Η σωστή χρήση των video games ως μέσο της ενίσχυσης βασικών δεξιοτήτων στα παιδιά

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν κατηγορηθεί από αρκετούς ότι δημιουργούν αρκετά προβλήματα εθισμού στα παιδιά. Όμως, στον αντίποδα, οι θετικές τους επιπτώσεις είναι αρκετές.

Από την εφεύρεση των πρώτων ηλεκτρονικών παιχνιδιών μέχρι σήμερα, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί. Αρκετά παιδιά, αλλά και ολόκληρες παρέες μαζεύονται προκειμένου να παίξουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Έτσι λοιπόν ενώ αρκετοί γονείς βάζουν στο μικροσκόπιο τα  παιχνίδια αυτά κυρίως λόγω του εθισμού που προκαλούν, αγνοούν τις θετικές επιδράσεις στην ψυχολογία και την ψυχοσύνθεση του παιδιού.

Ενισχύουν  την κοινωνικοποίηση

Παρόλο που η σύγχρονη εκδοχή του gaming έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες της πανδημίας,  είναι αρκετές οι περιπτώσεις που παρέες μαζεύονται σε σπίτια και παίζουν όλοι μαζί ηλεκτρονικά παιχνίδια. Έτσι δημιουργούνται ευχάριστες αναμνήσεις και ενισχύεται η θετική ψυχολογία των νέων εφήβων,  αφού εκεί συγκεντρώνονται  άνθρωποι  με κοινά ενδιαφέροντα.

Καλύπτει κάποιες βασικές ανάγκες

Τα παιχνίδια καλύπτουν βασικές ψυχολογικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα την ανάγκη της αυτονομίας (σε αρκετά από αυτά ορίζει ο χρήστης τον εαυτό του), της δημιουργίας (διαμορφώνει τον χαρακτήρα του εντός παιχνιδιού και μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε), της ανταγωνιστικότητας  και εν τέλει της σύνδεσης έστω και χωρίς τη  φυσική επαφή με άλλους ανθρώπους, ενισχύοντας το αίσθημα της συλλογικότητας.  

Η σωστή χρήση των video games ως μέσο της ενίσχυσης βασικών δεξιοτήτων στα παιδιά

Ενισχύει την εκμάθηση έστω και τυχαία

Αρκετά video games έχουν πάρει έμπνευση από πραγματικούς ήρωες και προσωπικότητες όπως επίσης και από ιστορικά ή τεχνολογικά γεγονότα. Παρότι η φαντασία των δημιουργών μπορεί να διαστρεβλώσει αρκετές φορές την πραγματικότητα, δεν είναι λίγοι οι παίκτες παιχνιδιών οι οποίοι αναζήτησαν την αλήθεια πίσω από τις ιστορίες τις οποίες είδαν να  διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια τους. Επίσης αρκετές φορές τα παιχνίδια αυτά ζωντανεύουν ολόκληρα κομμάτια της ιστορίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί  η διάσημη σειρά παιχνιδιών «Assassins Creed»,  η οποία αναφέρεται σε πραγματικές προσωπικότητες της αναγεννησιακής Ιταλίας. Μάλιστα  καταγράφονται ολόκληρες οι μεσαιωνικές πόλεις με τέτοια ακρίβεια, ώστε κάθε μαγαζί και κάθε σπίτι τοποθετείται  στην πραγματική θέση που υπήρχε  στην περίοδο της Αναγέννησης.

Η σωστή χρήση των video games ως μέσο της ενίσχυσης βασικών δεξιοτήτων στα παιδιά

Ενισχύουν βασικές ικανότητες

Σε αρκετά από τα παιχνίδια πρέπει ο παίκτης να πάρει γρήγορες αποφάσεις, να αναλύσει τα δεδομένα τα οποία του δίνει το παιχνίδι και να θυμάται αρκετές από τις σημαντικές λεπτομέρειες που μπορεί να καθορίσουν την έκβασή του.  Έτσι όσο περισσότερο παίζει, τόσο περισσότερο ενισχύονται οι συγκεκριμένες ικανότητες και δεξιότητες. Μάλιστα μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι οι οποίοι  παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια μειώνουν σε σημαντικό βαθμό την πιθανότητα να πάθουν Αλτσχάιμερ.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.