Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα — δείτε πώς να την πάρετε αρκετά

Συντάκτης: Flowmagazine

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που εμποδίζει τις ελεύθερες ρίζες να βλάψουν τα κύτταρα στο σώμα σας.

Είναι σημαντικό για το ανοσοποιητικό σας σύστημα και την υγεία του εγκεφάλου, των αιμοφόρων αγγείων, των ματιών και του δέρματός σας.

Οι ειδικοί συνιστούν 15 mg βιταμίνης Ε την ημέρα από πηγές όπως οι κόκκινες πιπεριές και το αβοκάντο.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα λιποδιαλυτό μέταλλο και αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά. Έχει μια σειρά από οφέλη από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος έως τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης επιλεγμένων ειδών καρδιακών παθήσεων.

Ακολουθούν επτά επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη της βιταμίνης Ε και συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε την ημερήσια δόση σας.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα — δείτε πώς να την πάρετε αρκετά

  1. Η βιταμίνη Ε μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων

Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό, που σημαίνει ότι εμποδίζει τις ελεύθερες ρίζες να βλάψουν τα κύτταρα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια υψηλής αντίδρασης που παράγονται από χημικές αντιδράσεις στο σώμα. Μπορούν επίσης να προέρχονται από εξωτερικές πηγές όπως ο καπνός του τσιγάρου και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Όταν οι ελεύθερες ρίζες καταστρέφουν τα κύτταρα, μπορεί να αναπτυχθούν καταστάσεις όπως η άνοια και η νόσος του Αλτσχάιμερ.


Διαβάστε Επίσης:Ελεύθερες ρίζες: ο «τρομοκράτης» που απειλεί την υγεία και τη νεανική μας εμφάνιση


Οι ελεύθερες ρίζες μειώνουν τη διάρκεια ζωής ενός κυττάρου μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται οξειδωτικό στρες. Η διαδικασία του οξειδωτικού στρες καθώς σχετίζεται με τη γήρανση δεν είναι ξεκάθαρη. Ωστόσο, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι ελεύθερες ρίζες συνδέονται με τα κύτταρα με τρόπο που προκαλεί βλάβες στην πρωτεΐνη και το DNA μέσα. Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη Ε εξουδετερώνει αυτή την απειλή.

Μια εργασία του 2018 στο The Journals of Gerontology: Series A διαπίστωσε ότι μεταξύ 1.002 ασθενών με κλινικά επιβεβαιωμένη καρδιαγγειακή νόσο, η χαμηλή κατανάλωση βιταμίνης Ε συνδέθηκε με αυξημένη κυτταρική γήρανση.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα — δείτε πώς να την πάρετε αρκετά

  1. Η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν δυσλειτουργία της ωχράς κηλίδας

Η δυσλειτουργία της ωχράς κηλίδας είναι μια γενετική ασθένεια των ματιών και σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης. Η πάθηση εμφανίζεται όταν η περιοχή της ωχράς κηλίδας – μια περιοχή ωοειδούς σχήματος στο κέντρο του ματιού σας – έχει καταστραφεί από τις ελεύθερες ρίζες.

Δύο κλινικές δοκιμές το 2006 με περίπου 4800 συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη Ε σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο απώλειας όρασης κατά 19%. Διαπίστωσαν επίσης ότι ο συνδυασμός βιταμίνης Ε επιβράδυνε την εξέλιξη της δυσλειτουργίας της ωχράς κηλίδας.

Η μελέτη συνέκρινε διαφορετικά συμπληρώματα και πώς επηρέασαν την εξέλιξη της δυσλειτουργίας της ωχράς κηλίδας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα συμπλήρωμα που περιέχει 400 IU βιταμίνης Ε – μαζί με άλλες βιταμίνες όπως οξείδιο ψευδαργύρου, χαλκός, βιταμίνη C και βήτα-καροτίνη – μείωσε την πιθανότητα μιας ήπιας περίπτωσης δυσλειτουργίας της ωχράς κηλίδας να εξελιχθεί σε σοβαρή περίπτωση. Τα συμπληρώματα μόνο με χαλκό και ψευδάργυρο ή αντιοξειδωτικά δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η βιταμίνη Ε είναι η καταλληλότερη για την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου σε όσους την έχουν ήδη. Δεν είναι τόσο αποτελεσματικό στην πρόληψη της δυσλειτουργίας της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία σε άτομα που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα της διαταραχής.

  1. Η βιταμίνη Ε ενισχύει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος

Η βιταμίνη Ε φαίνεται να ενισχύει τα επίπεδα ενός τύπου ανοσοκυττάρου που ονομάζονται Τ λεμφοκύτταρα ή Τ κύτταρα, λέει η Elizabeth Somer, MA, RD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και μέλος του ιατρικού συμβουλίου της Persona.

Τα Τ κύτταρα είναι λευκά αιμοσφαίρια που παίζουν ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Υπάρχουν δύο τύποι Τ κυττάρων: τα ρυθμιστικά και τα κυτταροτοξικά. Τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα διαχειρίζονται τις ανοσολογικές αντιδράσεις σε ξένα σωματίδια και προλαμβάνουν αυτοάνοσες καταστάσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και ο διαβήτης τύπου 1. Εν τω μεταξύ, κυτταροτοξικά κύτταρα προσκολλώνται σε κύτταρα μολυσμένα από βακτήρια και ιούς και σκοτώνουν τα κύτταρα.

“Η βιταμίνη Ε βοηθά στη διατήρηση της δύναμης και της ζωτικότητας των μεμβρανών των Τ κυττάρων, βοηθά αυτά τα κύτταρα να πολλαπλασιάζονται σωστά και να επικοινωνούν με άλλες ανοσοποιητικές διεργασίες. Τα Τ κύτταρα μειώνονται με την ηλικία, επομένως η διατήρηση της βέλτιστης πρόσληψης αυτής της βιταμίνης είναι σημαντική για τη διατήρηση ενός εύρυθμου ανοσοποιητικού συστήματος », λέει ο Somer.


Διαβάστε Επίσης:Οι “Τρεις Σωματοφύλακες” του ανοσοποιητικού μας: C, B6 και E


Μια εργασία του 2018 που δημοσιεύτηκε στο IUBMB Life διαπίστωσε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε παρεμπόδισε την ανοσοαπόκριση αλλάζοντας τις λειτουργίες των Τ κυττάρων και την παραγωγή αντισωμάτων. Όμως, διαπίστωσε επίσης ότι με τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε, αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να αντιστραφούν.

Οι περισσότερες έρευνες που διεξήχθησαν για το ρόλο της βιταμίνης Ε στην ανοσολογική απόκριση επικεντρώθηκαν κυρίως στα Τ κύτταρα. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να ρυθμίζει και άλλους τύπους κυττάρων του ανοσοποιητικού.

  1. Η βιταμίνη Ε μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια μνήμης σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ

Επειδή ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί πολύ οξυγόνο, είναι πολύ ευαίσθητος στο οξειδωτικό στρες, λέει η Debbie Petitpain, MS, RDN, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. Δεδομένου ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να αποτρέψει την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από το οξυγόνο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης

Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο JAMA με λίγο περισσότερους από 560 ασθενείς με Αλτσχάιμερ διαπίστωσε ότι η λήψη 2000 IU άλφα-τοκοφερόλης την ημέρα —μια μορφή βιταμίνης Ε— μείωσε τη λειτουργική έκπτωση. Η μελέτη εξέτασε τη γνωστική  δράση με καθημερινή αξιολόγηση δραστηριότητας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες είχαν μόνο ήπιες περιπτώσεις Αλτσχάιμερ.

  1. Η βιταμίνη Ε μπορεί να βελτιώσει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων

Η βιταμίνη Ε παίζει ζωτικό ρόλο στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων προστατεύοντάς τα από οξειδωτική βλάβη. Εκτός από τη βιταμίνη Κ, βοηθά επίσης στην επέκταση των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα θρόμβων αίματος.

Μια εργασία του 2007 που δημοσιεύθηκε στο Circulation διαπίστωσε ότι σε 213 ασθενείς που έπαιρναν 600 IU βιταμίνης Ε καθημερινά, ο κίνδυνος να αναπτύξουν φλεβική θρομβοεμβολή, μια κατάσταση όπου ένας θρόμβος αίματος στα άκρα ταξιδεύει στον πνεύμονα, μειώθηκε κατά 21%.

Ενώ η πήξη του αίματος είναι σημαντική επειδή επιβραδύνει την αιμορραγία μετά από κόψιμο ή τραυματισμό, μπορεί να είναι προβληματική όταν σχηματίζονται θρόμβοι στα αιμοφόρα αγγεία σας και στη συνέχεια εξαπλώνονται στους πνεύμονες ή την καρδιά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονο πόνο στο στήθος, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.

Μια εργασία του 2013 στο Journal of Nutritional Biochemistry αξιολόγησε 15 υγιείς άνδρες και διαπίστωσε ότι η βιταμίνη Ε προστατεύει από την ανάπτυξη εξασθενημένης επένδυσης των αιμοφόρων αγγείων που προκαλείται από υπεργλυκαιμία μετά το φαγητό. Η βιταμίνη Ε ήταν αποτελεσματική στην αντιστάθμιση τυχόν αυξήσεων της αρτηριακής πίεσης μετά το φαγητό, βελτιώνοντας έτσι την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.

Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη το 2013 αξιολόγησε 30 καπνιστές αφού σταμάτησαν το κάπνισμα και άρχισαν να λαμβάνουν 500 mg βιταμίνης Ε ημερησίως. Διαπιστώθηκε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε μαζί με τη διακοπή της νικοτίνης, είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 19% μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Όσοι έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης Ε είδαν μειωμένα επίπεδα φλεγμονής και καλύτερη αγγειακή λειτουργία σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.


Διαβάστε Επίσης:Πώς να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας αφού κόψετε το κάπνισμα


  1. Η βιταμίνη Ε μπορεί να μειώσει τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα (PMS)

Η βιταμίνη Ε μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη μείωση των προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων (PMS) όπως το άγχος, η κατάθλιψη, οι κράμπες, ακόμη και η λαχτάρα. Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Iranian Journal of Nursing and Midwifery, στην οποία συμμετείχαν 86 γυναίκες, διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε μείωσε τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα όπως το άγχος και την κατάθλιψη περισσότερο από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου ή εκείνων που έπαιρναν βιταμίνη D.

Εν τω μεταξύ, μια μελέτη του 2019 με 210 γυναίκες συμμετέχουσες που δημοσιεύτηκε στο Obstetrics and Gynecology Science έδειξε ότι η κατανάλωση βιταμίνης Ε δύο ημέρες πριν από την έμμηνο ρύση έως τρεις ημέρες μετά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των κράμπες της περιόδου.

Η βιταμίνη Ε μπορεί ακόμη και να βοηθήσει με την προεμμηνορροϊκή επιθυμία. Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Nutrition διαπίστωσε ότι 75 γυναίκες που κατανάλωναν μεταξύ 150 και 300 IU βιταμίνης Ε την ημέρα, είχαν λιγότερες λιγούρες από το κανονικό κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.

  1. Η βιταμίνη Ε μπορεί να αποτρέψει τα ηλιακά εγκαύματα και τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία

Ενώ η βιταμίνη Ε δεν μπορεί να αποτρέψει από μόνη της το ηλιακό έγκαυμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με το αντηλιακό για επιπλέον προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

«Για προστασία από τη φωτογήρανση του δέρματος και τα ηλιακά εγκαύματα λόγω έκθεσης στον ήλιο, συνιστάται η καθημερινή χρήση αντηλιακού», λέει η Olabola Awosika, MD, MS, δερματολόγος στο νοσοκομείο Henry Ford στο Ντιτρόιτ. «Η βιταμίνη Ε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με αντηλιακό για να προσφέρει περαιτέρω όφελος έναντι της οξειδωτικής βλάβης από τις ακτίνες UV».

Ενώ πολλές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 διαπίστωσαν ότι η τοπική χρήση βιταμίνης Ε παρείχε αυξημένη προστασία έναντι του καρκίνου του δέρματος και μείωσε τα δερματικά προβλήματα όπως η υπερμελάγχρωση και η φλεγμονή, τα στοιχεία παραμένουν ασαφή στους ανθρώπους.

Ωστόσο, μια εργασία του 2009 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Investigative Dermatology προτείνει ότι ο συνδυασμός βιταμίνης C και Ε με αντηλιακό μπορεί να αποτρέψει τη βλάβη που σχετίζεται με την υπεριώδη ακτινοβολία σε σύγκριση με τη χρήση μόνο αντηλιακού.

Πώς να πάρετε αρκετή βιταμίνη Ε

Σύμφωνα με το National Institutes of Health Office of Dietary Supplements, η ημερήσια σύστασή σας για βιταμίνη Ε ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα — δείτε πώς να την πάρετε αρκετά

Yuqing Liu/Insider

Για να βεβαιωθείτε ότι τηρείτε τις καθημερινές συστάσεις, αναζητήστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα — δείτε πώς να την πάρετε αρκετά

Yuqing Liu/Insider

Συμπληρώματα βιταμίνης Ε

Ενώ η έρευνα δείχνει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε είναι ασυνήθιστη, όσοι αγωνίζονται να τηρήσουν τις καθημερινές συστάσεις θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης συμπληρώματος.

Μια ανεπάρκεια σε βιταμίνη Ε συνήθως σηματοδοτεί ένα πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως κυστική ίνωση ή ηπατική νόσο, γι’ αυτό μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα συμπλήρωμα.

Για να αποφύγετε την τοξικότητα της βιταμίνης Ε, δεν πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα από 1.000 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Αν και σπάνια, η τοξικότητα της βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ναυτία και κόπωση. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

“Η βιταμίνη Ε είναι πολύ ασφαλής σε ένα ευρύ φάσμα συμπληρωματικών δόσεων. Η μόνη κάπως συχνή παρενέργεια της υπερβολικής πρόσληψης συμπληρωμάτων είναι η αιμορραγία, αλλά αυτό συμβαίνει σε δόσεις άνω των 1.000 mg την ημέρα”, λέει ο Somer.

Όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα, η βιταμίνη Ε αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας επειδή μειώνει την ικανότητα του αίματος να πήζει. Λόγω αυτού του κινδύνου αιμορραγίας, ο Somer προτείνει σε όσους λαμβάνουν υψηλές δόσεις βιταμίνης Ε να διακόψουν τη χρήση δύο εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση ή την εκτεταμένη οδοντιατρική εργασία.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…