Η σχέση μεταξύ πνευματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Για πολλούς, η πνευματικότητα ήταν η απάντηση στα περισσότερα, αν όχι σε όλα τα προβλήματα. Όποια κι αν είναι η περιοχή ή ο τομέας, η πνευματικότητα μας συνδέει όλους και μπορεί να βρει έναν τρόπο για εσάς.

Μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για την κοινωνική δικαιοσύνη; Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι μια έννοια στην οποία είναι δύσκολο να τοποθετήσετε πραγματικά το δάχτυλό σας, καθώς έχετε πολλαπλά ενδιαφέροντα σε διάφορες κοινότητες και κοινωνικές ομάδες. Ποια είναι λοιπόν η σχέση μεταξύ πνευματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης;

Ομοίως, πώς μπορεί κανείς να είναι τόσο σίγουρος ότι η πνευματικότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη έχουν πράγματι μια σύνδεση που μπορεί να υπερβεί; Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διερευνήσουμε αυτή την πτυχή και των δύο πραγμάτων για να διαπιστώσουμε πραγματικά τι σημαίνει. Ωστόσο, για να αρχίσουμε να διερευνούμε τη σχέση μεταξύ πνευματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι κρίσιμο να ξεκαθαρίσουμε θεμελιώδη θέματα που σχετίζονται με αυτή τη συζήτηση.

Τι είναι η κοινωνική δικαιοσύνη;

Ας ξεκινήσουμε με την κοινωνική δικαιοσύνη. Όλοι γνωρίζουν την έννοια της δικαιοσύνης. Αλλά ο όρος έχει προφανώς ένα πιο κοινωνικό πλαίσιο όταν πρόκειται για την κοινωνική δικαιοσύνη. Σε γενικές γραμμές, όταν η δικαιοσύνη ασχολείται με τη δίκαιη κατανομή του πλούτου και των ευκαιριών σε μια κοινωνία και με δίκαιη τιμωρία και συστήματα χαμηλής συμμόρφωσης, γίνεται κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό περιλαμβάνει επίσης την κατανομή των προνομίων σε μια κοινωνία.

Η έννοια αυτή περιλαμβάνει την άποψη ότι όλοι πρέπει να έχουν ίση και δίκαιη εκπροσώπηση στον πλούτο και σε άλλα οικονομικά μέτρα, να έχουν δίκαιη ευκαιρία να ανέβουν την κοινωνική κλίμακα, δίκαιη πρόσβαση σε ευκαιρίες και πόρους. Υποστηρίζει επίσης ότι όλοι πρέπει να έχουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους καθώς και προστασία. Τώρα, τι σχέση μπορεί να έχει η κοινωνική δικαιοσύνη με την πνευματικότητα; Μοιάζει με μια δύσκολη σύνδεση, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο εύκολη από το πώς θα περιμένατε να είναι.

Πνευματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη

Η πνευματικότητα επικεντρώνεται στην αναγνώριση και τη σύνδεση με τον ανώτερο εαυτό μας, τη σύνδεση με τον θείο ή το συμπαντικό πνεύμα και τη ζωή μέσα από την αρμονία και την ειρήνη με τον εξωτερικό μας κόσμο, καθώς αντανακλά το ποιοι είμαστε εσωτερικά και αντιπροσωπεύει μια τάξη που είναι σωστή για εμάς. Ακόμα κι αν δεν ξέρουμε ποιος οργανώνει αυτή την τάξη ή αν συμβαίνει σε μια διάσταση που δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε, όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο.

Αλλά πώς μπορείτε να προσδιορίσετε ποια είναι η ακριβής σύνδεση μεταξύ της πνευματικότητας και της καθολικής σύνδεσης με την κοινωνική δικαιοσύνη; Ποια είναι η σχέση μεταξύ πνευματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης; Η όλη διαδικασία εξαρτάται από ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά της πνευματικότητας. Μερικά από αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

Σύνδεση

Είναι γνωστό στην κοινότητα που γνωρίζει και ασκεί την πνευματικότητα ότι αυτή φέρνει σύνδεση. Αυτή η σύνδεση είναι ένα από τα κύρια θέματα που συμβάλλουν στη σύνδεση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της πνευματικότητας. Αυτή η συνδεσιμότητα αναφέρεται συχνά όταν μιλάμε για μια ένωση πολλών κόσμων. Αν όχι αυτό, φέρνει την αίσθηση ότι υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από τον ίδιο σας τον εαυτό.

Πώς; Λόγω της συνδεσιμότητας που αισθάνεστε, υπάρχει η αίσθηση ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη εικόνα στη ζωή σας. Και όταν αισθάνεστε αυτή τη σύνδεση, αισθάνεστε ότι έχετε αρκετά για τον εαυτό σας και δεν αισθάνεστε ότι πρέπει να παλέψετε με τους άλλους για να έχετε περισσότερα, να κερδίσετε περισσότερα ή να είστε περισσότερα. Βρίσκετε τον εαυτό σας να είναι ένα ενιαίο κομμάτι του τέλειου παζλ που αποτελεί μέρος του και δεν επιδιώκετε να διεκδικήσετε με τη βία κάτι που δεν είναι δικό σας ή να πάρετε με τη βία κάτι από τους άλλους.

Και αισθάνεστε το ίδιο και για τους άλλους. Βλέπετε το τέλειο ταίριασμά τους στον κόσμο και το σύμπαν μας, και αισθάνεστε ότι έχετε αρκετά για τον εαυτό σας ώστε να μπορείτε να υποστηρίξετε τους άλλους και να τους αφήσετε να είναι. Υποστηρίζοντάς τους να εκπληρώσουν τις δυνατότητές τους και να πετύχουν τους στόχους τους, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Όταν βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση ύπαρξης, δεν υπάρχει ανάγκη να επιβάλλεται η δικαιοσύνη, καθώς ζείτε αρμονικά με τους γύρω σας και το αντίστροφο.

Μόλις καταλάβετε αυτή την αντίληψη και την έννοια, συχνά σας οδηγεί στο να αναρωτηθείτε τι ρόλο παίζετε στον κόσμο. Αυτό βοηθάει στο να δείτε τα πράγματα από μια ευρύτερη οπτική γωνία.

Ως εκ τούτου, η σύνδεση φέρνει μαζί της μια αίσθηση σχέσεων με πολλά άλλα στοιχεία. Το πιο σημαντικό είναι ότι εστιάζει και στη σχέση σας με κάποιους άλλους ανθρώπους.

Μπορείτε να νιώσετε αυτή τη σύνδεση με μια ανώτερη δύναμη, η οποία συχνά αναφέρεται ως Θεός στις περισσότερες θρησκείες. Αλλά αυτό συμβαίνει μόνο όταν το πλαίσιο είναι θρησκευτικό.

Άλλες σχέσεις που δημιουργούνται μέσω αυτής της σύνδεσης είναι με άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον με εσάς. Ως επί το πλείστον, η πνευματικότητα σας κάνει να προχωρήσετε πέρα από αυτό.

Χτίζει τη σχέση σας με την ανθρωπότητα γενικά και υπερβαίνει τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως το εγώ και η προσωπικότητα. Όταν η πνευματικότητά σας ξεπερνά τον ίδιο σας τον εαυτό, είναι εύκολο να παρατηρήσετε πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι μεταξύ τους γενικά. Αυτό βοηθάει να φέρει σε πολλούς ανθρώπους μια αίσθηση ειρήνης. Αυτό σημαίνει ότι ενθαρρύνονται και παρακινούνται να οικοδομήσουν την αρμονία μεταξύ των ανθρώπων με τους οποίους ζουν, αντί να παρακινούνται να εξασφαλίσουν την υλιστική τους επιβίωση ή να κυνηγούν την κοινωνική θέση.

Υπάρχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι άνθρωποι όταν βιώνουν τη σύνδεση με την πνευματικότητα. Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι η επίδειξη σεβασμού, αξιοπρέπειας και ακεραιότητας. Περιλαμβάνει επίσης το να θεωρείτε τον εαυτό σας υπεύθυνο για τις πράξεις σας. Ίσως παρατηρήσετε πού μπορεί να οδηγούν αυτά, αλλά υπάρχουν κι άλλα που αναπτύσσουν τη σχέση μεταξύ πνευματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σύνδεση με την ανθρωπότητα

Σε πολλούς θρησκευτικούς πολιτισμούς, δίνεται μεγάλη σημασία στη σύνδεση με την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Η πνευματικότητα φέρνει τον ίδιο λόγο για τη σύνδεση. Βοηθά τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν την ιδέα του ανήκειν στην κοινότητά τους. Είναι βασικός τρόπος συμπεριφοράς ο σεβασμός και η συμπόνια για τον άλλον. Ωστόσο, πολλές φορές οι άνθρωποι ξεχνούν αυτές τις βασικές αξίες.

Σε αυτό το σημείο πολλοί άνθρωποι αποτυγχάνουν να συνειδητοποιήσουν τη σύνδεση μεταξύ πνευματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η πνευματικότητα φέρνει την καλοσύνη και η συνδεσιμότητα δημιουργεί μεγάλη ενσυναίσθηση για την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Αυτό επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους να κατανοήσουν τι περνάει ο άλλος και τους βοηθά να συνειδητοποιήσουν την αδικία και να δράσουν για να την αποτρέψουν όταν τη βλέπουν.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.