Η χελώνα της Ζακύνθου και η ομορφιά της

Συντάκτης: Ελένη Θεοκλήτου

H χελώνα Caretta-Caretta είναι ένα από τα τρία είδη χελώνας που ζουν ακόμη στη Μεσόγειο και μπορείτε να την δείτε στη Ζάκυνθο όπου αποθέτει τα αυγά της στις παραλίες του κόλπου του Λαγανά. Αυτές οι θαλάσσιες χελώνες μπορούν να φτάσουν σε σημαντικές διαστάσεις (η μεγαλύτερη ζυγίζει 140 κιλά και έχει μήκος περίπου 120 εκατοστά, ενώ η μικρότερη 80 εκατοστά) αλλά παρόλα αυτά η κίνησή τους παραμένει πολύ γρήγορη.

Χάρη στα μεγάλα μπροστινά πτερύγια και στα πίσω που είναι άκαμπτα μπορούν να φτάσουν τα τριάντα χιλιόμετρα την ώρα και έτσι να προστατεύονται από τυχόν κινδύνους. Η Caretta Caretta έχει την ιδιαιτερότητα να γυρνά για να αποθέσει τα αυγά της στην ίδια παραλία όπου γεννήθηκε και επομένως έχει τεράστια σημασία η διατήρηση των συνθηκών για να διασωθούν οι φωλιές, διαφορετικά διακυβεύεται η επιβίωση του είδους. Η περίοδος επώασης είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, μήνες κατά τους οποίους τα θηλυκά βγαίνουν στην παραλία για να αποθέσουν τα αυγά. 

Όταν είναι στη στεριά γίνονται ευάλωτα γιατί, λόγω του εκτοπίσματός τους κινούνται πολύ αργά και, αντίθετα από τις χελώνες της στεριάς, δεν έχουν την ικανότητα να κρύβονται μέσα στο κέλυφός τους για να προστατευθούν. Η θηλυκή χελώνα εξερευνά το έδαφος ελέγχοντας την απόσταση από τη θάλασσα, τη θερμοκρασία και την ποιότητα της άμμου για να διαλέξει το πιο κατάλληλο μέρος όπου θα αποθέσει τα αυγά της. 

Μόλις διαλέξει το σημείο, σκάβει με τα πτερύγια μια τρύπα βάθους 50 εκ., αποθέτει εκεί τα αυγά, τα οποία μάλιστα είναι μικρά και μαλακά ώστε να μη σπάνε πέφτοντας. Η χελώνα Caretta-Caretta γεννάει περίπου 120 αυγά, τα οποία κάνουν πενήντα περίπου ημέρες για να εκκολαφθούν. Τα νεογνά μόλις βγούν κατευθύνονται προς την θάλασσα ακολουθώντας τον ορίζοντα και το φώς του φεγγαριού που αντανακλάται στο νερό, αλλά μόνο ένα μικρό μέρος επιβιώνει γιατί σήμερα υπάρχουν εμπόδια στην παραλία και φώτα από εστιατόρια και πάμπ που αποπροσανατολίζουν τα χελωνάκια. Όταν φτάσουν το νερό οι κίνδυνοι δεν τελειώνουν και μόνο ένα στα χίλια ενηλικιώνεται. Τι λέτε; θα θέλατε να ζήσετε την εμπειρία από κοντά;

Συντάκτης: Ελένη Θεοκλήτου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.