρα και αιφνίδια, ενώ φυσιολογικά βρίσκονται συνήθως στην αναγενή τους φάση, και παραμένουν σε αυτή για περίπου 3 μήνες, μέχρι να γίνει ανάπτυξη νέων και απόπτωσή τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις η νέα τρίχα αρχίζει να αυξάνεται αμέσως.

Τα γονίδια ως κύρια αιτία της ανδρικής τριχόπτωσης

Η κληρονομικότητα της τριχόπτωσης μπορεί να επηρεάζεται περισσότερο από την οικογένεια της μητέρας σας και όχι από τον πατέρα σας. Έτσι, μια ματιά στις φωτογραφίες του πατέρα της μητέρας σας μπορεί να σας δώσει την εικόνα σας στο μέλλον. Η αρσενική φαλάκρα ξεκινά με υποχώρηση των μαλλιών στους κροτάφους και στη συνέχεια, στο στέμμα.

Γυναικεία φαλάκρα

Η υγεία μέσα από τα μαλλιά σαςΗ τριχόπτωση στις γυναίκες μπορεί να σημαίνει αραίωση των μαλλιών σε όλο το κεφάλι, αλλά συνήθως είναι πιο συχνή στην κορυφή του κεφαλιού. Σε αντίθεση με τους άνδρες, οι γυναίκες σπάνια χάνουν τα μαλλιά τους, ενώ έχουν την τάση να χάνουν τα μαλλιά πιο αργά από ό, τι οι άνδρες.

Πρόωρα γκρίζα μαλλιά

Τα γκρίζα μαλλιά δεν σχετίζονται πάντα με τη γήρανση. Αν δεν είστε ακόμη 40 χρονών και δείτε λίγες γκρίζες τρίχες, αυτό σημαίνει ότι συμβαίνει και στην οικογένειά σας. Δεν πρέπει να ταυτίζονται με την κακή υγεία, αν και η αναιμία, τα προβλήματα θυρεοειδούς και η έλλειψη βιταμίνης Β-12 και η λεύκη μπορεί να προκαλέσει πρόωρο γκριζάρισμα.

Το υπερβολικό styling αποδυναμώνει τα μαλλιά σας

Το πιστολάκι, το σίδερο, οι βαφές, το ντεκαπάζ, ακόμη και το έντονο βούρτσισμα μπορούν να βλάψουν το εξωτερικό στρώμα (επιδερμίδα) των μαλλιών σας. Όταν ο εσωτερικός πυρήνας της τρίχας είναι εκτεθειμένος, τότε τα μαλλιά σας γίνονται ξηρά και θαμπά. Αν και δεν προκαλεί καμία μόνιμη βλάβη στην υγεία σας μπορείτε να μετριάσετε τις σκληρές τεχνικές των μαλλιών σας ή να κουρευτείτε, ώστε να ξεκουραστούν.

Η ανάλυση των μαλλιών δεν είναι αξιόπιστη

Ορισμένες εταιρείες ισχυρίζονται ότι μπορούν να αναλύσουν την τρίχα σας για να διαπιστώσουν την έλλειψη βιταμινών ή προβλημάτα υγείας. Αν και η ανάλυση τρίχας μπορεί να εντοπίσει ορισμένα δηλητήρια όπως τον μόλυβδο ή το αρσενικό, τα ευρήματα μπορεί να είναι ασυνεπή. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έως και το σαμπουάν μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των δοκιμών. Πάντως, ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος εναντιώνεται στην ανάλυση της τρίχας με σκοπό τον καθορισμό της θεραπείας.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…