Η ωφελιμότητα του πράσινου τσαγιού

Συντάκτης: Ελένη Θεοκλήτου

Εδώ και αιώνες θεωρείται αφέψημα υψηλής ιατρικής αξίας. Πρόσφατες μελέτες αφενός επιβεβαίωσαν τις ιαματικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού, αφετέρου επαλήθευσαν την σχέση του με την μακροβιότητα. 

Προέρχεται από την Κίνα, όπου καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, δεν εξήχθη όμως στον υπόλοιπο κόσμο παρά μόνο τους τελευταίους αιώνες. Σε αντίθεση με άλλα είδη τσαγιού και εξαιτίας της αποξήρανσής του στον αέρα χωρίς ζύμωση, διατηρεί τις δραστικές του ιδιότητες ακόμα και ξερό. 

Έχει πολλά θετικά αποτελέσματα στην υγεία, τα οποία παραθέτω:

 1. Ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος
 2. Προστατεύει από κάποιες μολύνσεις βακτηρίων. 
 3. Δρα καθαρτικά, διουρητικά.
 4. Προστατεύει από την ακτινοβολία του ήλιου.
 5. Κάνει καλό στα κόκκαλα, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε φθοριούχο άλατα.
 6. Προστατεύει από την γρίπη, χάρη στη  βιταμίνη C που περιέχει. 
 7. Ελέγχει την χοληστερόλη.
 8. Κατεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Διαβάστε επίσης: Το super πράσινο τσάι


Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Ιαπωνίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα μείγμα πράσινου τσαγιού με άνθη γιασεμιού, το λεγόμενο Sampin, όπου χρησιμοποιείται στην χώρα, κατεβάζει πολύ γρήγορα τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και δεν λείπει από κανένα μηχάνημα ποτών, τα οποία τα βρίσκεις ακόμα και στον δρόμο. 

Εκτός από τα αντιοξειδωτικά οφέλη του πράσινου τσαγιού, περιέχει και αυτά του γιασεμιού:

 1. Μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος.
 2. Βοηθάει στον κατευνασμό του στρες.
 3. Δυναμώνει τον ανοσοποιητικό σύστημα. 
 4. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Στην δύση μπορούμε να επιλέξουμε το τσάι γιασεμί στη θέση του ή ένα πράσινο τσάι υψηλής ποιότητας. Παράλληλα το άσπρο τσάι, θεωρείται ισχυρό κατά της γήρανσης, περιέχοντας  φυσική αντιοξειδωτική δύναμη.  Ένα αφέψημα άσπρου τσαγιού αντιστοιχεί με δώδεκα ποτήρια φυσικού χυμού από πορτοκάλι. 

Η καθημερινή κατανάλωση πράσινου ή άσπρου τσαγιού θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τον αριθμό των ελεύθερων ριζών, παραμένοντας νέοι για περισσότερο χρόνο. Τι λέτε; Αν δεν έχετε ήδη καταναλώσει το οποιοδήποτε είδος πράσινου τσαγιού μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή να το συμπεριλάβετε στην καθημερινότητα σας; 

Συντάκτης: Ελένη Θεοκλήτου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.