Η τοξικότητα βλάπτει σοβαρά εσάς και τους γύρω σας

Συντάκτης: Flowmagazine

Αν υπάρχει κάτι που μας δίδαξε η ζωή, είναι ότι πρέπει να μάθουμε να τελειώνουμε με ανθρώπους που μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα, χωρίς οι ίδιοι να αναγνωρίζουν την προβληματική συμπεριφορά τους. Μ’αυτούς που είναι τοξικοί, που μας καταπιέζουν, μας προσβάλλουν, μας επιβάλλουν πράγματα και μας κριτικάρουν· που καταντούν ενοχλητικοί.

Σίγουρα έχουν περάσει κάποια πράγματα από το μυαλό μας διαβάζοντας τους πιο πάνω χαρακτηρισμούς. Σίγουρα, όλοι έχουμε ανθρώπους στη ζωή μας με τις πιο πάνω τοξικές συμπεριφορές, αλλά δεν βρίσκουμε τη δύναμη να τελειώσουμε μαζί τους.

Οι τοξικοί είναι συχνά κοντινά και αγαπημένα μας πρόσωπα

Γιατί; Επειδή συνήθως αυτά τα άτομα είναι στο πιο κοντινό μας περιβάλλον. Μπορεί να είναι οι γονείς μας, τα αδέρφια μας, ένας κολλητός μας, η σχέση μας ή κάποιος που ερωτευτήκαμε. Άτομα που γενικά πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε, άτομα που αγαπάμε και άτομα που από μας, έχουν άπειρα συγχωροχάρτια και συνεχώς το εκμεταλλεύονται.

Πρέπει να μάθουμε να τελειώνουμε μ’ αυτούς τους ανθρώπους. Χωρίς θυμό, χωρίς αισθήματα, χωρίς να περιμένουμε πια κάτι απ’ αυτούς. Απλά να τελειώνουμε. Μπορεί να νιώθουμε ότι θ’ αφήσουν ένα μεγάλο κενό, όμως, στην ουσία θα ξαλαφρώσουμε από ένα μεγάλο βάρος που κουβαλούσαμε καιρό και δεν θέλαμε να το παραδεχτούμε.

Η τοξικότητα βλάπτει σοβαρά εσάς και τους γύρω σας

Απομακρύνοντας το τοξικό, ανοίγουμε χώρο για το καινούριο

Κι αυτό το κενό θα αφήσει χώρο για ένα νέο κολλητό, για μια νέα σχέση, για έναν καινούριο άνθρωπο. Θα προσέξουμε άτομα που δεν προσέχαμε πριν και θ ’αγαπήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας.

Η αρνητική ενέργειά τους, οι κουβέντες που πληγώνουν, οι καβγάδες, τα νεύρα, τα υπερβολικά θέλω τους, η ασφυκτική στάση τους, η κριτική, η ειρωνεία και η κοροϊδία, το να μην μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας, μάς ρίχνουν ψυχολογικά, χωρίς πολλές φορές να το καταλαβαίνουμε.

Νομίζουμε ότι μπορούμε να αγνοούμε κάποια πράγματα, όμως ο οργανισμός μας τα απορροφά σαν σφουγγάρι, δημιουργώντας ένα μεγάλο βάρος μέσα μας, που το κουβαλάμε όπου πάμε και το εξωτερικεύουμε κι εμείς με τη σειρά μας σε άλλους ανθρώπους που δε φταίνε σε τίποτε και έτσι μοιάζουμε, στο τέλος, στο τέρας που μισούμε.

Είναι, όμως, πάρα πολύ δύσκολο να βγάλουμε κάποιους ανθρώπους από τη ζωή μας ή να τους βάλουμε σε μια επιθυμητή μακρινή απόσταση, έτσι ώστε να μην μπορούν πια να μας πληγώνουν. Πολλές φορές λυπόμαστε ή νιώθουμε τύψεις, άλλες πάλι μας θολώνει το μυαλό ο έρωτας και η αγάπη και δικαιολογούμε τα πάντα.

Η ευθύνη βαραίνει και τις δύο πλευρές (ή αλλιώς Μάθε να φεύγεις)

Υπάρχει και μια μικρή ευθύνη στους άλλους που πάντα επιστρέφουν δήθεν αλλαγμένοι και μετανιωμένοι, για να καταλάβουμε μετά από λίγο καιρό ότι τίποτα δεν άλλαξε. Αλλά τη μεγαλύτερη ευθύνη για την οποιαδήποτε δυστυχία μας, την έχουμε πάντα εμείς.

Εμείς τους αφήνουμε να μας ρουφάνε το αίμα, εμείς τους αφήνουμε να περνάνε τα όρια και να μας συμπεριφέρονται άσχημα, εμείς είμαστε οι αδύναμοι.

Ας βρούμε, λοιπόν, τη δύναμη είτε με ψυχολογική στήριξη είτε ψάχνοντας μέσα μας, για να τελειώνουμε πραγματικά με τις τοξικές συμπεριφορές των ανθρώπων που δεν αλλάζουν, κόβοντας το κακό από τη ρίζα και βγάζοντάς τους από τη ζωή μας.

Γράφει η Πράξια Αρέστη.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…