Η Θεσσαλονίκη αποκτά «Λεωφόρο Εβραίων Μαρτύρων»

Συντάκτης: Flowmagazine

Τα επόμενα βήματα για τη μετονομασία κεντρικής οδού της Θεσσαλονίκης σε «Λεωφόρο Εβραίων Μαρτύρων» ανέλυσε ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στην πρώτη για το 2023 συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε ενημερώνοντας το Σώμα, ο δήμος Θεσσαλονίκης «αγκαλιάζει» την πρόταση του ιστορικού ερευνητή, εκπροσώπου του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου στα Ηνωμένα Έθνη, στη Γενεύη, Λέον Σαλτιέλ, την οποία έκανε μέσω συνέντευξης του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η σκέψη μας, προφανώς, προσανατολίζεται στα δυτικά της πόλης, στα μέρη που περπάτησαν οι Εβραίοι συμπολίτες μας μπαίνοντας στα βαγόνια της καταστροφής. Υπάρχουν αυτοί οι δρόμοι, ακούστηκαν διάφορες προτάσεις. Η οδός της δυτικής εισόδου, η οδός Αναγεννήσεως ή η οδός Γιαννιτσών», ανέφερε ο δήμαρχος στη διάρκεια της τοποθέτησής του. Συμπλήρωσε πως αυτές «οι πρωτοβουλίες ενώνουν την πόλη μας».

Οδός Άλκη Καμπανού και οδός Μίκη Θεοδωράκη                                             

Ο κύριος Ζέρβας, με την ευκαιρία αυτή, αναφέρθηκε και σε άλλες δύο μετονομασίες δρόμων στη Θεσσαλονίκη. Του Άλκη Καμπανού που εγκρίθηκε με αποτέλεσμα η οδός Γαζή στη Χαριλάου να πάρει το όνομα του αδικοχαμένου 19χρονου φοιτητή, που δολοφονήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2022, αλλά και στο «στοπ» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης στη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Μίκη Θεοδωράκη. «Θα επιμείνουμε, είναι κοινή βούληση τεσσάρων δήμων. Ο Μίκης Θεοδωράκης πρέπει να τιμηθεί», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Η Θεσσαλονίκη αποκτά «Λεωφόρο Εβραίων Μαρτύρων»

Κριτική για την εικόνα της Πλατείας Ελευθερίας

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση, με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, άσκησε κριτική για την εικόνα που παρουσιάζει η Πλατεία Ελευθερίας και παραμένει ως χώρος στάθμευσης.

Ο Βασίλης Γάκης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», είπε πως το θέμα της Πλατείας Ελευθερίας «έχει αρχίσει να διχάζει. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει, γιατί το οφείλουμε στους συμπατριώτες μας Έλληνες Εβραίους που χάθηκαν στη Γενοκτονία. Είναι δικαίωμα αυτών των ανθρώπων να έχουν τον τόπο μνήμης που ξεριζώθηκαν δικοί τους και να είναι σημείο αναφοράς».

Την άποψη πως «η διοίκηση είναι κάτω από τις απαιτήσεις» αναφορικά με την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και τη μετατροπή της σε πάρκο μνήμης εξέφρασε από την πλευρά του ο Γιώργος Ορφανός, ενώ ο Σπύρος Βούγιας είπε πως το θέμα αυτό «θα ακολουθεί σαν βάρος τη διοίκηση και θα αποτελεί το βατερλό της. Στην ουσία είναι ένας βανδαλισμός της προσπάθειας της πόλης να αποδώσει τιμή στους συμπολίτες μας».

Η Θεσσαλονίκη αποκτά «Λεωφόρο Εβραίων Μαρτύρων»

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» ανέφερε πως «η πλατεία Ελευθερίας με ευθύνη του δημάρχου παραμένει πάρκινγκ, όπως και το Μουσείο Ολοκαυτώματος δεν πρόκειται να υλοποιηθεί πάλι με ευθύνη του κ.Ζέρβα».

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…