Η σύγκριση με τους άλλους μας βοηθά να εξελιχθούμε ή μήπως όχι;

Συντάκτης: Κατερίνα Μπασαγιάννη

Γιατί συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους και σε ποιες περιπτώσεις συμβαίνει αυτό;

Συμβαίνει καθημερινά άπειρες φορές μέσα στη μέρα μας για οποιονδήποτε λόγο.  Συγκρίνουμε ποια είναι η απόδοσή μας στη δουλειά σε σχέση με των συναδέλφων μας, τις συνθήκες τις οποίες ζούμε, τους/τις συντρόφους μας, την οικογένεια που έχουμε, τα ρούχα που φοράμε, τα εισοδήματά μας, τις σπουδές μας και το εκπαιδευτικό μας υπόβαθρο, την τύχη των άλλων, το αν κάποιος είναι πιο όμορφος από εμάς, ή αν έχει πολύ περισσότερες γνώσεις από εμάς κ.ο.κ. Αυτό είναι ιδιαίτερα κουραστικό, αλλά και άδικο προς τον ίδιο μας τον εαυτό. 

Όχι μόνο μπαίνουμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε, αλλά φτάνουμε να συγκρίνουμε άνισα τις δικές μας αδυναμίες με τα προτερήματα των άλλων. Αυτό το πραγματοποιούμε και σε επίπεδο σχέσεων. Όταν κάνουμε μια σχέση έχουμε την τάση να τη συγκρίνουμε με την αμέσως προηγούμενη πραγματοποιώντας το ίδιο λάθος. Συγκρίνουμε τα φωτεινά σημεία της προηγούμενης σχέσης μας με μια αδυναμία της σημερινής μας επιλογής. 

 Δεν πρέπει να συγκρίνουμε όμως κανέναν με κανέναν, αλλά και να μην συγκρινόμαστε και εμείς οι ίδιοι με άλλους. Ο καθένας έχει τις δικές του ιδιομορφίες, τα δικά του χαρακτηριστικά, τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και τη δική του προσωπικότητα. Είναι άδικο προς τον ίδιο μας τον εαυτό να συγκρινόμαστε, καθώς σε κάθε σύγκριση λέτε ουσιαστικά στον εαυτό σας πως δεν είστε αρκετός/τη να το έχετε αυτό το χαρακτηριστικό ή ότι δεν το αξίζετε. Κάθε μια σύγκριση αναδεικνύει ένα ζήτημα ανασφάλειας και χαμηλής αυτοεκτίμησης

Όταν βλέπετε κάτι το οποίο επιθυμείτε και εσείς στη ζωή σας (π.χ. έναν/μία υπέροχο/η σύντροφο μιας φίλης σας) και εσείς βρίσκεστε σε μια δυσλειτουργική σχέση, είναι φυσικό να μπείτε σε μια διαδικασία σύγκρισης. Αλλά το σωστό και το υγιές για τη δική σας ψυχολογία είναι απλά να το αντιγράψετε (με την καλή έννοια). Αντί να ζηλέψετε και να μπείτε στη διαδικασία αμέσως να συγκρίνετε, μπορείτε είτε να εστιάσετε στο πώς θα φτιάξετε μια όμορφη σχέση, είτε να πείτε «θέλω και ΄γώ μια τέτοια σχέση και θα ψάξω να τη βρω». Κάθε μια τέτοια σύγκριση ας γίνει καλύτερα μια ευκαιρία κινητοποίησης προς τα μπρος, παρά μια επιλογή που σας κρατά ολοένα και πιο πίσω. 

Συντάκτης: Κατερίνα Μπασαγιάννη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.