Η «τρέλα» του καφέ έφτασε στα παιδιά: Γιατί δεν πρέπει να τους δίνετε καφεΐνη

Συντάκτης: Flowmagazine

Πόσο επηρεάζει η κατανάλωση καφεΐνης ένα παιδί; Οι ειδικοί δίνουν την απάντηση, ενώ παράλληλα μας προειδοποιούν για τις αρνητικές επιδράσεις που αυτή μπορεί να έχει στην υγεία των μικρότερών μας φίλων.

Η «τρέλα» του καφέ είναι εν μέρει δικαιολογημένη, αφού μια σειρά ερευνώνκαταδεικνύει πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών ασθενειών, εγκεφαλικού, άνοιας και κάποιων τύπων καρκίνου. Ωστόσο, η κατανάλωση καφεΐνης είναι υπόθεση αποκλειστικά ενηλίκων, με τους παιδίατρους και άλλους γιατρούς να προειδοποιούν τους γονείς να μην δίνουν στα παιδιά, ακόμη και μωρά μερικές φορές, καφεΐνη, καθώς μπορεί να είναι βλαβερή.

Δύο λόγοι θα σας πείσουν

Κατ’ αρχάς, χρειάζεται πολύ μικρότερη ποσότητα καφεΐνης για να επηρεάσει το σώμα ενός παιδιού, το οποίο είναι σαφώς πολύ πιο μικροκαμωμένα από έναν ενήλικα. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να αυξήσει τους καρδιακούς ρυθμούς και την πίεση, να προκαλέσει παλινδρόμηση, άγχος και διαταραχές στον ύπνο. Βέβαια, σε πάρα πολύ υψηλές ποσότητες μπορεί να είναι και επικίνδυνο.

Επίσης, η καφεΐνη στον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά και τα αθλητικά ποτά (sports drinks) μπορεί να χαλάσουν μία ισορροπημένη δίαιτα. Ο παιδίατρος Δρ. Μαρκ Κόρκινς δήλωσε στο CNN ότι η καφεΐνη «αντικαθιστά κάτι που θα έπρεπε να είναι πλήρες διατροφικά, όπως το γάλα και το νερό. Το γάλα είναι γεμάτο με ασβέστιο και βιταμίνη D και το νερό είναι θρεπτικό συστατικό. Είμαστε κατά 60% νερό».

Η «τρέλα» του καφέ έφτασε στα παιδιά: Γιατί δεν πρέπει να τους δίνετε καφεΐνη

Παράλληλα, οι καφετέριες πλέον προσφέρουν ποτά, τα οποία έχουν πολλά πρόσθετα συστατικά, όπως ζάχαρη, κρέμες και σιρόπια. «Ουσιαστικά είναι επιδόρπια», δήλωσε ο Κόρκινς. Για τα παιδιά αυτό σημαίνει επιπλέον λιπαρά και θερμίδες, ενώ οι εκδοχές αυτών των ποτών χωρίς ζάχαρη μπορεί να εκθέσουν τα παιδιά σε τεχνητά γλυκαντικά.


Διαβάστε Επίσης: Παιδιά και καφείνη: Ποιες είναι οι κρυφές πηγές που πρέπει να αποφεύγουν  


Δεν είναι μόνο ο καφές

Σύμφωνα με έκθεση του 2015 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Human Lactation για την κατανάλωση της καφεΐνης, το 14% των ερωτηθέντων επέτρεπε στα δίχρονα παιδιά του να πίνουν λιγότερο από μισή κούπα καφέ κάθε ημέρα. Επίσης, το 2,5% των ερωτηθέντων έδινε καφέ σε παιδιά ενός έτους.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο καφές, αφού ένα αθλητικό ποτό μπορεί να περιέχει σχεδόν 250 mg καφεΐνης ανάλογα με τη μάρκα. Μία κούπα καφέ μπορεί να έχει έως και 47 mg, ενώ ένα διαιτητικό αναψυκτικό έως 46 mg. Η σοκολάτα περιέχει επίσης λίγη καφεΐνη.


Διαβάστε Επίσης: Ενεργειακά ποτά φτιαγμένα στο σπίτι


Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…